М

«Милість Божа» й індійська вакцина. Умови контракту і якість CoviShield – це дві різні історії

Після повідомлення про те, що в Україну прибула індійська вакцина CoviShield, у суспільстві розгорілися гарячі дискусії щодо її надійності. Хмизу в жар докинула інформація, що вакцину в Україні реєструвала нещодавно створена фірма із красномовною назвою, котра перекладається як “Милість Божа”. Могло виникнути враження, що уряд завіз в Україну якусь "бодягу" через підставну фірму. Насправді це не так.

Продавець надійний

Вакцину проти коронавірусу CoviShield закупила і доставила в Україну компанія Crown Agents. Вона має гарну репутацію, допомагає багатьом урядам та співпрацює з ООН, Єврокомісією та іншими міжнародними організаціями. Вакцину виготовив індійський Serum Institute (SII, в українському перекладі – Інституті сироватки крові) у співпраці з AstraZeneca, яка й розробила її. “AstraZeneca співпрацює з Інститутом сироватки крові в Індії, найбільшим у світі виробником вакцин, для постачання вакцини уряду Індії, а також великій кількості країн із низьким та середнім рівнем доходу”, – йдеться у повідомленні на сайті компанії.

Голова представництва Crown Agents Тетяна Коротченко у відповідь на запит LIGA.net підтвердила, що Serum Institute самостійно вибрав компанію, яка подала вакцину на реєстрацію.

«Crown Agents до цього не має жодного стосунку. Це питання краще адресувати виробнику», — каже Коротченко. Вона також додала, що Crown Agents має контракт із Serum Institute of India напряму і гроші перераховували їм без посередників.

Сумнівний реєстратор

Щоби використовувати вакцину в Україні, її треба зареєструвати. До Державного експертного центру МОЗ подають пакет документів, який містить визначену законодавством інформацію. Це може зробити як юридична, так і фізична особа. Головне, щоб виробник погодився передати відповідний пакет документів, а заявник зміг його вчасно подати.

І зробила це ТОВ «Грейс оф Год» (Grace of God у перекладі з англ. звучить як "Милість Божа") — компанія, створена лише у листопаді 2020 року.

Очільник МОЗ Максим Степанов в ефірі «Право на владу» на телеканалі «1+1» сказав, що без «Грейс оф Год» не обійтися, бо Serum Institute не має представництва в Україні.

Та Serum Institute of India не вперше імпортує в Україну вакцини, і раніше компанія сама виступала заявником. Отже, Степанов збрехав.

Якщо перевірити «Грейс оф Год» у YouControl, то можна знайти багато підстав вважати, що ця компанія існує лише на папері. Її створили всього чотири місяці тому, а її статутний капітал сягає 28 тис. грн.

Керує «Милістю Божою» Кумар Пранаав. Він є також співзасновником фірми «АЕОН БІОТЕХ» разом із Вірди Бікрам Джіт Сінгхом, який є заступником генерального директора з постачання у ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» – меткомбінату, котрий є власністю компанії ArcelorMittal (близько 35% якої належить індійській родині Міттал).

Але що ж робить заявник? Яка вигода від його дій третім особам?

Корупційної складової ми не знайшли. Крім бюрократії із дозвільними документами, ця компанія уповноважена повідомляти виробника про випадки, коли щось із його препаратом піде не так.

«Компанія-заявник зобов'язана здійснювати фармакологічний нагляд. Це означає, що у неї мають бути для цього серйозні потужності, компанія має укладати договори з лікарями, які використовують вакцини, щоб отримати інформацію про те, як вона себе поводить», — розповідає виконавча директорка «Пацієнти України» Інна Іваненко.

Фармакологічний нагляд (більш вживана форма: «фармаконагляд») — це наукові дослідження і діяльність, які допомагають виявити або ж запобігти небажаним ефектам, пов'язаним із застосуванням лікарського засобу.

Отже, ми бачимо, що «Грейс оф Год» відповідальна за збір інформації про безпеку та якість вакцини. Але навряд чи ним займатиметься.

Старший викладач Школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта пояснює:

«Або заявник сам здійснює фармаконагляд, або він наймає іншу компанію. Наразі ми можемо лише спробувати дізнатися у «Милості Божої», кого вони найняли. Та й невідомо, чи вони взагалі це робитимуть.

Але це не має великого значення для громадян України. Основний фармаконагляд веде держава, він здійснюється через виконання відповідного наказу МОЗ. Оскільки регулятор в особі МОЗ дав дозвіл на використання цього засобу, то відповідальність перед громадянами несе він. Це не відповідальність Serum Institute of India», — пояснює Володимир Курпіта.

Основний фармаконагляд веде держава

Водночас він зауважує, якщо виявлені реакції чи наслідки застосування вакцини, які не вкладаються в інструкцію, то МОЗ буде зв'язуватися з SII через «Грейс оф Год».

Ми спробували зробити це самостійно. Контактний номер телефону поза зоною досяжності, сайту також немає. Єдиний варіант — це писати на пошту (graceofgod2802@gmail.com) або ж звертатися в офіс, який розташований у спальному районі Києва.

Пізно кинулися

Найпевніше, в умовах надзвичайного попиту виробник вакцини убезпечив себе від зайвої мороки, як-от “авторський” нагляд за дією препарату та комунікація із владою. Адже у світі чимало країн готові купити вакцину без будь-яких умов, а наш уряд, точніше міністр Степанов, не наполіг, щоб Україна мала прямий контакт із виробником і останній відстежував дію свого препарату саме на нашій території.

Диктувати свої умови виробнику (наскільки це можливо в умовах такого шаленого попиту на вакцини, як зараз) можуть лише ті уряди, які ще влітку 2020 року уклали угоди на постачання майбутньої вакцини й здійснили передоплати кільком виробникам. Це дає хоч якусь свободу дій. Українські ж урядовці почали говорити про закупівлі вакцини лише наприкінці осені минулого року, коли в країни з більш професійними урядовцями прибули вже партії препаратів. Таке запізнення не додає позицій на переговорах, тож нам залишається випрошувати хоч щось і погоджуватися на всі умови.

До речі, в Україні є ще одна зареєстрована вакцина — «Комірнаті/Comirnaty» виробництва Pfizer Manufacturing Belgium, заявку на яку подало представництво самої компанії — Пфайзер Ейч.Сі.Пі. Корпорейшн.

Колишній керівник Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта зауважує, що «CoviShield — це не якийсь "шмурдяк", вона якісна та безпечна. Serum Institute — це один із найбільших виробників вакцини у світі, він довго заробляв свою репутацію на планеті, тому навряд вони поставлятимуть неякісні вакцини. Питання контракту та якості вакцини потрібно розмежовувати».

ковід вакцина індія степанов CoviShield Serum Institute AstraZeneka

Знак гривні
Знак гривні