В

Весняні пожежі. Підпалюють в один день на великій території поблизу Києва, іноді підливають бензину (Погляд)

Якщо запалало у Підгірцях, сусідні громади знають – вони на черзі, зараз підпалять у Дмитровичах, Безрадичах, уздовж траси й всюди навколо Обухова.

На Обухівщині, де я живу, щороку горять угіддя, які належать різним власникам і мають різне господарське призначення. Торф'яники уздовж Нової Обухівської траси горять по два місяці та так, що задихаються всі навколишні села, Обухів і Київ (про це читайте у нашій статті).

Вони давно розпайовані й продані різним конторам. Колись там випасали худобу, зараз землі заростають травою, доки власники продають їх під забудову.

На територіях, які належать громадам – а це лісисті гори, яри та вибалки – випалювання теж не має жодного розумного пояснення. Та попри це, щовесни там згорають звірі, птахи, плазуни, молоді дерева та першоцвіти.

Якби це відбувалося в одному селі, можна було б припустити, що це “міцні господарники”, які орендують поля під сільськогосподарські культури, так борються зі шкідниками чи бур’янами. Ну, або повірити у версію про хуліганів.

2.jpg

Пожежники гасять вогонь в яру біля села Підгірці. Тут палити траву із "господарською метою" немає жодного сенсу.

Але якщо запалало у Підгірцях, сусідні громади знають – вони на черзі, зараз підпалять у Дмитровичах, Безрадичах, уздовж траси й всюди навколо Обухова. Навряд чи якась невидима сила спонукає усіх господарників та хуліганів в один день палити суху траву.

Яка ж версія лишається?

Підпали в Україні мають ознаки організованої злочинності. Це екотероризм, і ставитися до цього треба, як до тероризму. І відповідно карати. Масовий організований характер підпалів на землях громадського користування свідчить, що цей процес кимось організований і профінансований. Може, навіть Росією.

Читайте також: Тактика випаленої землі. На лінії фронту Росія систематично «запускає» пожежі в бік наших позицій

Підпали здійснюються в один день на досить великій території. Нерідко – в багатьох місцях навколо Києва. Обирається дуже вітряний день, щоб до моменту приїзду МНС вогонь поширився максимально.

Обирається складна та небезпечна локація, яку важко гасити – висушене торф'яне болото, лісиста гора, чагарники з сухостоєм. Туди неможливо підвезти воду.

Обирається складна та небезпечна локація, яку важко гасити

Підпалюють через певні інтервали, бо вогонь іде рівно, стіною.

Пожежникам доводиться пробиратися до місця вогню без автівок і гасити вручну, тому місцеві мешканці також допомагають. Кожна «бойова одиниця» з граблями чи лопатою – на вагу золота. Я сама неодноразово так гасила пожежі у важкодоступних околицях нашого села.

Одного разу ми бачили, як у темряві спочатку палахнуло метрів на півтора вгору, отже, линули бензину. Іноді місцеві помічають осіб на велосипедах чи машинах, які підпалюють траву на луках. Побачивши когось – втікають.

Я вже не раз чула (і не лише у своєму селі) історії, як місцевим підліткам невідомі люди пропонують палити за гроші. І залякують: комусь скажеш – буде тобі кирдик.

Наслідки пожеж – катастрофічні (згадаймо торішню катастрофу у зоні відчуження). До ліквідації залучено купу ресурсів – людей, техніки. А вся Україна тим часом задихається у диму.

І при цьому організаторам, хоч ким би вони були, цей екотероризм майже нічого не коштує.

Біля кожної сільської наливайки є суб’єкти, які за 200 гривень легко підпалять ліс чи луку. А за пару тисяч – об’їдуть ще і сусідні села. Вогонь – легка і доступна зброя, не потрібно ані спеціального обладнання, ані навичок. Взяти Київ і всі великі міста в облогу пожеж і занурити в димову завісу можна за “смішні” гроші.

спочатку палахнуло метрів на півтора вгору, отже, линули бензину

Навіщо це нашим ворогам? Щоб додати нам ще одну біду, яка має катастрофічні наслідки для людей і природи, а в умовах пандемії та локдаунів – і поготів!

До того ж ніхто не робить жодних дій на випередження. Боротьба ведеться лише з наслідками. Торік підвищили штрафи за підпали. Але кого штрафувати? Хто має ловити паліїв? Тут має бути залучена поліція, а може, навіть спецслужби. Відпрацювати, відшукати інформаторів, організувати патрулювання, вистежити злочинців, знайти організаторів.

Навряд чи це зроблять. Квітень – місяць пожеж. І найближчим часом, якщо не підуть дощі, запалає вся Україна.

Читайте також: Україну накрила хвиля пожеж. Традиційно випалюють стерню, траву тощо, але є й інші фактори

київщина точка зору пожежі

Знак гривні
Знак гривні