Маніпуляція про МакДональдз і російську мову. Як українські медіа допомогли Шарієві розгойдати мовний скандал

14 червня проросійський пропагандист Анатолій Шарій поширив у своєму Телеграм-каналі фото терміналу самообслуговування в українському МакДональдсі, де клієнту пропонується зробити замовлення українською чи англійською.

До фото Шарій додав свій коментар про зневагу компанії до російськомовних українців.

Власне, оце і є новина, яку в соцмережах підхопили та почали розганяти проросійські активісти і політологи, псевдосоціологи, члени ОПЗЖ і просто тролі. На поверхню полізли давно забуті хейтерські наративи про те, що українська мова — це “быдло, село, рагули и разруха”.

Ось, наприклад, пост (вже видалений, до речі) такого собі “політичного експерта” Глєба Ляшенко, фігуранта нашої “Бази псевдосоціологів”, який регулярно піарить Медведчука:

А ось цей же текст у коментарі іншої особи:

Наступного дня у новинах почав фігурувати “мовний скандал” навколо МакДональдса нібито через те, що “в их приложении для заказа еды исчез русский” та вони відмовилися обслуговувати російськомовних. Ось приклад подачі новини з маніпулятивного сайту “Українські новини”.

ТСН також пише, що “термінали МакДональдс перестали спілкуватися російською” та “компанія відмовилась додати російську мову у свої термінали самообслуговування”. УНІАН — що нібито “прибрала з сервісу російську мову”.

Насправді російська мова не зникала з терміналів, компанія її звідти не прибирала і не відмовлялася туди додавати. Просто її там офіційно ніколи не було - нам підтвердили це в компанії. Але до публікації посту Шарія та цілеспрямованої його підтримки у соцмережах жодних “мовних скандалів” в Україні це не викликало. (Уточнення, 18.06.2020: є скріншоти від 2016 року, де на перших терміналах в одному із київських закладів цієї мережі начебто була російська мова, однак є також і скріншоти станом на січень цього року, де вона відсутня. Плюс, ще раз - у телефонному коментарі представники ресторанної мережі повідомили нам про те, що російської не було)

Обслуговувати російськомовних у МакДональдсі теж не відмовились, зазначивши в офіційному коментарі для BBC Україна, що працівники готові перейти на російську на прохання клієнтів.

У цій же новині BBC цитує пост блогера Євгена Хурсіна з закликом до бойкоту та пост журналіста сайту Golos.ua Андрія Кислова з порівняльними фото з російського терміналу МакДональдса, де замовлення також можна зробити узбецькою та казахською мовою. Наразі ці пости вже видалені. Варто зауважити, що сайт Golos.ua публікує компліментарні інтерв’ю Медведчука, а Євген Хурсін поширює меседжі цього політика на своїй Фейсбук-сторінці.

До речі, лід у новині на BBC такий самий, як заголовок на цю тему на Hromadske.ua “Мовна політика компанії МакДональдс викликала дискусії в українських соцмережах”.

І він певною мірою маніпулятивний. Бо дискусію викликала не “мовна політика” закладу, яка незмінна вже 23 роки, а пост Шарія і тези, старанно роздмухані його “колегами”.

Отже, маємо результат: Шарій продукує антиукраїнські тези, його прихильники їх поширюють у соцмережах, а медіа підсилюють і “легалізують” їх в інформаційному просторі. Саме так працює російська пропагандистська машина в Україні.

***

Матеріал заступника головного редактора Texty.org.ua Анатолія Бондаренка, вперше опубліковано на Главком.

дезінфомонітор шарій

Знак гривні
Знак гривні