Р

Росія хоче говорити з США про «политическое будущее Украины». Моніторинг дезінформації №71

  • Критикували вакцину CoviShield і використовували емоційні висловлювання Порошенка у своїх цілях
  • Порівнювали Зеленського з диктатором і двієчником та погрожували розстрілом
  • Росія використовує «Спутник V» у зовнішній політиці
  • Усіляко дискредитували Стерненка
  • Звинувачували США у «загостренні» на Сході України
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 1—7 березня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового?

Дезінформатори реагували на поточні події — цитували зручну для них критику CoviShield Порошенком та висміювали Зеленського, що нею вакцинувався. Також згадали, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль вже рік на посаді, і звинувачували його в «антисоциальной политике» та намаганні продати українські державні компанії західним корпораціям. Щодо війни на Сході України, цього тижня активно обговорювали виробництво нової партії турецьких безпілотників для України та військову співпрацю України з Туреччиною, а у загостренні на лінії зіткнення звинувачували повернення до влади демократів у США.

Піар тижня — календар Мая про Оксану Марченко

Українські маніпулятивні видання продовжують піарити Оксану Марченко (дружину Медведчука, яка після санкцій розпочала політичну кар’єру в ОПЗЖ). І якщо позаминулого тижня її називали Жанною д'Арк, то цього разу звернулися до спадщини цивілізації Мая: «Проанализировав по календарю Майя жизнь Оксаны Марченко, мы задались только одним вопросом: почему эта женщина, имея настолько сильную энергетику и предрасположенность к “мирной войне” не пришла в украинскую политику раньше».

Зеленський: диктатор, маріонетка чи двієчник?

Російські сайти продовжують фантазувати, як Зеленський «превратился из любимца публики в диктатора». Порівнюють його то з Чаушеску (натякаючи, що на нього чекають «трибунал и расстрел»), то з Наполеоном: «Бьёт санкциями по оппозиционерам, закрывает телеканалы, делает всё, чтобы окончательно порвать исторические связи с Россией». Проте навіть закиди в диктаторстві закінчуються висновком про кураторів та маріонеткову позицію: «Надо ли ему позволять сжечь Москву, чтобы, наконец, дать хорошего пинка и отправить с глаз долой на остров Святой Елены?»

Українські маніпулятивні видання теж добирають яскраві порівняння, але більше зосереджуються на внутрішньополітичних невдачах. Так, наприклад, на сайті zhitomir-online.com порівняли Зеленського з двієчником «со всеми присущими ему атрибутами, главный из которых — его непонимание уровня своего невежества, что известно в науке как эффект Даннинга-Крюгера». Навіть у текстах, де починають зі схвалення дій Зеленського, все одно приходять до висновку про егоїзм та відсутність стратегічного мислення: «Пока его решительные действия по обузданию Медведчука и наскоки на Порошенко направлены на рост внимания к себе, интереса к своим действиям и, в конечном счёте, на рост рейтинга доверия, а не на решение кардинальных проблем страны — борьба с бедностью, укрепление обороноспособности страны, радикальные политические реформы и борьба с элитной коррупцией».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Критика CoviShield, і українці – це «росіяни, яких потрібно берегти»

Українські маніпулятивні сайти продовжують критикувати CoviShield, порівнюючи українців із піддослідними кроликами. Недовіру до вакцини показують як результат недовіри до влади (протиставлення народу і влади – постійний лейтмотив російської дези), критикують вакцинацію Зеленського («Ничего не поможет: ни угрозы власти, ни уговоры, ни пропаганда, ни обнаженки Зеленского») і постійно натякають на корупційну складову під час закупівлі вакцини. (Нагадаємо, що CoviShield закупила і доставила в Україну компанія Crown Agents, яка має гарну міжнародну репутацію, співпрацює з ООН, Єврокомісією та проводила закупівлю напряму у виробника).

