Г

Гарячі теми російської дези: РПЦ в Україні пече “пасочки для сиріт” та розносить вірус. Випуск №33

  • Через пилову бурю в Києві та масштабні пожежі дезінформатори проводили паралелі з біблійними сюжетами та порівнювали жителів Криму та Донбасу з єврейським народом
  • Відбілювали РПЦ в Україні, яка нехтує карантинними обмеженнями, називали карантин “репрессии против православных” та насміхались з “Бога онлайн”
  • Прогнозували протести та зміну влади в Україні через посткарантинну кризу
  • Посилили риторику, спрямовану на ліквідацію України як держави: “продолжит ли Украина свое существование по окончании пандемии коронавируса?”
  • Закликали обмежити рівень зарплат для чиновників, намагаючись підірвати спроможність української держави наймати професіоналів
  • Героїзували Олеся Бузину, висміювали В’ятровича та скаржились на “русофобію”, одночасно поширюючи шовіністичні тексти про “хохлів

Період: 13—19 квітня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 13—19 квітня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 13—19 квітня 2020 року

Українська пандемія пожеж

Украина последнее время живет в режиме “ни дня без катастрофы”” — так українські маніпулятивні видання відреагували на пилову бурю в Києві та масштабні пожежі неподалік Чорнобильської зони. Тему продовжували вже класичними тезами, що всі проблеми сучасної України є наслідком “разрушительных экспериментов, которые прошлый и нынешний режим провели над государством”, себто реформ та оптимізації радянських бюрократичних структур. “После ликвидации санитарно-эпидемиологической службы стало некому предупредить эпидемию. После «реформ» Государственной службы по чрезвычайным ситуациям, проведенных в 2014-2017 годах, невозможно справиться с пожарами”.

Як маніпулятори, так і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, часто згадували біблійні сюжети та проводили паралелі з Україною: “наказание кровью (война), нашествие жаб (выборы 2019), нашествие кровососущих насекомых (Крым), наказание пёсьими мухами (коронавирус) и мор скота (пожары) мы уже проходим”. А російські сайти ще додали про “«тьму египетскую» — легендарное наказание, которое постигло египетского фараона за отказ отпустить еврейский народ из плена”, де “еврейский народ” — це жителі Криму та Донбасу.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали “о повышении радиационного фона”, посилаючись на австралійський (!) сайт (хоча в багатьох джерелах, спираючись на заміри та постійний моніторинг ситуації, зазначали, що радіаційний фон у столиці та навколишніх містах не перевищував норми). Порівнювали дії української влади з діями радянського режиму під час Чорнобильської катастрофи: “Коммунисты тогда хоронили правду, которую люди узнавали от западных радиоголосов”. Фантазували, що пожежі та пилова буря стали наслідком “браконьерства — охотничьего и рыболовного”, нелегальної вирубки лісу, стихійного туризму, терористичних актів, диверсій та навіть декомунізації. Для підтвердження тез про вирубку цитували Андрія Білецького (щоправда, в цій же новині називали його “неонацистом”).

Російські мейнстрімні сайти активно пропонували “действенный способ — помощь российских пожарных”. Щоправда, потім іронізували, що Україна навряд чи на таке погодиться: “здесь, очевидно, сыграет логика «гори все огнем», чем просить о помощи «агрессора»”. “Власть импотентов сменила власть кровопийцев. Обезьянки с Майдана, не можете справиться сами, попросите Россию. У них отличная пожарная авиация”.

Карантин в умовах коронакапіталізму

Пандемію коронавірусу продовжують використовувати як ідеальний контекст, щоб проілюструвати “беспомощность властей в борьбе с пандемией и беспечность украинцев”. Хоч коронавірус поступово й перестає займати перше місце в порядку денному маніпуляторів.

Українські маніпулятивні видання минулого тижня продовжили наголошувати, що Україна ”проморгала начало пандемии”, прийняті карантинні заходи не працюють, а українці карантин просто ігнорують (нагадаємо, жорсткі обмеження ввели, коли зареєстрували лише 14 хворих). Все частіше писали, що “текущий кризис может привести к досрочным президентским выборам” та “смене власти в Украине”. І що “власти пойдут на продление ограничительных мер не только из-за эпидемиологической опасности, но и по политическим причинам, ведь впереди довольно неудобные для власти майские даты”, маючи на увазі 9 травня, тобто День Перемоги. Росія святкує цю дату дуже гучно і намається нав'язати такий самий дискурс Україні, що створює політичні незручності для Зеленського, який намагаєтсья демонструвати миролюбність щодо Росії.

Я не призываю никого сажать в тюрьму или подвергать средневековым пыткам, не дай Б-г. Но только представьте, что стало бы с Ляшко и другими членами украинского правительства, если бы он сделал нечто подобное при Чингисхане, Сталине или Лукашенко”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжували дискредитувати карантинні заходи, називаючи їх “карантинная госпропаганда”. Зазначимо, що в Росії канантинні заходи теж введені і є набагато жорсткішими, а епідемія охопила більшу кількість населення (на дату випуску зареєстровано 62 773 хворих у Росії та 7 170 в Україні). Економічну ситуацію в Україні описували як “резкий переход к коронакапитализму”, котрий “многих поверг в состояние шока и уныния”. Вкотре намагались посилити регіональні федеративні настрої, підштовхуючи до “осознания региональной элитой того упрямого факта, что центральная власть не только тянет их в финансовую пропасть, но и подвергает смертельному риску деструкции”.

Російські сайти, які входять у нашу програму моніторингу, відчутно посилили риторику, що ставить під сумнів інсування Української держави. Минулого тижня вони слідом за Ганною Герман (екс-нардеп, одна зі спікерок Парії Регіонів часів Януковича) сумнівались “продолжит ли Украина свое существование по окончании пандемии коронавируса?”, відповідаючи на це запитання припущенням, що Україна “окажется под контролем тех, кто не побрезгует ею”. Пояснюючи своє судження, спекулювали: “никто из соседей не захочет брать на себя ответственность за полностью разбалансированное общество и его сумасшедшую квазиэлиту, которая даже в разгар убийственной эпидемии привычно швыряет миллиарды на ветер”. Закінчували возвеличенням Москви, яка “в переговорах и процессах, связанных с посткризисным переделом мира, будет готова взять на себя ответственность за эту странную, постоянно кризисную Украину, которая связана с революциями, дерибаном и т.д”.

Україна: заклики зменшити зарплати держслужбовця та “постійний дефолт”

Цього тижня сайти-клікбейти закликали обмежити рівень зарплат для чиновників, адже “деньги можно перенаправить в русло для борьбы с коронавирусом”. Зменшення зарплат для держслужбовців та працівників державних компаній давно просувають деякі українські партії і проросійські дезінформатори. Гаслами про соціальну справедливість вони маскують спроби підірвати спроможність української держави наймати професіоналів.

Ще однією мішенню дезінформаторів стали Національний Банк України і фінансові інституції загалом. Дезінформатори користуються тим, що економіка — складна і незрозуміла більшості громадян тема, щоб посіяти недовіру до фінансової системи : “После пасхальных выходных банкиры постараются раскачать курс доллара, чтобы заработать”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, пишуть про “постійний дефолт” з 2015 року. Дефолт вони дуже цікаво визначають як те, що Україна: “не может обслуживать внешние долги без новых внешних заимствований”. Насправді ж, більшість країн світу має борги. Завдяки позиками країни борються з кризами, створюють інфраструктуру та розвиваються. В Україні є стратегія управління боргом, яка передбачає, скільки країна може і повинна брати в борг, та як вона ці гроші віддаватиме. Мета боргової політики України — згладжувати боргові виплати, щоб уникнути великих виплат в короткий період, та знаходити “дешеві” гроші, щоб покривати старі зобов’язання.

Іншою великою темою для російських сайтів стало “безробіття”. Вони стверджують, що в Україні можна очікувати до 18% безробітних. Зараз їх близько 9%, що дещо більше, ніж минулого року — в аналогічний період їх було 8%. “Кроме того, на Украину вернулись заробитчане, их переводы в Неньку закончились, а это порядка 10-12 млрд долларов ежегодно в бюджет страны”.

Для боротьби з кризою російські сайти пропонують “продать страну целиком и полностью КНР”. Раніше ми вже згадували, що дезінфоматори люблять ставити за приклад Китай та інші авторитарні країни, просуваючи їхні моделі влади для України (детальніше читайте про це попередньому випуску).

РПЦ в Україні “пече пасочки для сиріт” та протестує проти “Бога онлайн”

Сайти-клікбейти поширюють схвальні новини про те, як РПЦ в Україні (самоназва УПЦ)“допомагає бідним”: “«Мы с удовольствием приняли предложение выпечь тысячу пасок для детей и домов престарелых”. Вони виправдовують релігійний фундаменталізм РПЦ в Україні: “У нас Бог — Бог живой, а не Бог онлайн. Поэтому никогда нельзя заменить причастие или исповедь онлайн-трансляцией”, що призводить до нехтування карантином. Через недбале ставлення до безпеки прихожан вже відбувся спалах коронавірусу в Києво-Печерській Лаврі та Почаївській Лаврі.

Зазрачимо, що патріарх РПЦ Кірілл закликав своїх вірних в Росії залишатися вдома і не йти на службу, аби уникнути поширення коронавірусу.

Для того, щоб відбілити РПЦ в Україні, клікбейтери пишуть, що інші конфесії теж порушують заборони: “На видео можно рассмотреть, что участники крестного хода, игнорируя запрет массовых мероприятий... Крестный ход сопровождают парни в вышиванках и камуфляжных брюках, которые пытаются чеканить шаг как солдаты на параде”.

Це реальний факт, але він одиничний, а політика РПЦ в Україні, судячи з виступів очільника церкви митрополита Онуфрія, була спрямована на те, щоб якомога більше вірних прийшло на великодню службу.

Провідні російські видання в знущальному тоні написали про священика греко-католицької церкви, який проводив “служение онлайн почти в пустом храме” у масці та захисних окулярах. Дезінформатори називали його одяг “клобуком биозащиты” і писали: “решил своим видом запугать верующих, чтобы они точно не приходили в храм на Пасху”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, розганяли новини про те, що “начались гонения на верующих” в Україні. Як приклад наводили мера Конотопа, обраного від партії “Свобода”. Мер начебто “инициировал репрессии против православных” за те, що вони опублікували “листовки в которых (РПЦ в Україні — Тексти) приглашает верующих на освящение куличей на Пасху”.

Російські сайти також поширювали історію по журналістів каналу 1+1, які, за їхніми словами, “устроили провокацию возле Киево-Печерской Лавры, предлагая верующим деньги, чтобы они на камеру целовали иконы”. В той же час, як повідомляють провідні українські видання, на журналістів 1+1 напали на території Лаври.

Героїзація українофоба Бузини та шовінізм — антиукраїнська маячня російської дези

Цього тижня як сайти-клікбейти, так і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, героїзували публіциста із радикальними проросійськими поглядами Олеся Бузину. Його вбили в Києві 16 квітня 2015 року. Дезінформатори для нього не шкодували компліментів, називаючи “талантливейший писателем”, “разоблачителем мифов украинской пропаганды” і ледь не “українським патріотом”. Маніпулятори намагалися переконати, що “бескомпромиссная позиция Олеся Бузины относительно Евромайдана, относительно бандеризации Украины” зробила його “ворогом” для української влади та олігархів. Тому його вбивство — це “казнь неугодного лица”, а не злочин окремих ультраправих радикалів.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, поширювали абсурдні звинувачення депутата Бужанського на адресу Володимира В'ятровича. Депутат звинувачує колишнього голову Інституту Національної Пам’яті у розтраті коштів на проведення Форуму пам’яті жертв Голодомору. Щоб надати цим звинуваченням хоч якоїсь ваги, він звертається до дрібних маніпуляцій на емоціях: “Вам не кажется, что это верх цинизма, жрать пирожные и блинчики с красной рыбой на мероприятии, посвященном Голодомору?”.

Дезінформатори багато пишуть про “русофобів” — наприклад, у Верховній Раді: “любые инициативы, направленные на поддержку русского языка, что в образовании, что в медиа, что в гуманитарной сфере, будут блокироваться нардепами русофобского монобольшинства”. В той же час, поширюють відверто шовіністичні тексти про “понятие о хохлах”. Цей термін для дезінформаторів пов’язаний з “с живым образом прислуги, деревенских баб, приносивших молоко, овощи и т. д.”. Маніпулятори вже роками поширюють стереотипи про Україну, характерні для імперської нації у її ставлені до тубільців. Паралельно звинувачують українців у “русофобії” та “нацизмі”.

Також цього тижня писали:

Про обмін полоненими: “Так кого мы меняем на ВСЕГДА невыгодных нам условиях с формулировкой «они же украинцы»? (...) У России никогда не закончатся люди на обмен, пока Бубочке нужно попиариться”.

Про затримку генерала СБУ Шайтанова, який працював на ФСБ, найчастіше цитували Москаля і Гордона. Перший фантазував, що “лесную отрасль, Укрзализныцю - все отрасли положили агенты ФСБ”, другий підкріплював цю теорію “власними джерелами” і додавав “если бы простые люди узнали, кто из руководящих ими и кто из их кумиров являются агентами спецслужб, они бы сошли с ума”. А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, дійшли висновку, що затримання Шайтанова — це боротьба за владу в СБУ: “Или "агенты Путина" вездесущие суперперцы (что вряд ли), или внутри спецслужбы идет беспощадная война между "глубинным государством"- людьми Порошенко и командой Зе, ну понятно, при поддержке министра МВД "дона Карантино" Арсена?

