Х

Хто винен у захопленні заручників у Луцьку? Ну звісно ж, Порошенко! Моніторинг дезінформації №47

  • Україна — «країна-провал» і не може впоратися з терористами
  • Конспірологія про «імітацію підпалу власного будинку» антикорупційним активістом
  • Лили бруд і поширювали стереотипи, пишучи про вибори мера в Києві
  • Ігнорували порушення режиму тиші бойовиками
  • Пророкували Зеленському відставку
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 20—26 липня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Заголовок тижня

«Украина борется с кризисом как «лох» с «гангреной на ногах» — экономист»

Маніпуляція тижня

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжують активно реагувати на постанову ВР про місцеві вибори, яка фактично відкладає місцеві вибори на окупованих територіях до припинення російської військової агресії. Писали, що таким чином «Украина официально оформила выход из минских соглашений», а потім суперечили самі собі, додаючи, що «Донбасс — без пяти минут Россия».

Луцький терорист — свідчення «розвала страны»

Минулого тижня терорист захопив у заручники пасажирів автобуса в Луцьку. Він висунув декілька дивних вимог і погрожував вбити заручників, якщо їх не виконають. Одна з вимог стосувалася президента, він мав порадити громадянам країни подивитися фільм про експлуатацію тварин. Через декілька годин переговорів і після того, як президент виконав його побажання, терорист випустив заручників і здався поліції.

Дезінформатори в подіях у Луцьку побачили свідчення того, що в Україні «государство беспомощно», а «террористы диктуют свою волю». Винними виявилися всі – і СБУ, яка «превратилась в контору по зарабатыванию бабла», і Зеленський, який виконав вимогу терориста та записав ролик, і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який «вносит в работу правоохранителей суматоху и панику». Чим це відрізняється від адекватної критики — адже в кожному твердженні є частинка правди? Тим, що маніпулятивні матеріали та дезінформація ставили на передній план не терористичний акт, а меседж про "країну-провал", який проштовхують за першої-ліпшої нагоди.

Окрім очевидних дійових осіб – терориста, силовиків і президента — маніпулятори взялися вплітати в цю історію своїх традиційних «ворогів» Порошенка та українських націоналістів. Вони поширили повідомлення від імовірно вигаданої людини «Феофана Добролюбова»: «Согласно его информации, луцкого террориста изгнали из рядов националистов (тобто, з полку Азов — Тексти) за гомосексуализм». А винна, звісно ж, “Вся эта свора во главе с Порошенко и компанией годами повышала градус ненависти в обществе, раскалывая его своими «армовирами», декомуннизацией, ненависть стала в итоге запредельной”.

Безперечно, реакція українських силовиків на події в Луцьку була не надто ефективною. А запізнілий штурм, коли терорист вже здався, виглядав узагалі дивно. Але дезінформатори не намагалися конструктивно обговорювати те, що відбулося. Вони замінювали це обговорення популістськими гаслами про те, що «пора вводить смертную казнь». Нагадаємо, смертна кара не гуманна, не працює та суперечить міжнародним зобов’язанням України. Але такими темами, як смертна кара, зручно підміняти реальні проблеми та реальні рішення в країні.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Самопідпал» Шабуніна і табір «соросят»

Українські маніпулятивні видання продовжують просувати російську тезу про зовнішнє управління Україною. Цього разу – в контексті підпалу будинку голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна. Замість співчуття або закликів до незалежного розслідування, вони називали самого Шабуніна «скандальная личность», розмірковували про те, «на какие деньги Шабунин построил подожженный дом», переводили стрілки на інші наболілі теми: «Кто из вас, поддержавших Шабунина, поддержал семьи погибших за этот год бойцов?», і вкотре звинувачували Зеленського, що той почав "дрейфовать к лагерю так называемых «соросят»".

А російські сайти, що пишуть про Україну, взагалі звинувачували самого Шабуніна, який ніби «имитировал поджог своего дома, чтобы скрыть разворовывание грантов», а свою версію подій аргументували лише тим, що через підпал ніхто не постраждав м «ведь могли бы и зарезать как Стерненко в целях самообороны, и кислотой облить как Катю Гандзюк».

Місцеві вибори та мова ненависті

В Україні наближаються місцеві вибори. Зважаючи на зниження рейтингів Зеленського та Слуги Народу — вони будуть дуже конкурентними. Маніпулятивні сайти не залишаються осторонь та активно коментують політичну боротьбу в регіонах.

Недавно партія "Слуга народу" оголосила, що кандидаткою від партії на місцевих виборах в Києві стане Ірина Верещук. Це політик, яку пов'язують із проросійським Медведчуком. Та все одно вона потрапила під приціл дезінформаторів. Схоже, її висунення використовуватимуть для просування витягнутих із шухляди тез, які, на думку дезінформаторів, потенційно можуть розколювати наше суспільство. Наприклад: “ещё и по вероисповеданию греко-католичка, униатка, а Киев даже с учётом понаехавших духовных «оккупантов» из политических заробитчан-гастарбайтеров, а также навсегда осевших в столице свезённых туда майдаунов из Галичины — всё же город православный”.

Також писали:

Мовчали про режим тиші

Про підписане минулого тижня перемир’я російські сайти писали несподівано мало. Лише зазначали, що непідконтрольні території «готовы к реализации дополнительных мер по соблюдению перемирия в Донбассе». Режим тиші був порушений російськими гібридними військами на Донбасі того ж дня, що й розпочалося перемир'я — паралельно ми читаємо: а «киевские власти оставили себе лазейку, которая позволит им безнаказанно открывать стрельбу по народным республикам». Під «лазейкой» дезінформатори мають на увазі пункт з угоди про припинення вогню про те, що обидві сторони мають право вести вогонь у випадку, якщо інша сторона спробує змінити позицію чи займатися розвідкою. Це складно назвати «лазейкою», бо угода надає те саме право бойовикам.

Північний потік — потрібен європейцям, а Україна — «марионетка» США

В кінці 2019 року Конгрес США ввів санкції проти Північного Потоку-2. Відтоді маніпулятори почали ще активніше демонізувати американську зовнішню політику й лякати європейців залежністю від США. За пів року аргументи не змінилися. США втручається у «внутренние дела» Європи, Україна — «лишь исполнитель задачи», а Росія — «консервативна демократияальтернатива западному миру». Нагадаємо, що для того, щоб стати консервативною демократією, Росії для початку непогано було б стати хоча б просто демократією. З чим у Росії вже багато років проблеми.

Зеленський багато піариться і виростив собі конкурента (Разумкова)

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, цього тижня писали, що Зеленський «по профессиональной привычке привык выступать на публике ради пиара». І радили йому позбутися образу Голобородька та зробити «ставку на чиновников среднего звена». Вони також не забули згадати, що у глави Верховної Ради Дмитра Разумкова останнім часом рівень підтримки лише на 4% нижчий, ніж у президента. Саме голова Верховної Ради стає виконувачем обов’язків президента у випадку його відставки. Дезінформатори регулярно пророкують, що Зеленський піде у відставку, бо не витримає тиску та втрати популярності.

Висновки

Цього тижня найбільшою темою було обговорення захоплення заручників у Луцьку. Правда, замість обговорювати причини та наслідки теракту, маніпулятори на перший план поставили тези про Україну як «країну-провал». Вони намагалися навести будь-які події на підтвердження цих тез.

В останні місяці в Україні відбулося декілька нападів на активістів, ветеранів та підприємців. Тепер до них додалися недавні захоплення заручників. Дезінформатори намагаються покласти відповідальність за них на ветеранів АТО та політику попереднього президента.

Методологія

Ми шукали теми у 7016 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні