Мовчання. ООС нарахували три випадки порушення перемир'я, ОБСЄ – сто одинадцять

Моніторингова місія ОБСЄ звітує, що 27 липня на лінії зіткнення зафіксовано 111 порушень режиму припинення вогню — усі в Донецькій області (зокрема, 21 вибух). Операція обʼєднаних сил чомусь повідомляє лише про 3 випадки.

Протягом липня Операція обʼєднаних сил щоденно звітувала про чисельні випадки порушення режиму припинення вогню, зокрема із забороненої Мінськими домовленостями зброї.

У ранкових зведеннях з 1 по 25 липня ми знайшли 160 згадок про застосування забороненої зброї, зокрема 46 випадків – мінометів калібру 82 мм, 58 випадків мінометів калібру 120 мм, 12 випадків застосування артилерійських систем 122 мм, 2 випадки – артилерійських систем 152 мм, 8 випадків – озброєння БМП, 5 – протитанкових ракетних комплексів, а також 25 мін та по одному випадку використання ВОГ-25 і зенітної установки. Ще стосовно трьох випадків було заначено, що ворог неодноразово здійснив постріли з мінометів калібру 82 мм. Це в кілька разів більше, ніж, наприклад, за кінець липня – початок серпня 2019 року. Штаб ООС також заявляв про обстріли окупантами житлових будинків та мирних мешканців. За цей період штаб ООС прозвітував про 319 випадків порушення вогню ворогом, а також в детальному описі ми знайшли згадку про понад 600 випадків застосування різних видів зброї.

Бачимо посилення агресії з боку російської сторони.

Проте після заборони відкривати вогонь у відповідь структури Операції обʼєднаних сил перестали надавати детальну інформацію про обстріли – зокрема, скільки разів, з якого типу зброї і в яких населених пунктах були зафіксовані обстріли. Так, за 26 та 27 липня ОСС дає просто перелік населених пунктів, і окремо перелік видів зброї. Такий формат звіту не дає змоги оцінити реальну кількість обстрілів.

Ранкове зведення інформації щодо ситуації за 27 липня відсутнє, а у вечірньому зведенні від 28 липня ООС повідомляє, що за минуло добу на лінії зіткнення було зафіксовано 3 випадки порушення вогню. Моніторингова місія ОБСЄ звітує, що 27 липня на лінії зіткнення зафіксовано 111 порушень режиму припинення вогню — усі в Донецькій області (зокрема, 21 вибух).

У звітах ОБСЄ відсутня інформація щодо того, яка сторона порушує режим – українська чи російська. Проте вони вказують на статус території, де зафіксовані постріли чи вибухи (підконтрольна чи непідконтрольна). З високою ймовірністю можна припустити, що вибухи та постріли, що зафіксовані на підконтрольній території – це результат порушення з боку окупантів, а на непідконтрольній – відповідь української сторони. У звіті ОБСЄ на непідконтрольній території зафіксовано лише 30 пострілів і всі вони зроблені зі стрілецької зброї.

перемир'я обсє обстріл війна

Знак гривні
Знак гривні