USA vs. РОССИЯ

Багато раз чув таку фразу: “те, що відбувається в Україні від неї не залежить – це велика геополітика і тут все вирішують США та Росія”. На мою думку, Росія давно програла у тій грі, а те, що відбувається зараз – цивілізаційний вибір України, в якому наш північний сусід лише виконує роль палиці у колесах.

За часів СРСР світ був по справжньому біполярним, тому що співіснували та змагалися дві великі ідеології з різними парадигмами розвитку. З одного боку правий лібералізм, з іншого – лівий тоталітаризм. Остання система програла – вона виявилася не конкурентноспроможною. Після другої світової Корея була штучно розділена на “соціалістичну” та “капіталістичну”. Спостерігаємо результат експерименту і розуміємо – немає більше двох великих ідеологій. Залишилася одна і вона визначила вектор розвитку людства.

Ринкова економіка та демократія: так чи ні?. Якщо ні – ти, зрештою, перетворишся на країну-невдаху. Якщо так – ти інтегруєшся у глобальний світ. Вибір не великий. Ти будеш успішною країною за умови дотримання певних правил. Формула нескладна, але тут як у програмуванні – якщо у функції не правильно написана хоча б одна літера, вона не буде працювати.

Якщо це протистояння США та Росії, що ж остання, на противагу конкуренту, може запропонувати світові та Україні? Відповідь – це так звана ідеологія “krysha”, що зовні виглядає як ринкова економіка та демократія, а по суті є корупційним тоталітаризмом з відповідними наслідками. Але ж Ринок, на відміну від власних громадян, не обдуриш.

Росія – нафталінова імперія, яка досі пропагує культурні цінності. Сумнівні культурні цінності. Навіть так - цінності, які суперечать культурі майбутнього. “Західний світ” пропагує, в першу чергу, економічні цінності. Він не лізе вам в душу, не змушує розмовляти тією чи іншою мовою, не вчить як жити, а лише дає можливості.

Якщо кремлівська риторика вам близька – ви людина минулого. Старовір. Це те саме, що не знати англійську, не мати бажання придбати смартфон, саджати на дачі картоплю.

Україна зробили свій вибір. Вона хоче у майбутнє. Це її право. Той, хто вважає, що цей вибір нав’язаний, просто не розуміє чому американці вже досліджують разом із Curiosity Марс, а росіяни тільки збираються відправляти свій космічний апарат на… Місяць.

Росіяни щиро вірять у те, що Сполучені Штати силоміць тягнуть Україну до свого павутиння. У більшості людей починає крутити у носі від столітнього пилу, яким щедро вкрите це переконання. У тому і різниця між США та Росією – у той час як до США тягнуться, Росія тільки те і може, що примушувати до “братерства”.

Це не протистояння Росії та США. Це протистояння еволюції суспільства та її тупікових гілок. США – це ліберальна імперія нового ґатунку. Країна яка очолює процес глобалізації. І цей процес пройде не залежно від бажання будь-якої країни приєднуватися чи не приєднуватися до нього. Система цінностей “західного світу” – це продукт еволюції суспільства. “Система цінностей” Росії – її тупікова гілка.

Костянтин Шнайдер

Блог: Народні ТЕКСТИ сша росія

Знак гривні
Знак гривні