Ф

Фабрика «експертів» Медведчука. За якими схемами працює імперія його «політичних піарників»

За останній рік ми додали до нашої бази псевдосоціологів та прихованих піарників близько 50 «політичних експертів».

Три десятки з цих «псевдоекспертів» піарили Віктора Медведчука, Вадима Рабіновича та їхню партію «Опозиційна платформа — За життя».

Ми помітили кілька однотипних схем в їхній роботі.

Кого саме ми додали нещодавно до бази? Їх видно по червоній мітці "нове" у списку персон у базі

1. Поширення: від блогів — до статей у загальнонаціональних ЗМІ

Як зазвичай відбувається поширення потрібних меседжів:

  1. «Політичний експерт» пише пост на блог-платформі «korrespondent.net» (належить Сергію Курченку, який утік до Росії разом із Януковичем) або на сторінці Facebook. Інший варіант генерування подібних коментарів — це виступи «експертів» на телеканалах Медведчука.
  2. Потім на основі цих постів (або виступів) пишуться «статті», які розганяються на одних і тих самих сайтах-сміттярках типу politeka.net, znaj.ua, hyser.com.ua, for-ua.com тощо, або на сайтах підконтрольних Медведчуку телеканалів (112, NewsOne та віднедавна ZIK), а також у вигляді джинси на неперебірливих всеукраїнських сайтах.

Найсмішніше, що в статтях на основі блогів із korrespondent.net згадані сайти зазвичай пишуть із гучним формулюванням «повідомляє Корреспондент». Це приблизно як написати щось у Фейсбуці, а потім усім розказувати, що «про це повідомляє Facebook».

2. Злагодженість та синхронність

Помітно, що іноді коментатори працюють синхронно — наприклад, коли потрібно «мочити» опонентів Медведчука або просунути вигідні для цього політика меседжі:

Селезньов-анти-Мураєв-Медведчук-Політека+.png

Рижанов-анти-Мураєв-Медведчук-znaj.ua.png

Маркосян-анти-Мураєв- znaj.ua+.png

Макаровський-анти-Мураєв-gordonua.com.png

Ляшенко-анти-Мураєв-from-ua.com.png

Калініченко-анти-Мураєв-golos.ua.png

Вороненко-Анти-Мураєв-Політека+.png

Вороненко-Анти-Мураєв-Єдність+.png

Шнайдер-Коболєв-Znaj.ua+.png

Шнайдер-Коболєв-replyua.net+.png

Рабінович-анти-Коболєв-ZIK.png

Медведчук-анти-Коболєв-ZIK.png

Мартинюк-анти-Коболєв-blogs.korrespondent.net.png

Шнайдер-анти-Коболєв-znaj.ua+.png

Співак-анти-Супрун-пошук-Google.png

Григорян-анти-Супрун-blogs-korrespondent.net.png

Василевський-анти-Супрун-blogs.korrespondent.net.png

Вакаров-анти-Супрун-ІНПОЛІТ.png

Хавич-Анти-Парубій-Медведчук-Політека+.png

Куракін-анти-Парубій-znaj.ua.png

Кривуля-анти-Парубій-blogs.korrespondent.net.png

Комарова-анти-Парубій-politeka.png

Гайдай-анти-Парубій-Медведчук-znaj.ua+.png

Богатирьов-анти-Парубій-politeka.png

Часто «промедведчуківські» коментарі об'єднують в одній статті — тоді заголовок виглядатиме так: «Медведчук бла-бла-бла, — експерти».

Медведчук-блаблабла-експерти.png

Приклад злагодженої роботи можна простежити, наприклад, за блогами Сергія Онищенка та Олександра Савки:

Онищенко із травня 2014 року вів блог на сайті korrespondent.net, ретранслював стандартну проросійську риторику про зростання тарифів, зубожіння населення, «Одєсскую Хатинь», Україну як аграрну недодержаву тощо. Однак у середині 2016 року інтенсивність його блогів істотно впала, а в грудні взагалі зупинилася. З новим завзяттям блогер береться за клавіатуру лише майже через півтора року — у березні 2018-го. У березні, квітні та червні виходять ще три статті — цього разу вони всі про Медведчука (1, 2, 3).

Інший блогер-піарник Медведчука — Олександр Савкатак само зник із платформи у грудні 2016-го, а повернувся... в березні 2018-го.

І Онищенко, і Савка перший блог після тривалої перерви написали про арешт Володимира Рубана, а саме про те, що той ну ніяк не пов'язаний із самим Медведчуком.

савка-онищенко-корреспондент-рубан.png

Совпадєніє? Нє думаєм :-)

3. Легалізація маніпуляцій та фейків

Іноді через лояльні до Медведчука сайти робляться «вкиди» з посиланням на організації, яких не існує, або сумнівні сайти.

  1. На початку квітня 2019 року на порталі bigmir.net (також входить до «Українського медіа холдингу» олігарха Сергія Курченка) з'явилися результати «інтернет-опитування» від ГО «Соціальний центр побудови майбутнього» щодо того, хто з політиків втратив довіру виборців. За їхніми даними, Євген Мураєв був на першому місці. Судячи з того, що цей матеріал першими масово поширювали близькі до Віктора Медведчука ЗМІ, є підстави вважати, що це було елементом ширшої кампанії з дискредитації Мураєва, котрий до вересня 2018 року був у партії «За життя». Крім того, тези проти політика, озвучені у статті на bigmir («стукач», «продажность», «перешел “под крыло” СБУ»), практично «один в один» десятками продукували близькі до Медведчука та Рабіновича політтехнологи. Знайти в державних реєстрах згадану громадську організацію очікувано не вдалося.
  2. У лютому 2020 року сайт from-ua.com опублікував «Рейтинг політиків, які викликають в українців негативну реакцію» від так званої Соціологічної групи „Медіа-опитування“ (Google до того не відому). Навряд чи вас здивує, що в першій трійці найбільш ненависних політиків є ті, кого регулярно «мочать» медведчуківські експерти: Уляна Супрун і Євген Мураєв. Поширили результати опитування від вигаданої фірми, зрозуміло, лише сайти «медведчуківського пулу».
  3. Сайт lemonderusse.canalblog.com, розміщений на безкоштовній блог-платформі, у Медведчука стає «європейським ЗМІ» та «авторитетним французьким виданням Observateur Du Monde Russe». На головній сторінці цього «французького видання» у день військового параду в Москві 24 червня 2020 року висів величезний банер із російським триколором та написом «Я патриот своей страны» (ми не жартуємо).
  4. Фейкову «соціологічну» організацію BURI, яка публікує сумнівні рейтинги на користь ОПЗЖ, медведчуківські ЗМІ називають не інакше, як «міжнародним дослідницьким центром» та «європейськими соціологами». Результати цієї неіснуючої «шарашки» у своїх блогах (на korrespondent.net, звичайно ж) поширює, зокрема, вірна соратниця Медведчука Олена Маркосян.

медведчук медіа псевдосоціологи політологи дезінформація джинса

Знак гривні
Знак гривні