Російські сайти, що пишуть про Україну, теж зосередилися на критиці CoviShield. До неаргументованих звинувачень у корупції («в госбюджете на CoviShield накрутили энную сумму и начали втюхивать своему народу») та залежності від західних кураторів додавали фейки про те, як «Украина закрывает рот военным в попытке скрыть свое тяжелое состояние после вакцинации от коронавируса индийской вакциной Covishield», або заплутані тези, котрі, з одного боку, мають підігріти упередження про штучність пандемії, а з іншого – ще раз дискредитувати закуплену вакцину. «Рост заболеваемости имеет искусственный характер, который связан с крайне низким уровнем вакцинации и массовым отказом от использования индийской вакцины».

На нашу думку, критика CoviShield поширюється лише тому, що ця вакцина прибула в Україну. Якби на її місці була інша, її б так само знецінювали і підшуковували псевдоаргументи, які заходять публіці. Мета – зірвати вакцинацію, що призведе до ще більшої кількості смертей, і заразом показати нездалість дій української влади. Причому так само, як і з вакциною, прізвища президента і прем'єра України для дезінформаторів не мають значення. Достатньо того, що вони українські лідери, а отже, їх потрібно знищити.

Очікувано багато уваги дісталось Петру Порошенку, який у жорстких висловах розкритикував індійську вакцину. ТЕКСТИ вже писали про своє ставлення до цього висловлювання і про те, що з фактологічного погляду його заява – неправда, а з політичного – груба помилка. Останнє підтверджує масове поширення його цитати на російських сайтах, які миттєво перетворили фразу Порошенка на універсальний доказ своєї (антиукраїнської) правоти.

До речі, про Медведчука на російських сайтах теж не забувають, постійно нагадуючи про його спроби врятувати Україну, замовивши «лучшую в мире на сегодняшний день российскую вакцину “Спутник V”». І що тепер помилки влади, яка відмовилася від російської вакцини, підтверджує «наплыв украинских граждан», які хочуть щепитися в Росії.

«Несмотря ни на что, мы бережём родственников — родня же! Русского мало — русское вообще нужно беречь, лечить и защищать!» Тобто ще раз повторили, шо українців не існує. Це вкладається в їхню провідну тезу, що Україна – це насправді захоплена Заходом частина Росії.

Росія продає «Спутник V» і хоче переговорів із США про «политическое будущее Украины»

Цього тижня дезінформатори багато розводилися про міжнародні відносини. Сайти-клікбейти писали про «жарт» словацького прем’єра, що пообіцяв «подарувати» Росії Закарпаття в обмін на російську вакцину «Спутник V»: «Украине все же не стоит игнорировать проблемы Закарпатья, чтобы в будущем оно не повторило судьбу Крыма». Вони також цитували «експертів», які вважають, що «нервная реакция Украины на эту глупость не добавляет солидности и показывает ее больные места как страны».

Орієнтовані на Україну російські сайти пишуть, що в питанні війни на Сході України в «Офисе Зеленского сейчас “мечтают о плане Нагорного Карабаха”». Вони також повторюють звичні наративи російської пропаганди в Україні: «конфликт в Донбассе навязан Америкой» для того, щоб «изменить государственный строй и взять под контроль власть в России». Україні вони відводять у цьому «конфлікті» роль «провокатора».

Російські медіа всіляко наголошують на «несамостійності» України та її залежності від західних партнерів. А рішення бачать у тому, щоб провести «откровенные и прозрачные переговоры между Вашингтоном и Москвой по поводу жизнеспособного сценария политического будущего Украины». Майбутнє для України вони бачать доволі специфічно: «как нейтральной территории, где могут сосуществовать интересы России и Запада». Звісно, про жодні інтереси України та її громадян не йдеться.

Російські сайти непокоїлися щодо майбутніх санкцій США проти Росії і писали, що «США всегда будут считать врагами те страны, которые могут составить им конкуренцию в любой сфере, соответственно, сдерживание России является основной целью Вашингтона». Зазначимо, що це лише мрії, у нещодавно оприлюдненій тимчасовій стратегії нацбезпеки США зазначається, що Росія «відіграє підривну роль», але Китай «є єдиним конкурентом».

Також писали:

Стерненко. Дедалі менше про суд, все більше про сім’ю

Російські сайти, що пишуть про Україну, продовжують використовувати публікації російського рупора в Україні – видання Страна.ua. В минулому моніторингу ми вже згадували, як задля емоційних реакцій цитували коментар вчительки Стерненка («Негодяй, наркоман, убийца»). Цього разу пишуть стосовно погроз тим, хто підкріплював негативний образ Стерненка: «его семья устроила настоящую травлю и охоту на тех, кто рассказал правду о Сергее». Від себе зазначимо, що публікації на кшталт "что говорят односельчане нациста-убийцы Стерненко" жодним чином не стосуються вироку чи самої судової справи, а мають на меті лише підкріплення відповідного образу Стерненка. Оскільки Страна.ua не вказує конкретних людей, а пише абстрактно, наприклад: “моему племяннику позвонил друг его родителей — его еще называют в селе „Гуцулом“ та “друзья отца Стерненко”, то перевірити ці твердження вкрай важко.

Крім того, сам вирок Стерненку продовжують пояснювати впливом зовнішнього управління («Американцам праворадикалы больше не нужны») та інтерпретувати як попередження іншим радикалам: «у украинских силовиков есть досье, «огромные папки (кейсы)» на каждого из национал-шовинистов».

Україна планує «воевать безпилотниками» і готує наступ

У Мінських перемовинах представники Росії продовжують звинувачувати Україну в загостренні на Сході. Тим часом контрольовані Росією бойовики вільно заявляють, що будуть порушувати перемир’я і стріляти по українських військових. Україну дезінформатори звинувачують у підготовці наступу на «квітень-травень». Хоча після літа 2014 року українські військові не намагалися відвоювати окуповані території. Натомість російські війська та підконтрольні їм бойовики періодично переходили в наступ. Наприклад, вони напали на Дебальцево у 2015 році.

«Агресивність» планів України дезінформатори пояснювали військово-технічною співпрацею на міжнародному рівні: «Украину поддерживают не только США, но и Турция, которая туда поставила за последнее время целый ряд военной техники».

Сайти-клікбейти цитують проросійських експертів, які прямо заявляють, що Росія утримує бойовиків на окупованих територіях України: «Россия продолжит оказывать необходимую помощь и поддержку соотечественникам народных республик Донбасса и не бросит их на растерзание украинских националистов».

Російські сайти, орієнтовані на Україну, знайшли ще абсурдніше пояснення нещодавньому загостренню: «Главной причиной обострения в Донбассе можно назвать приход к власти в США демократов».

На телеграм-каналах писали про наміри України «воевать на Донбассе беспилотниками»: «Сейчас у нас под грифом секретно готовится специальные подразделения беспилотных войск. После Карабахского конфликта, беспилотный кейс стал основным, но ЛДНР также готовится «воевать» против беспилотников».

МВФ винний у високих тарифах, а Україна не розвиває промисловість

Цього тижня дезінформатори продовжують містифікувати тему комунальних тарифів та звинувачувати МВФ у тому, що він ледве не головна причина їхнього підвищення. Насправді МВФ вимагає в України не зростання тарифів, а судову реформу, а також антикорупційну політику та стабільні фінанси, що передбачає ринкову ціну на газ.

Дезінформатори також нападали на програму ремонту і будівництва доріг «Велике будівництво»: «Украинские власти прячут приоритетные вопросы экономического развития страны за расширением программы по дорожной инфраструктуре». Натомість пропонували «розвивати» машинобудування.

В Україні періодично звучать заклики «підтримувати» власне виробництво: як через обмеження для імпорту, так і преференції для локальних виробництв у закупівлях. Які проблеми з цим можуть бути, читайте тут. А докладніше про труднощі українського машинобудування та способи їхнього подолання, можна дізнатися з нашої аналітичної статті.

ООС: воєнні дії і окупація

Цього тижня дезінформатори писали про військове загострення на Сході України. Вони малювали цинічну картину української стратегії відновлення контролю над окупованими територіями: «и для кого не секрет, что Украине не нужны люди, её интересует их только земля». І продовжували змальовувати картинне «незадоволення владою» в Україні. «В Киеве, уже не только республики Донбасса, но и весь юго-восток Украины является врагом режима».

Судова реформа Зеленського — «защита инвестиций Запада»

Також писали про судову реформу, про яку давно говорять експерти та західні партнери України. І яку недавно оголосив президент Зеленський. Щоправда, бачать цю реформу вони доволі специфічно. Російські сайти, орієнтовані на Україну, писали: «под реформой судебной системы они подразумевают — и все это понимают прекрасно — еще больший тотальный контроль посольства США». Зазначимо, що будь-які спроби реформ в Україні відразу потрапляють під прицільну критику російської дези, яка спрямована на знищення будь-яких спроб змінити ситуацію на краще.

Власної оцінки судової реформи від Зеленського ми не здійснювали.

У телеграм-каналах писали, що «нам пытаются рассказать, что на Западе переживают за справедливые/честные украинское суды, но в реальности никому нет дела до простых украинцев, важно контролировать элиту и защищать свои инвестиции». Значна частина зовнішніх інвестицій в Україну — це повернення грошей українських олігархів, західні інвестори вкладають в Україну дуже мало. В останні роки інвестори із Заходу здебільшого купували боргові зобов’язання уряду.

Рік «бездарного и безответственного правительства Шмыгаля»

Цього тижня активно критикували уряд Шмигаля: «Очередной год полной некомпетентности в управлении страной, сознательной антисоциальной политики, обнищания украинцев и развала экономики, провала в борьбе с коронавирусом».

Орієнтовані на Україну російські сайти не обійшли увагою і законопроєкт Кабміну про можливість продажу частини акцій великих державних компаній (Укрзалізниця, Укрпошта та інші): «Государство официально признало, что не в состоянии управлять своими же государственными предприятиями. И — отдаёт их в руки западных корпораций». Ідея законопроєкту — залучити західні інвестиції в ці компанії і покращити їхнє управління.

Підсумовуючи, дезінформатори писали: «Отставка бездарного и безответственного правительства Шмыгаля — важный шаг на этом пути».

«Раскулачивание» Ігоря Коломойського

Орієнтовані на Україну російські сайти писали про «раскулачивание» Ігоря Коломойського: «здесь речь идет не о деолигархизации, а о переформатировании нашего олигархического ландшафта». І передбачали, що «тонны компромата накоплены у Коломойского на Зеленского за время многолетнего плодотворного сотрудничества». З іншого боку, вони стверджували: «Если Зеленский не сдаст (Коломойського — ТЕКСТИ), то тогда Вашингтон начнет активно качать ситуацию внутри Украины, готовя досрочный уход Зеленского».

Традиційно без змін

У Криму все ще не знають, що робити з дефіцитом води, але запевняють, що окупація півострова Росією — назавжди. В питанні «Північного потоку-2» дезінформатори сподіваються, що нова адміністрація в США не буде дієво протистояти його будівництву. Вони продовжують розмірковувати про те, що українська мова «не повышает карьерные перспективы». А також захищають Шарія, якого недавно оголосили у розшук.

Висновки

Упродовж тижня дезінформатори продовжили атакувати вакцину CoviShield, яку використовують розвинені країни і яка, на відміну від «Спутник V», пройшла всі етапи випробувань та сертифікована в ЄС. Росія ж продовжує використовувати власну вакцину як інструмент політичних маніпуляцій і підтримки проросійських політиків за кордоном.

Окрім вакцини, цього тижня продовжували роздувати незадоволення щодо комунальних тарифів. Зазначимо, що це звична тенденція в дезінформації взимку та на початку весни. Винними цього тижня визначали насамперед уряд Дениса Шмигаля (який нещодавно відзначив рік на посаді). Про Зеленського писали як про маріонетку олігархів та Заходу. Ініційована ним судова реформа нібито має призвести до контролю «зовнішнього управління» над українськими судами для захисту. Тоді як судова «реформа», ймовірно, залишить систему під контролем корумпованих чиновників та політичних інтересів.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 21571 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні