Г

Гарячі теми російської дези: Вірусна дезінформація. Випуск №25

Дезінформатори розповідають, що події в Нових Санжарах — це “следствие полураспада украинской государственности”, та роздмухують паніку навколо коронавірусу повідомленнями про “разруху и развал в украинской медицине”. В інших новинах вони перекладають на Україну відповідальність за невиконання Мінських домовленостей, вперто пророкують падіння гривні й згадують спадщину Леніна про “землю”.

Період: 17—23 лютого 2020 року

Фейки про евакуацію з епіцентра епідемії covid-19 і обсервацію в Нових Санжарах

Евакуація українців з Уханя та поселення на обсервацію в Нових Санжарах спричинила справжній медійний бум. Маніпулятори поширювали всі можливі (часто абсолютно абсурдні) варіанти першопричин паніки, що охопила місцевих. Всі помилки влади підсилювали коментарями та нагнітанням: “Реакция граждан на самолет из Уханя прямое следствие полураспада украинской государственности”. Сприяли поширенню панічних настроїв, пишучи про “разруху и развал в украинской медицине, которая не сможет обеспечить лечение от коронавируса и предотвращение пандемии”. Одночасно транслювали сором через реакцію на евакуацію, нарощуючи напругу: “Люди вообще не верят власти, понимая, что она слабая, неумелая, не могущая ничего гарантировать ни безопасности, ни защиты, ни просто честности”. Всі ми маємо різні політичні погляди і ставлення до влади, але коктейль з наведених вище тверджень поляризує суспільство і працює для єдиного результату — делегітимізації обраної в Україні влади. Владі, в свою чергу, варто усвідомити, що Нові Санжари — фактично полігон, на якому РФ випробовувала багато різних способів дестабілізації, які обов’язково спробують повторити в більшому масштабі. Істериці сприяла слабка комунікація з боку урядовців та затягування евакуації людей.

chart.png

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 17—23 лютого 2020 року.

В своїх звинуваченнях постійно проводили паралелі з подіями 2014 року (“Мракобесие – это следствие наших телевизоров и всей пост-майданной информационной повестки дня”) та Кримом і Донбасом (“Как же мне обидно смотреть на происходящее в Новых Санжарах. А вы еще что-то бормочете о Крыме и Донбассе, а там еще больше украинцев, которые ждут. А Вы тут уже показали, что наши соотечественники Вам не нужны”), тут штучно протиставляють капітуляцію і нехтування своїми співвітчизниками.

Тези російських сайтів, орієнтованих на українську тематику, загалом збігались із маніпуляторськими. Хіба що були ще більш емоційними. Вони рішуче знехтували логікою, порівнявши коронавірусну паніку з Революцією Гідності, якраз до її річниці. Російські автори та псевдоексперти просували тезу про “хуторянство” та “розкол” суспільства в Україні «не по Днепру, а по ментальности»: “Мы вновь увидели столкновение городской цивилизации и архаичного забитого села”. Але й “по Днепру” намагались утворити розкол, пишучи про “невероятный эгоизм и лживость показного патриотизма” жителів західних областей країни.

Багато роздмухували теорії змови, забуваючи надати бодай які-небудь докази. Якщо вірити на слово дезінформаторам, “в команде Зеленского, похоже, знали о готовящихся провокациях, поэтому и неоправданно долго тянули с эвакуацией сограждан из Уханя”. А основну політичну вигоду від цієї ситуації, за їхньою версією, отримали Аваков та Порошенко – “Обе политических фигуры способны в кратчайшие сроки мобилизовать своих радикальных националистов. Обе эти политические фигуры ни в грош не ставят команду Зеленского, ощущая ее слабость. Обоим из них нет никакого дела до эвакуированных украинцев и имиджа самой страны на международной арене”.

“12 кроків” з Мюнхена і перспектива капітуляції

Цього тижня дезінформатори виправдовували наступ бойовиків біля Золотого і пропонували сценарії для капітуляції України. Наприклад, сайти-клікбейти поширювали закиди депутатів ОПЗЖ про розведення військ: “войска решили развести всего лишь в трех точках. Однако если бы это сделали по всей линии разграничения, то никаких выстрелов на Донбассе сегодня бы не было”. Російські сайти — цілком передбачувано — заперечували агресію своєї країни біля Золотого.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, провели паралель між недавнім загостренням на фронті та битвою за Дебальцеве, пишучи щось про свою "перемогу". Нагадаємо, в лютому 2015 року українські військові вийшли з міста Дебальцеве після жорстоких боїв із проросійськими бойовиками та російськими військовими. Бойовики порушили тоді Мінські домовленості, за якими Дебальцеве мало залишатися під контролем ЗСУ. До слова, в районі нещодавніх зіткнень вже відбулось розведення військ, але, як бачимо, це не допомогло. Поки російські ЗМІ вихваляють Мінські домовленості, підконтрольні Росії бойовики продовжують обстріли лінії зіткнення, чим порушують перший пункт цих самих домовленостей.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, перекривляли промову Зеленського в Мюнхені: “на лицах присутствующих имела место заметная усталость от однотипных речей украинских делегатов” та раділи публікації проросійських “12 кроків”: “отличие этой Мюнхенской конференции от конференций предыдущих: если раньше предлагали подождать, пока распадётся Россия, то теперь впервые возник вопрос: а что нам сделать, если Россия не распадётся”.

Курс гривні, падіння промисловості та вічна "економічна відсталість"

Традиційна для дезінформаторів тема “зубожіння” була серед найпопулярніших цього тижня. До неї додалися новини про спробу запустити ринок землі. Найбільше про економічні труднощі, реальні й вигадані, писали сайти-клікбейти. Типовою темою для спекуляцій був курси гривні: “Как могут обвалить гривню ради скупки земли”. Дезінформатори вже четвертий рік поспіль пророкують різке падіння курсу гривні, тим не менш, після 2016 року він залишається в одному діапазоні, ба більше, гривня навіть укріплюється.

Окрім курсу української валюти, клікбейтери потішалися над планами уряду стимулювати розвиток ІТ індустрії: “У нас почти половина школьников не смогла на тестах сократить дробь и более половины сложить дроби с разным знаменателем.... Резерв роста ИТ отрасли в Украине максимум 100-150 тысяч человек и все”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, сприймають економічну тему під іншим кутом: “постмайданная Украина пошла ко дну”, причина — “вражда с Россией”. Вони пишуть про те, що українській промисловості не вижити без російських ринків. І навіть якщо уряд знайде гроші на стимулювання місцевої промисловості, “покупать дополнительную продукцию просто некому — внутренний спрос сокращается катастрофическими темпами”. Найбільший внесок у зменшення промвиробництва зробила металургія. Вона постраждала через зниження міжнародних цін на метали, зміцнення гривні й епідемію коронавірусу в Китаї. Також важливо те, що з кожним роком частка промисловості в економіці України зменшується — зараз вона на рівні 20%, натомість, зростає сфера послуг.

Маніпулятивні сайти продовжують нагнітати паніку та істерію щодо ринку землі. Кілька сайтів випустили матеріал, який перефразовує перші декрети радянської влади: “Вопрос о мире, вопрос о земле”.

Самый же главный вопрос, о сохранении собственности украинских крестьян на землю, законом решается в строго противоположном порядке — его введение автоматически повлечёт за собой разгул рейдерства и захватов земельных участков либо силой, либо «за долги».

Російські сайти також пропонують свої “рішення” подолання економічних проблем України: “Я всегда советую ставить более реальные цели — приближенные. Чтобы догнать Польшу по зарплатам, нужно дотянуться до российского уровня. Нельзя же просто взять и перепрыгнуть российский уровень. Дотянитесь до уровня России, а для этого нужно как минимум с Россией не враждовать”. Між тим, мінімальна зарплата в Україні вже вища за російську.

Нова атака на медичну реформу — "бідняки просто вимруть"

1 квітня 2020 року має стартувати другий етап медреформи в Україні. Як ми обирали сімейного лікаря, тепер зможемо вибирати і вузькопрофільних фахівців, а держава сплатить за їхні послуги. Як і на першому етапі, в медіа почалась атака дезінформаторів на медичну реформу. Сайти-клікбейти, наприклад, поширюють і панічні чутки: “Госмедицина фактически не будет обслуживать большую часть украинцев”, і відверту брехню: “На практике это означает, что государственная медицина практически прекращает свое существование для большей части граждан”.

