Р

«Русские украинцы» vs українські нацисти, яких фінансує Варшава (дез-монітор #42)

  • Дезінформатори роздувають штучний мовний скандал.
  • Звинувачують США в тому, що вони намагаються “принуждать других жить по американским меркам”.
  • Брешуть про те, що МВФ вимагає скоротити соціальні виплати.
  • Нагнітають емоції довкола справи Стерненка.
  • Незадоволені, що переселенці представляють Донбас у Мінську
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року на інтерактивній візуалізації.

Період: 15—21 червня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Шановні читачі, ми цінуємо вашу увагу до моніторингів та хотіли б зробити їх кращими.
Будь ласка, пройдіть коротке опитування.

Заголовок тижня

“Почему даже сторонники майдана прогнозируют распад Украины”

Шарій і утиски «русских украинцев»

Штучно створений Шарієм мовний скандал через відсутність російської мови в терміналах самообслуговування МакДональдз (який, до речі, допомогли розігнати українські мейнстрімні медіа), продовжили роздмухувати українські маніпулятивні видання. Вони поширювали тези про міфічне “ущемление прав русскоязычных людей в Украине” та що насправді це не проросійським силам, а “власти выгодно «стравливать население»”. “Скандал” полягав у тому, що російські дезінформатори поширили повідомлення, начебто ресторани мережі Макдональдс прибрали російську мову з меню. І це подавалося під соусом обурення клієнтів. Та в реальному житті російської мови в меню ніколи не було, й це роками ні в кого не викликало обурення.

Тема стала ласим шматочком і для російських сайтів, які пишуть про Україну. Цього разу їхня фантазія призвела до появи зізнань про любов до української мови – «в советской Украине, которую нынешние последователи полицаев и бандеровцев проклинают, мне привили любовь к украинскому языку и культуре». Щоправда, цю любов вони використовують лише щоб заявити: «нынешние украинизаторы не любят ни украинский язык, ни украинскую культуру, ни украинский народ».

До дискусії навколо мовної проблеми приєднались і російські мейнстрімні сайти з заявою про те, що «Споры вокруг языка являются одной из самых главных проблем на Украине». Висловлювали і відкриту симпатію Шарію, його партії та їхній акції в Києві. Про останню писали під заголовками типу «Русские украинцы подвинули украинских националистов на улицах Киева».

У світі хаос, лише в Москві все добре

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, проявляють великий інтерес до протестів у США. Пишуть “аналітику” наступного змісту: “США не только поучают, но и стараются принуждать других жить по американским меркам и в угоду Америке. То есть тоже «писать и чистить жизнь по Джорджу Флойду», уголовнику и наркоману, грабителю и вообще социопату, место которого не в золотом гробу, конечно, а в тюрьме или в дурке”.

Окрім американців, порція параноїдальної маячні дісталася й полякам: «Ради аннексии Украины Варшава пошла на сговор с нацистами в Киеве, а также обеспечила им серьезную политико-финансовую поддержку» (йдеться про сучасність).

Російські сайти водночас продовжують просувати наратив про те, що переселенці з окупованих територій, які зараз включені до української групи на переговорах у Мінську – це «оголтелые националисты не способные ни к каким компромиссам». А також пишуть, як Росія буде вражати заражених “русофобией” українців: “современная и функциональная Москва, блистательный Санкт-Петербург, продвинутая Казань, десятки и сотни городов, местечек и мест могли бы быть инструментом «взлома» искаженного восприятия украинцами”.

МВФ «вимагає скоротити» соціальні виплати

Цього тижня російські сайти, орієнтовані на українську тематику, традиційно шукали підступи в роботі Міжнародного валютного фонду. «И по факту каждый новый меморандум это требования МВФ Украины по обрезанию различных социальных сфер».

Насправді це не просто перебільшення: в меморандумі вказано буквально протилежне. Україна не повинна зменшувати соціальних виплат, а за умови, якщо їй вдасться зібрати більше податків, ніж очікується, витратити їх на: “підвищення соціальних виплат для покращення рівня життя найбільш вразливих верств населення”.

Зрештою, значна частина меморандуму присвячена банкам, антикорупційним органам та енергетичному ринку, а не соціальній політиці. Читайте детальніший розбір меморандуму тут.

Щоб проілюструвати “звірства” МВФ, дезінформатори писали про те, як уряд “планує” нагодувати українців «10 грамами макарон и одной ягодкой». Цифри вони отримали, розділивши місячний продуктовий набір на кількість днів у місяці. Хоч обґрунтування та оновлення споживчого кошика завжди на часі, дезінформатори намагалися подати його як приклад «безсердечного» ставлення фактично окупаційного уряду (бо "легітимні" правителі України знаходяться в Москві, на їхню думку) до українців.

Також писали:

Маніпулятори проти Стерненка

Маніпулятори продовжують нагнітати емоції щодо Стерненка. В своїх текстах вони цитують радника голови МВС Зоряна Шкіряка, що писав про «кричалки российских неонацистов», «русский мат». Але, на відміну від Шкіряка, дезінформатори шукають паралелей із подіями у США та називають Стерненка “українським Флойдом”. Вони заявляють, що метою протестів була «кровь и беспорядки» та роблять висновок, що завдяки Стерненку «власть президента Зеленского была уничтожена». В попередніх випусках ми більше пояснювали, що відбувається у справі Стерненка, а зараз лише додамо, що самооборону активіста під час третього замаху на його життя кваліфікують як умисне вбивство.

Продовжують нагнітати навколо коронавірусу

«Нынешняя украинская власть ввела карантинные ограничения вовсе не для защиты граждан, а для достижения собственных политических целей» – таку думку продовжують транслювати українські маніпулятори слідом за заявами російських сайтів, що продовження карантину «может спровоцировать в Украине бунты похлеще, чем в Соединенных Штатах». При цьому захворюваність зросла, вірус продовжує поширюватись.

Тролінг Вакарчука

Невдалу спробу Вакарчука скласти депутатський мандат українські маніпулятори описували як результат “тролінгу” з боку депутатів за те, що той «затащил в парламент соросовских марионеток, которые помогли принять антинародные законы и продолжают разжигать вражду между гражданами Украины». Гарний приклад того, як тезу про зовнішнє управління поширюють при першій ліпшій нагоді.

Життя в окупації

Дезінформатори пишуть про «науковий прорив» на окупованій території для «порятунку» вугільних шахт: «возможный план спасения — реконструкция отрасли для производства из угля горючего и востребованных химических продуктов». Думати про порятунок галузі там почали після недавніх протестів шахтарів. Ми вже раніше питали, як окупанти намагаються «запустити» промисловість на підконтрольних територіях і зазнають поразки.

Мінськ: «Позиция Киева – это прямой путь к замораживанию конфликта в Донбассе»

Щодо перемовин у Мінську дезінформатори писали, що в Україні «есть часть политических сил, которым невыгодно, чтобы Донбасс был в составе Украины». Серед усіх цих “сил” вони назвали лише партію «Голос». Також вони лякають: “Если Зеленский не сделает этих шагов (пристати на російські умови — Тексти), то за него это сделают другие. Тот же Медведчук».

Маніпулятори продовжують спроби дискредитувати залучення переселенців до мінських переговорів. «Коллаборационисты и полицаи не могут представлять независимые Республики Донбасса». За даними Міністерства соціальної політики, в Україні живе півтора мільйона переселенців з окупованих територій. Багато хто з них залишив на окупованих територіях житло та родичів. Безперечно, їх думку потрібно враховувати у будь-яких перемовинах щодо деокупації.

Висновки

Найгучнішою подією у фокусі дезінформаторів стало мовне питання. Намагання ділити Україну за мовною ознакою – давній метод в російській гібридній війні проти України. Власне, агресія в 2014 році почалася під гаслами захисту російськомовного населення. В радянські часи українську мову методично витісняли зі шкіл, їй нав'язувався статус “сільської мови”. Після проголошення незалежності Україна намагається виправити цей дисбаланс, застосовуючи різні інструменти підтримки української мови. І це підтримує більшість населення, навіть російськомовного. Проте Росія постійно намагається посіяти страх перед “насильною українізацією”. Сплеск активності у цьому напрямку ймовірно пов'язаний зі спробами проросійських депутатів у Верховній Раді провести зміни в мовному законодавстві. До створеної російськими дезінформаторами “мовної події” з вигаданими змінами у меню МакДональдза додалося і поширення виразу “русские украинцы”. Таким чином Росія намагається підтверджувати свою тезу про громадянську війну в Україні між прозахідними "нацистами" та автохтонним населенням, яке хоч і має регіональні особливості, але є частиною російського народу. Зрештою, Володимир Путін часто повторює тезу про штучність України як держави та українців як нації.

Методологія

Ми шукали теми у 9469 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні