Зелені зони Одеси забудують люди з кримінальним минулим?

Дедалі частіше чути про все нові і нові вирубки зелених зон великих міст. Дерева, які мали би бути живими легенями міст, приносять у жертву бізнес-інтересам наближених до місцевої влади осіб. Не оминула така доля і Одесу.
За одне засідання сесії депутати Одеської міської ради погодили два сумнівних будівництва. В когось може виникнути питання, а чому ж вони сумнівні? В першу чергу через те, що депутати закрили очі на масову вирубку зелених насаджень в обох випадках.
Так, цього року було повністю винищено дерева на площі 0,9 гектара за адресою провулок Маячний 7. Це територія колишнього санаторію «Якір». А також, навесні 2019, було знищено більше ніж півтори сотні зелених насаджень за адресою Дача Ковалевського 91. В обидвох випадках, вирубка призвела до обурень з боку зелених активістів, а також до того, що Одеська міська рада заявляла про неприпустимість таких дій, і навіть називала суми збитків від знищення дерев.
Проте, це не завадило депутатам на черговому засіданні погодити забудову обох ділянок, наплювавши на незаконну і варварську вирубку дерев.
Розглянемо обидва майбутні будівництва трохи уважніше.
На провулку Маячному планується зведення семиповерхового житлового комплексу з паркінгом і дуже розвиненою інфраструктурою. Деякі екологи, активісти і навіть депутати говорять про те, що будівництво такого грандіозного об’єкту на цій ділянці може призвести до руйнації дороги і, що найжахливіше, до обвалів схилу, на яких відбуватиметься будівництво.
Забудовником, у цьому випадку виступає ТОВ «Маячний». І тут варто звернути увагу на два аспекти. По-перше: проти цієї кампанії є незавершене виконавче провадження, іншою стороною процесу виступає Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради. Дуже дивно, що, не зважаючи на попередні проблеми забудовника, депутати з такою легкістю дають згоду на нове будівництво.
Ми б могли і далі гадати про причини такої любові депутатів до ТОВ «Маячний», але серед його кінцевих бенефіціарів значиться такий собі Костянтин Ткач. І саме завдяки цій людині у забудовника все складається таким чудовим чином.
У 2012 році, розгорівся скандал, пов’язаний із забудовою на вулиці Віце-адмірала Азарова. Прокуратура та Адміністрація Президента боролись із незаконним будівництвом на чорноморських схилах, яке проводила така собі компанія «Ремус». Справа дійшла до суду, доказова база говорила про те, що будівництво і справді незаконне. Але суддя Господарського суду Одеської області Павло Меденцев виніс рішення, в якому говорилось про абсолютну законність будівництва. Хоч прокуратура подала апеляцію на таке рішення, справа забуксувала і згодом була закрита. А «Ремус» - це частина холдингу «Аверс», який належить все тому ж Костянтину Ткачу.
Варто зауважити, що Костянтин Ткач є відомим ще з 90-х років, як один з людей угрупування кримінального авторитета Олександра Ангерта, відомого, як «смотрящий Одеси». Тепер же діяльність Ткача і його бізнес імперії тісно пов’язана з наступником Ангерта – Ігорем Учителем, а також Володимиром Галантерником та одеським міським головою Геннадієм Трухановим.
Тепер щодо другої зі скандальних забудов, які були погоджені на останньому засіданні сесії. Будівлю на Дачі Ковалевського 91 буде зводити достатньо відомий своєю скандальною репутацією забудовник Валентин Могильников.
Валентин Могильников є депутатом Татарбунарської районної ради від «Батьківщини». За його плечима ціла купа одеських довгобудів. Наприклад, це «Акапулько-2», ЖК "Академ Городок" та апартаменти "Клаб Марін" на 411 батареї. З ним пов’язано чотири будівельні компанії "ДП Жилбуд", "МвДом", "Граніт" та "Граніт-2".
Нове будівництво, яке погодила міська рада, це зведення двох семиповерхових будівель з підземним паркінгом. Зауважимо, що дозвіл на будівництво було отримано лише 18 вересня, а от підготовчі роботи тривають з січня 2019.
Ще одним бізнесом Могильникова є незаконний вилов кефалі на чорноморському узбережжі. І саме його називають тим, хто знищив національний природний парк «Тузлівські лимани».
Дивлячись на ці рішення депутатів міської ради, ми можемо стверджувати, що в Одесі правда завжди програє силі і зв’язкам.
Олена Сінченко, Дмитро Сінченко
Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальна ГО «Офіс Регіонального Розвитку». Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Блог: Дмитро Сінченко бюджет державні закупівлі корупція одеса

Знак гривні
Знак гривні