Ч

Час дорослішати: ніхто не подолає загрозу Росії, крім нас самих

Коли сильний ворог хоче вашої смерті, потрібно використовувати всі засоби, щоб знищити його першим.

Слід зважати лише на свої інтереси. «Домовленості» можуть бути лише тимчасовими – для того, щоб перегрупуватися і найбільш ефективно ударити у відповідь, бажано у спину.

Війна має бути присутньою у кожному домі й стати частиною нормального життя. А місія нашого покоління – допомогти Росії розвалитися на десятки невеликих держав, чи принаймні назавжди відбити бажання лізти сюди, щоб одна згадка про це викликала гостре заперечення.

Перше: не має бути ілюзій – Росія збирається нас знищити. Навіть якщо ви не потрапите у число тих, кого фізично вб’ють або перемістять «за Урал», у кращому разі ви станете рабами російської держави та другосортною гряззю, хоч якими б лояльними ви були, хай якою б чистою була ваша «українська російська» (прикладів багато, тут найсвіжіший).

Росія справді збирається нас знищити. Для тих, хто випадково пропустив війну, яку вона веде проти нас у відкритій формі вже сім років, хто воліє не помічати тисячі загиблих і досі не вірить, нагадаємо: перші російські особи прямим текстом говорять про те, що Україну потрібно знищити, вся російська пропагандистська машина істерично волає про це прямим текстом, а у державних російських інформагенціях час від часу з’являються програми остаточного розв'язання «українського питання» та як найкраще вбити тих, хто чинитиме спротив.

Отже, ще раз: війна на Сході, захоплений Крим, окуповані території Донецької та Луганської областей, підтримка місцевих зрадників, як-от ОПЗЖ та інші, спроби утримати Україну в культурній та мовній російській сфері: все це НЕ є остаточною метою Росії. Остаточна мета – знищити все українське, зруйнувати Україну повністю і зробити її залишки складовими шматками нової імперії. Тому на жодні компроміси вони не підуть, і домовитися з ними неможливо: будь-які їхні умови – це лише частини їхнього загального плану зі знищення України. Ворог налаштований більш ніж серйозно: вбивати.

Будь-які умови, які Росія виставляє на переговорах – це лише частини їхнього загального плану зі знищення України. Ворог налаштований вбивати

Є ще одна країна, яка з початку свого існування живе в оточенні ворогів, які хочуть її знищити, а секрет її виживання – потужний союзник та готовність воювати до останньої людини, у будь-який спосіб. Ось що можна використати з цього досвіду:

Збройні сили: крім довіри, ЗСУ потрібна наша постійна допомога. А поточному керівництву варто припинити боятися провокацій (Росія все одно їх створить саме в той момент, коли їй це буде потрібно). Вже давно час закінчити одностороннє «перемир’я» і дати змогу нашим військовим робити свою роботу: повернути ініціативу, відновити повноцінну розвідку, жорстко відповідати на загрози обстрілів з важкої зброї, боротися зі снайперами та дронами.

Підтримка та розвиток нашої ідентичності (тим, що робить нас відмінними від Росії та інших): мови, історичної пам’яті, наших незалежних релігійних інститутів та культури. Це друге – після підтримки ЗСУ – найважливіше завдання. Просувати те, що найбільше атакують російська пропаганда та їхні місцеві посіпаки: наприклад, цінності та ідеї, які породив Майдан, історію нашої боротьби за свободу, наші незалежні церкви, нашу мову. Вивченням російської культурної спадщини та розвитком «української російської» займемося одразу після розвалу Росії.

Альянс із США. Постійна робота над тим, щоб зберігалася двопартійна підтримка з боку нашого найважливішого партнера. Без цього шанси у нашої країни вижити – дуже малі.

Розвитком «української російської» займемося одразу після розвалу Росії

Залученість усіх до цієї війни (зараз є дві групи громадян: менша веде війну, більша ігнорує або навіть заважає це робити). Якщо ви вирішили залишатися в Україні, ви маєте бути готовими воювати за неї у будь-який момент.

До територіальної оборони та регулярних військових вишколів має бути залучене все доросле населення України, включно з жінками. Два тижні на рік на військових зборах будуть давати мінімальні навички та нагадувати, що Росія, яка на нас напала, хоче нас вбити, і в країні точиться війна, але ми не дозволимо себе знищити.

Сюди ж додати єдність: зупинити атаку з боку нинішнього керівництва країни на волонтерів та майданівців, так само перестати вважати ворогами всіх тих, хто проголосував за нинішнього президента. Крім відносно невеликої кількості зрадників та колаборантів, наші справжні вороги перебувають «на Росії».

Зробити війну дуже дорогою для Росії: наприклад вкладатися у дрони, ракети, у довгостроковій перспективі нам потрібна своя секретна програма зі створення ядерної зброї. Пам’ятаючи про корупційні ризики, нам все-таки потрібно робити державні інвестиції у нові військові технології (зокрема, потрібна державна підтримка приватних компаній, що можуть стати конкурентними у світі)

наші справжні вороги перебувають «на Росії»

Зберігати рух до ЄС з його великими фінансовими можливостями та ринками, без сподівання на серйозну військову або санкційну підтримку. Цей рух особливо важливий тому, що система цінностей ЄС значно ближче для нас, ніж російська, а також тим, що це зберігає шанси на реформи.

Знешкодження «п’ятої колони» всередині країни.

Важливо навчитися жити нормальним життям в умовах, коли завжди, у будь-який момент, можуть початися активні бойові дії – і не лише на Сході, і бути готовими до таких дій. Зробити це частиною нормальної реальності на найближчі роки. Зрештою, Ізраїлю це вдалося – а ми нічим не гірші. Ниття та сподівання на диво не допоможуть. Час дорослішати.



Підпишіться на тижневий дайджест ТЕКСТІВ та отримуйте листи з найцікавішими публікаціями – для спокійного читання на вихідних.

оборона війна свобода росія гідність

Знак гривні
Знак гривні