Ф

«Фашистский дьявол» Зеленський закриває канали Медведчука. Моніторинг дезінформації №67

Відтепер у темах моніторингу також читайте, як на них реагували в українських телеграм-каналах. Ми відновлюємо моніторинг російської дези й будемо випускати щотижневі огляди протягом цього року. Підписуйся на розсилку тут.

  • Закриття каналів Медведчука нав’язане «колонізаторами»
  • Україна-«колонія» відмовляється від «визнаної світом» російської вакцини
  • Анонімні телеграм-канали СБУ «закриває», щоб боротися «за рынок черной политической рекламы»
  • Окремі соцопитування як інструмент політичних маніпуляцій
  • Крим: військова база замість питної води
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 1—7 лютого 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Заборона каналів Медведчука

Наймасштабнішою подією цього тижня було закриття каналів, пов’язаних із Віктором Медведчуком («112 Україна», NewsOne, Zik). Понад третина всіх матеріалів на клікбейтних сайтах стосувалася цієї події. Вони писали про «втрати», які принесе блокування: «Лишение без суда многомиллионной аудитории доступа к украинским средствам массовой информации, запрет сотням журналистов и медийникам права на профессию». І переконували, що ці канали транслюють не дезінформацію та російські наративи, вигадані у російських розвідувальних відомствах, а «альтернативную точку зрения».

Клікбейтери та російські сайти, орієнтовані на українську тематику, однаково багато писати про цю подію. Але перші звинувачували Зеленського у тому, що закриття каналів – це спроба врятувати його рейтинг від незадоволення через комунальні тарифи, скандали із Конституційним судом та невиразні результати «Слуги народу» на місцевих виборах. Другі ж одностайно писали, що рішення нав’язане українськими «колонизаторами...которые рассматривают Украину как доильную корову или как донора, грабят, вытаскивают все, что только можно» (йдеться про західних партнерів України — ТЕКСТИ).

Окрім цього, російські сайти писали про імпічмент, яким лякав президента Вадим Рабінович. Він сказав Зеленському: «No pasaran, фашизм не пройдет – и вы все погибните, потому что вы – фашистский дьявол». Згідно з передбаченою законом процедурою, щоб провести імпічмент, потрібно отримати абсолютну більшість голосів у Раді (три чверті, тобто 328) та підтримку Верховного та Конституційного суду. В історії українського парламенту дуже мало рішень, які набрали таку кількість голосів. Зняти будь-якого президента за такою процедурою дуже складно.

Іншою важливою підтемою була маніпуляція про повний «крах» рейтингу «Слуги народу». Російські сайти писали, посилаючись на опитування КМІС, що наступні «выборы в Раду будут проводиться исключительно по партийной системе, в новом составе «Платформа» (тобто ОПЗЖ — ред.) может получить примерно 150 мандатов, а «слуги» в районе 40». Проте показник підтримки політичних партій населенням є динамічним, тож робити подібні прогнози на основі результатів одного соціологічного зрізу – це типова маніпуляція. Тим паче, що інше опитування КМІС показує СН на другому місці з різницею між нею й ОПЗЖ у межах статистичної похибки. А у найновішому опитуванні КМІСу на першому місці вже партія «Європейська солідарність».

На популярних в Україні телеграм-каналах також писали про закриття телерупорів Медведчука. Багато матеріалів були просто інформаційними, але деякі ставили запитання: «Вдохновляли» ли американцы?» і також писали, що на рішення закрити канали вплинули нещодавні політичні рейтинги. «Главный идеолог войны с ТВ-каналами, как и с телеграмм-каналами, это Кирилл Тимошенко».

Крах вакцинації в Україні й (нібито) світове визнання «Спутника V»

Попри хайп навколо закриття каналів Медведчука, піар російської вакцини залишається на порядку денному дезінформаторів. А затримка вакцинації в Україні та проблеми з закупівлею вакцин стають ідеальним приводом додатково накрутити читача: «Вакцинация от covid-19 в Украине терпит крах: как ей мешают жадность и глупость чиновников».

В основі пропаганди російських сайтів про "Спутник V" — три основні тези. Перша — «Российскую вакцину Sputnik V признали по всему миру», а «Иностранные СМИ взяли свои негативные слова о "Спутнике V" обратно».

Друга теза — Україна відмовляється від російської вакцини виключно з політичних міркувань та під впливом зовнішніх кураторів. «Это же надо – договориться до того, будто бы Россия насильно навязывает вакцину благополучной Украине! (...) Но президент Украины не может ослушаться приказа посольства США не покупать российскую вакцину, поэтому выкручивается как может, подвергая опасности жизнь и здоровье граждан своей страны». І роблять висновок, що «постмайданная Украина – не просто колония, но колония униженная и обесчещенная, с которой никто не собирается считаться»

Усе це доповнюється третьою тезою із критикою всіх інших виробників вакцин. Найбільше дістається Pfizer. Її називають «худшей из всех вакцин, потому что от неё куча побочек и люди умирают». І масштаби цієї критики виходять далеко за межі українського медійного поля — нещодавно The New York Times розповіла про інформаційну кампанію Росії проти американських вакцин від коронавірусу, спрямовану не лише на Україну, а й на країни Латинської Америки та Східної Європи.

Українські маніпулятивні сайти теж підтримують російські тези. Водночас цитують політичні партії, які закликають «не делить украинцев на сорта из-за доступа к вакцинам», продукують клікбейтні заголовки типу «Украина превратилась в Жлобостан» та цитують Юрія Бойка, який заявив, що в питаннях закупівлі вакцин «не должно быть никакого политического влияния. Учёные должны определить, насколько нужна вакцина, и как она будет работать».

І якщо Росія завдяки переорієнтації на рекламу своєї вакцини мінімізувала антивакцинаторський наратив у своїх новинах, то в Telegram ще залишаються політичні канали, які поширюють версії, що «нынешние «вакцины» от коронавируса – это опасное биологическое оружие, используемое против людей». Хоча таких вже менше, бо більшість слідом за новинними сайтами нарікають через втрачену можливість виробляти російську вакцину в Україні. Читайте про те, як дезінформатори намагаються зробити зі Sputnik V «перемогу» для Росії у нашому матеріалі.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Викриття анонімних телеграм-каналів від СБУ – «стратегия по «зачистке» рынка черной политической рекламы»

Сайти-клікбейтери багато писали про те, що СБУ викрила мережу анонімних телеграм-каналів, які адмініструє агентура з Росії. Детальніше читайте про ці події в цьому матеріалі. Маніпулятори виправдовували анонімні канали, стверджуючи нібито вони «сегодня остаются одним из последних рупоров неудобной правды», а «Анонимность позволяет им быть независимыми, незаангажированными и в целом дает возможность обличать правящую верхушку». Ми вже писали, як російські наративи поширюються в телеграмі, а потім їх підхоплюють медіа. Часом вони впливають навіть на роботу парламенту, механізм ми описували тут.

На популярних телеграм-каналах цю новину також критикували й вигадували конспірологічні пояснення дій СБУ: «Наш источник из силовиков сообщает, что все эти «карусели» с телеграм каналами – это одна большая стратегия по «зачистке» рынка черной политической рекламы». Винним називають Кирила Тимошенка, першого заступника глави Офісу президента України. Він нібито хоче закрити популярні анонімні канали, «чтобы сместить акцент с коррупционных скандалов Большой стройки».

Також писали:

«Операция Навальный» в Росії

Щодо недавніх подій в Росії та її міжнародного становища, дезінформатори писали, що «цели операции «Навальный» – развязать гражданскую войну в России» і «Захід» намагається відволікти увагу РФ від «событий в Донбассе, что позволит украинской армии атаковать ДНР и ЛНР». Російські провідні сайти поширювали маячню про те, що «Россия должна стать домом для тех, кто считает себя русским, является носителем русской культуры и языка, мировоззрения и веры. Тут просматривается только два варианта — раздвинуть границы России и (или) вернуть в Россию всех русских людей». Тобто фактично погрожували всім країнам, де живуть росіяни, анексією територій.

На телеграм-каналах писали, що «американцы явочным порядком возвращают времена "холодной войны"» та цитували проросійських політиків із ФРН, які стверджували: «Приговор российскому оппозиционеру Алексею Навальному не должен мешать строительству нового газопровода».

«Изгнание» Дубінського

Дезінформатори захищали Дубінського, якого нещодавно виключили з фракції, і спекулювали про те, з ким може утворити союз СН у випадку «исхода» депутатів, на яких має вплив патрон Дубінського Ігор Коломойський. Дубінського виключили на підставі анонімного голосування фракції, що прокоментували на популярних телеграм-каналах так: «Дубинского изгнали анонимы – это солидная ложка дегтя, которая портит всю бочку меда ликующих. Будь то соросята или ОП. Не позволяет это говорить о полноценной победе»

Опитування та рейтинги. «Проценты сулят беду»

Кожне соціологічне опитування про підтримку різних політичних сил в Україні провокує хвилю публікацій з неприхованими радощами через зростання рейтингу ОПЗЖ. Так сталось і цього разу, коли чергову соціологію російські сайти, що пишуть про Україну, подали як «В Украине неофициально стартовала президентская избирательная кампания». Вони приправили цю тезу цитатою проросійського політика, що «следующим президентом Украины станет депутат Юрий Бойко». Щоправда в кінці додали, що Бойко «готов стать президентом, после чего Украина расколется надвое». Хоча остання соціологія демонструє, що про президентство Бойко говорити зарано, адже його підтримка все ще нижча за Зеленського, а в гіпотетичному другому турі він програє Зеленському, Порошенку та Разумкову.

А в Telegram, нарікаючи на низький рейтинг партії Шарія, розпалювали недовіру до провідних українських соціологічних центрів та пропонували «Давайте проведем эксперимент и определим реальный цифры». Тобто створювали своє абсолютно нерепрезентативне та маніпулятивне опитування серед власних підписників.

Дефіцит вугілля в Україні

Дезінформатори раділи, що Україна знову стає залежною від Росії й мусить імпортувати звідти електроенергію. Однією з причин того, чому відновлюють імпорт, є дефіцит вугілля на українських ТЕС. Ми писали про причини тут, вони полягають у нездатності нинішньої влади протистояти апетитам олігархів і слабких менеджерських здібностях Кабміну. Окрім того, російські сайти орієнтовані на Україну, писали про проблеми з китайськими інвесторами компанії «Мотор Січ».

Зеленський – «глава колониальной администрации»

Зеленського цього тижня називали «главой колониальной администрации» та традиційно писали, що він «превзошел Петра Алексеевича». Його найближче політичне майбутнє дезінформатори описали так: «Мова! А после этого, облачившись в вишиванку и в военную униформу одновременно, обнявшись с Аваковым, запишет видосик: Отечество а опасности!»

Мінські перемовини — погрози загостренням

Щодо питання захоплених Росією територій на Сході України, дезінформатори традиційно звинувачували Україну в незговірливості та критикували закон про перехідний статус окупованих територій. Писали, що «нынешняя украинская власть пока не хочет никакого согласия, никакого урегулирования конфликта в стране».

Крим «восстановили» у військову базу

Щодо ситуації в окупованому Криму, дезінформатори дотримуються традиційного наративу про те, яким «важким» було його становище під контролем України та як багато вони витратили на його «восстановление». Росія справді влила багато грошей в Крим на те, щоб перетворити його на величезну військову базу. А російська безгосподарність призвела до зневоднення. Ми писали про те, як півострів втрачає воду тут.

Також писали про те, що російський уряд придумав для Криму особливий адміністративний статус в надії обійти західні санкції. Нікуди не зникає і питання питної води, навіть дезінформатори не можуть ігнорувати те, що її дедалі менше.

ООС: воєнні дії та окупація

Щодо військового протистояння на Донбасі, дезінформатори звинувачували українських військових в агресії та писали: «А население по обе стороны от линии соприкосновения не ждёт ничего хорошего от приближающейся весны – все уверены, что впереди новый виток большой войны».

Церква: дезінформатори дискредитують ПЦУ

Тема незалежної української церкви, хоч і займає невелику частину матеріалів дезінформаторів, але залишається однією з найстабільніших. Як завжди, більшість уваги дезінформатори присвячують тому, щоб дискредитувати Православну церкву України (ПЦУ). Вони писали: ««национальная церковь» украинской нации честно предупредила, что она — за европейскую толерантность и за все виды сексуальных извращений!»

Висновки

Цього тижня ми відновили наші моніторинги й розширили їх дописами з популярних в Україні телеграм-каналів. Нам пощастило, бо якраз у цей час СБУ нарешті побачила, що деякі популярні анонімні телеграм-канали працюють на російську розвідку. Іншою знаковою подією тижня стало закриття пов’язаних із Віктором Медведчуком «новинних» каналів, які насправді стали рупором політичної пропаганди та російських наративів. Через них інформація поширювалася значною частиною сайтів, які ми моніторимо.

Депутати ОПЗЖ, які користувалися доступом до ефірів на цих каналах, звинуватили владу в Україні у «фашизмі» і підконтрольності «дияволу». А російські дезінформатори писали про «внешнее управление». Але найчастіше причиною закриття каналів зображали падіння рейтингу Зеленського та його партії. Маніпулятори використовували для цього опитування провідних українських соціологічних компаній, навмисно викривляючи їхні результати. Докладне пояснення, чому закриті телеканали не можна вважати медіа, читайте тут. Також зауважимо, що трансляції цих каналів в youtube набирають лише кілька тисяч переглядів.

Методологія

Ми шукали теми у 23154 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні