У Порошенка підтримали громадський законопроект 5670-д

На виконання Указу Президента України №156 «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створення єдиного культурного простору України» було створено Експертну групу з питань мовної політики. До складу групи входять громадські активісти, науковці та урядовці.

Експертна група з питань мовної політики на своєму засіданні 3 жовтня прийняла рішення підтримати законопроект 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як зазначив у ході засідання голова експертної групи Павло Розенко, прийняття закону про роль і місце державної мови має нарешті нівелювати той законодавчий вакуум у мовній сфері, який склався після скасування сумнозвісного антиконституційного закону Колесніченка-Ківалова.
«Зараз Україна має історичний шанс. Щоб його реалізувати, потрібна консолідація голосів у Верховній Раді на підтримку одного мовного законопроекту – найповнішого та найякіснішого, найбільш підтримуваного суспільством та такого, що відповідає європейській практиці. Таким є саме законопроект “Про забезпечення функціонування української мови як державної” №5670-д», - наголосив Павло Розенко.

Цей законопроект, за його словами, є результатом консолідованої праці науковців, політиків, експертів, представників громадськості, відповідає очікуванням суспільства, отримав позитивні висновки низки міністерств та профільного комітету Верховної Ради України. «Важливо, що саме цей законопроект передбачає чіткі механізми контролю за його виконанням», - додав Віце-прем’єр-міністр.

Павло Розенко нагадав, що законопроект 5670-д покликаний захистити права українських громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один з найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності. Він також додав, що дія законопроекту 5670-д не поширюється на мову приватного спілкування та релігійних обрядів.
«Запровадження квот на українські пісні на радіо, визначення українською мовою освітнього процесу і скасування закону Ківалова-Колесніченка не призвели до жодного “розколу” в суспільстві, скоріше навпаки», - підкреслив Павло Розенко.

Члени Експертної групи на пропозицію Віце-прем’єр-міністра Павла Розенка звернулися до Голови Парламенту та народних депутатів України з листом, у якому закликали підтримати у першому читанні законопроект 5670-д, що створить сприятливі умови для зміцнення та утвердження державного статусу української мови.

Блог: Олександр Іванов мова

Знак гривні
Знак гривні