Видання українців Америки "Свобода" відзначає 120 років

З нетерпінням чекаю кожного свіжого числа часопису, щоб отримати досить повну і завжди правдиву інформацію, вміщену в колонках «Україна за тиждень» та «Америка і світ», прочитати лаконічні, але добре аргументовані статті на актуальні теми, про відомі й маловідомі широкому загалу історичні дати й постаті, листи читачів.

Одне із перших чисел «Свободи»

Вважаю за велику честь для себе бути багатолітнім дописувачем такого поважного видання. Прагну наслідувати приклад досвідчених редакторів «Слова» Роми Гадзевич, Петра Часта, Левка Хмельковського та Христини Ференцевич, які й самі вміють наступати на горло власній пісні й від інших вимагають не бути багатослівними, аж надто емоційними та непослідовними.

Приємно, що тепер про найдавнішу в світі (в тому числі і в Україні) газету, яка з вересня 1893 року безперервно видається у Нью-Йорку, можна дізнатися все з 816-сторінкової монографії Петра Часта «Вільне слово американської України», яка побачила світ в ужгородському видавництві «TIMPANI».

Художнє оформлення здійснила донька автора Еріка Слуцька, а технічне редагування і комп’ютерний дизайн виконав її чоловік Степан Слуцький. Книжку, яка вже розповсюджується, захоплено приймали на презентаціях за участю автора, які відбулися в Ужгородському та Львівському університетах і в Київському інституті журналістики.

За словами Петра Часто, «Свобода» завжди була невикривленим українським дзеркалом. Дописувачами газети були Іван Франко, Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Михайло Павлик.

А якщо зважити, що за цих 120 років безцензурного слова в Україні не було до часів незалежності, то маємо ще одне важливе джерело нашої історії та цінні відомості про формування й еволюцію української діаспори в Америці та світі. Всі, хто мав можливість читати книжку Петра Часта, стверджують, що це не суха монографія, а справжній підручник історії України, причому захоплюючий, живий, полемічний, пульсуючий, який складається з безлічі цитат різних авторів про широке коло найгостріших проблем.

Дехто називає видання майстер-класом із журналістики, інші романом ідей. Фактично ж, це погляд сучасного публіциста на нашу минувшину й сьогодення, який провокує змістовний діалог із зацікавленим читачем.
Знаменно, що редакція дбайливо зібрала оцифрувала і виклала в Інтернеті понад 20 тисяч номерів своєї газети.

Не обмежившись цим, вона видала чотири томи бібліографії всіх статей часопису до 1920 року включно. А Петро Часто на основі багатющого газетного архіву планує створити хрестоматію кращих публікацій «Свободи».

"Свобода" сьогодні

Як і всім незалежним українським виданням, американській «Свободі» теж не легко виживати у нинішніх умовах глобальної економічної кризи. Тримається ж вона, дякуючи постійним передплатникам у США, Канаді, Бразилії, Аргентині та Австралії. Але йдуть у засвіти представники зарубіжної діаспори старшого покоління, а їхні молоді спадкоємці, на жаль, не завжди відчувають потребу в спілкуванні з українською газетою чи книжкою.

У самій Україні популяризацією цього цікавого часопису ніхто не займається. Тож, на мій погляд, найкращим ювілейним подарунком газеті з нагоди її 120-річчя, яке припадає на 15 вересня 2013 року, буде поповнення когорти її передплатників і шанувальників. А передплатити можна або паперову версію або електронну. Долучайтеся, і ви відкриєте для себе вікно в українську Америку.

Блог: Народні ТЕКСТИ сша медіа діаспора змі

Знак гривні
Знак гривні