Клікбейтери лякають безконтрольним поширенням туберкульозу: “Тубдиспансеры — еще одна больная тема. Все знают, что туберкулез — это болезнь либо безработных, либо асоциальных граждан. Но они-то тоже граждане, и до недавнего времени им оказывалась амбулаторная помощь. Но сейчас для них вообще не предусмотрено финансирования, потому они собираются переложить ответственность за таких больных на общественные организации”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, підспівують, що: “70% украинских больниц исчезнут”. І цитують колишнього заступника міністра охорони здоров’я Загорійчука: “В продолжении темы, Загорийчук отметил, что для украинского здравоохранения проблемой стал не только отказ от эффективной советской системы и попытки слепо скопировать западную модель, но и тот факт, что многие квалифицированные медики бегут из Украины, так как «работать врачом или медсестрой в нынешних условиях — это какой-то ад»”.

Окрім згаданих тем, цього тижня дезінформатори поширювали численні фейки про події Революції Гідності, звинувачували Україну в розгулі олігархів та продовжили атаку на прем'єра Гончарука. Продовжують піднімати теми інтеграції Білорусі з Росією та постачання води до Криму, які з’явилися в останні кілька тижнів.

Крім іншого, дезінформаційні сайти поширили відверту конспірологічну маячню: “Прокси-война американских криптонацистов против России”. Суть тексту зводиться до того, що начебто Демократична партія США фінансувала олігарха Коломойського (роль олігарха в історії змінюється), щоб здійснити “держпереворот” в Україні. В одну купу вони змішали виробника антивірусного програмного забезпечення, антисемітизм і політичну боротьбу в США. Ця славнозвісна історія про “український сервер Демократичної партії” була згадана Трампом у розмові з Зеленським, яка стала спусковим гачком для процедури імпічменту.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Фейк про евакуацію з епіцентра епідемії covid-19 і обсервацію в Нових Санжарах

Исчезнут вещи и фрукты. В украинских магазинах могут опустеть полки из-за коронавируса | khersonline.net

20 февраля стало «Днём национального позора» Украины | Жители Новых Санжар грозят сжечь санаторий вместе с эвакуированными из Китая украинцами | e-news.su

«Чумные бунты» в Украине. Кому это выгодно и кто это организовал | nk.org.ua

Шеслер: Инфекция хуторянства пострашнее коронавируса | ukraina.ru

Коронамайдан на Украине. Отставка губернатора Тернопольщины и позор Зеленского | ukraina.ru

“12 кроків” з Мюнхена і перспектива капітуляції

Россия обвинила Украину и ЕС в дискриминации жителей Донбасса | kompromat1.news

В Мюнхене публично унизили Зеленского и сняли с повестки Украину | rusvesna.su

Украинский политик призвал бить бандеробесов в соцсетях | naspravdi.info

В ДНР новые инициативы Зеленского по границе назвали попыткой заболтать минские соглашения | tass.ru

Курс гривні, падіння промисловості і вічна "економічна відсталість"

В экономике апофеоз маразма и мракобесия... | ua24ua.net

Зе-власть обдирает украинцев тарифами даже в рекордно теплую зиму — эксперт | kordon.org.ua

Кредитная дурилка от украинских соросят | naspravdi.info

Славная гибель «Мотор Сич»: США и Китай столкнулись в схватке за авиационный завод Украины | nahnews.org

Нова атака на медичну реформу

Бедные просто вымрут: медреформа ЗЕ-власти — неприкрытый геноцид украинского народа | ua24ua.net

Второй этап украинской медреформы. Новый шаг в пропасть | naspravdi.info

Украинцы потеряли веру в медицину: итог американских реформ | e-news.su

«Это какой-то ад», — экс-замминистра рассказал о критическом состоянии украинской медицины | rusvesna.su

Методологія

Ми шукали теми у 12352 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

NDI_logo.png

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні