К

Коронавірус: хворі в Україні та світі. Оновлено 28.03

Вірус в Україні. Зафіксована швидкість його поширення: кількість хворих подвоюється кожні 2-3 дні. Уже невдовзі ми побачимо, чи спрацювало запровадження карантину в нашій країні. Якщо карантин ефективний, то поширення вірусу має відбуватися повільніше. І це можна відобразити візуально – тому ми запускаємо серію інфографік, на яких будемо порівнювати траєкторію зростання кількості хворих у нас та в інших країнах.

Оновлювані графіки тепер за лінком:

Ми запозичили ідею для інфографіки у Financial Times, але за точку відліку взяли не сотий випадок зараження, як FT, а перший летальний. В результаті отримали цікавий патерн.

В інших країнах на графіці перший смертельний випадок був зафіксований, коли кількість діагностованих випадків перевалила далеко за сотню.

Однак зверніть увагу, наскільки нижче сягає лінія, яка показує поширення захворювання в Україні, якщо порівнювати з більшістю інших країн. Так відбувається через те, що перша смерть була зафіксована в Україні при дуже малій кількості підтверджених хворих. Причина, ймовірно, полягає у відсутності масштабного тестування в нашій країні. Можна припустити, що на момент першої смерті в Україні хворих було суттєво більше (і тоді крива для нашої країни має бути вищою та пролягати на рівні кривих більшості інших країн). Схожа на українську картина – в Ірані та Болгарії (в Ірані теж велика проблема з тестами). Щодо динаміки для нашої країни, про це наразі говорити рано – поки що є мало даних.

covid-28-03-20.png

Раніше ми писали, що Україна займає останнє місце за кількістю тестів на коронавірус серед 50 країн, щодо яких збирається статистика.

Ще одна особливість цього графіка – вісь Y має логарифмічний, а не звичний для нас лінійний масштаб. Це означає, що точки на однакових інтервалах вздовж осі Y мають значення, що відрізняються в десятки разів. Тобто, пряма лінія на такому графіку – це експоненційне зростання; якщо крива відхиляється вниз до горизонталі (наприклад, Китай) – це значить, що ситуація покращується; якщо близька до прямої або відхиляється від прямої вгору (США) – це означає, що відбувається неконтрольоване поширення вірусу.

коронавірус datavis інфографіка пандемія

Знак гривні
Знак гривні