Глубинное государство новомодний концепт російської дезінформації, який намагається проштовхнути думку про те, що демократія, вибори, свобода слова й інші свободи — це все камуфляж, яким прикриваються інші потужні сили, які й керують державами на Заході. В самій же Росії, згідно з концепцією, цього камуфляжу немає, і “глибинна держава” діє відкрито (про це писав Сурков).

Ще трохи — про Гордона, який відбілював репутацію Кучми, заявляючи, що “заказчиком убийства Георгия Гонгадзе и убийства Павла Шеремета является один человек, одно лицо”, і це не Кучма.

Про шанс виникнення культу президента Білорусі “в случае, если Минску удастся избежать коллапса [в зв’язку з пандемією]. Если получится, Александр Лукашенко для многих станет чем-то вроде живого бога, сумевшего сохранить советское наследие и использовать его против одной из самых больших опасностей для человечества за последние 30 лет”.

Висновки

Російська дезніформаційна машина всіляко надавала підтримку клірикам РПЦ в Україні (самоназва — УПЦ МП) щодо їхніх намагань залучити якомога більше вірян на великодні богослужіння. На момент написання звіту Україна отримала спалах коронавірусу, офіційні особи пов’язують це з масовими зібраннями на Великдень, більшість яких відбулася в храмах РПЦвУ. Також Росія поширювала повідомлення, спрямовані на нівелювання зусиль української влади щодо організації карнатину. Такі дії можна розцінювати як ще один акт гібридної війни проти України.

Характерно, що з’явилася розлога теоретична стаття, в якій детально роглядалося "понятие о хохлах". Її можна віднести до тих матеріалів, котрі формують наративи російської дезінформації. Можна спрогнозувати збільшення кількості “мемів”, яскравих цитат і крикливих заголовків, які розноситимуть випрацювані у статті тези про другосортність українців.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Українська пандемія пожеж

Что это за локальная украинская пандемия пожаров? | ua24ua.net

Теракт: Пожар в Чернобыле теперь пошёл и в сторону Белоруссии | politnavigator.net

Виноваты Яценюк и Шкиряк: на Украине рассказали о развале системы ликвидации пожаров | ukraina.ru

«Тьма киевская»: почему в украинской столице нечем дышать? | ukraina.ru

В Киеве посоветовали Зеленскому обратиться за помощью к РФ в тушении пожаров в Чернобыле | riafan.ru

Москва заявила о готовности помочь Киеву в ситуации с пожарами в чернобыльской зоне | vz.ru

Карантин

Украина - это страна коллективной безответственности | ua24ua.net

Карантин в Украине — верхи не могут, низы не хотят | xn--j1aidcn.org

«Умрут не от вируса, а от голода»: Пенсионеры могут не пережить период пандемии | finoboz.net

На Украине усомнились в дальнейшем существовании страны | sevastopol.su

Использованную и потрёпанную пандемией Украину заберёт Россия — киевский эксперт | politnavigator.net

Варварство и предрассудки — особенности коронавируса на Западной Украине | naspravdi.info

Вредное заблуждение: Киев и на карантине мнит себя Европой | naspravdi.info

Україна: заклики зменшити зарплати держслужбовців та “постійний дефолт”

Из-за карантина в Украине люди стали еще беднее, — Олег Волошин | zik.ua

Карточный домик украинской экономики | zik.ua

Колоссальная безработица становится главной проблемой Украины | politnavigator.net

Продажа Крыма, Донбасса и ГТС: Украина готовится к радикальным мерам для «спасения» страны | rusdnepr.ru

РПЦ в Україні “пече пасочки для сиріт” та протестує проти “Бога онлайн”

Чеканным шагом, в камуфляже и без масок. Появилось видео крестного хода УГКЦ, из-за которого на священника завели уголовное дело | strana.ua

В Киеве УПЦ передала тысячу куличей воспитанникам детских интернатов и постояльцам домов престарелых | korr.com.ua

Телеканал Коломойского устроил провокацию возле Киево-Печерской Лавры | politnavigator.net

Бандеровский режим атакует православных | naspravdi.info

Украинский священник в костюме «пришельца» напугал верующих | riafan.ru

Героїзація Бузини та "понятие о хохлах" — антиукраїнська маячня російської дези

Бужанский о Вятровиче: Вор, спекулирующий трагедии Голодомора, это куда хуже, чем просто вор | korr.com.ua

"Это будет воссоединение народов": Соловьев пригрозил Украине потерей новых территорий | politeka.net

Азаров: Олесь Бузина — патриот, отдавший свою жизнь за освобождение своей родины от нацизма | ukraina.ru

Показательная казнь под «крышей» спецслужб. 5 лет, как убили Олеся Бузину | ukraina.ru

Годовщина убийства писателя Бузины: «евромайдан» изначально стоял на крови | regnum.ru

Методологія

Ми шукали теми у 12395 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні