Інтерв'ю на Бі-Бі-Сі про "пошуки України": Місцева влада має більше значення, ніж центральна

Раз я вже сьогодні дірвався до інтернету й розписався - ось іще інтерв'ю про наш проект. Тут певні узагальнення того, що ми з Ромашкою вже наїздили:

Україну, яку не показують по телевізору і про яку не пишуть газети, вирішив побачити український мандрівник Артем Чапай.

Вже півтора місяці він мандрує Україною мотоциклом. За цей час він проїхав північні, центральні та західні області.

Усім людям він ставить два однакові запитання: «яка ваша мрія?» та «що для вас значить Україна?»

Кореспондент Бі-Бі-Сі Роман Вінтонів запросив Артема до київської студії.

Бі-Бі-Сі: У чому мета твоєї поїздки?

Артем Чапай: Мета в тому, щоб подивитись, як живуть звичайні люди в таких маленьких містечках або в селах, про які мало-хто знає.

Бі-Бі-Сі: І що ти вже для себе відкрив?

Артем Чапай: З того, що я не знав: зараз, мені здається, що місцева влада має набагато більше значення, ніж центральна.

Наприклад хвалять сільського голову і там справді – і дороги кращі і, якщо маленьке містечко – гаряча і холодна вода є, а поїдеш в сусіднє – нічого цього нема. А все інше, в принципі, це ж не те, що відкриваєш щось таке несподіване.

Просто дивишся, як ці люди живуть, і часом досить сумно буває. 700 гривень пенсія і коли люди раді, що у них у сім’ї є пенсіонер, тому що якщо немає цієї пенсії, то немає гарантованого прибутку взагалі. Може бути, а може не бути.

У Чернігівській області нас і наш мотоцикл через річку перевозив на човні чоловік. Він розповідав, що піднялась вода і йому дали роботу на цей місяць від сільради. Тобто човен сільраді належить. А потім не буде води і не ясно, що він буде далі робити.

Я пишу про свої мандри на сайт ZaUA.org і вони мене попросили кілька питань ставити людям: «про що ви мрієте?» і «що для вас значить Україна?». Треба сказати, що таких аж націоналістів, або ура-патріотів досить мало, хіба що в Західній Україні.

А якщо спитати інших «що для вас значить Україна?», то вони одразу починають сварити політиків. Правда, я на Донбасс ще не їздив, де Віктора Фьодоричя підтримують. Там може якось по-іншому бути.

Бі-Бі-Сі: А про що мріють найбільше?

Артем Чапай: Основна цінність – це здоров’я і сім’я.

Бі-Бі-Сі: А скільки це коштує отак місяць подорожувати по Україні?

Артем Чапай: В день виходить в середньому десь 100 грн. З них 50 - це на бензин. Для нас це не є дорого. Але для людей… Ми кілька разів на це напорювались.

Жінки нічого не кажуть, чоловіки, якщо тверезі, теж. А якщо хтось п’яний, то одразу бачиш, що до тебе ставляться, як до «мажора». Звучать такі фрази, як «а може в тебе папка депутат?»

Бі-Бі-Сі: Куди ви ще збираєтесь їхати і коли?

Артем Чапай: Зараз ми покрили більшу частину півночі центру та заходу. Залишились Харківщина, Донбас і південь.

Блог: Артем Чапай україна щоденники мотоцикліста

Знак гривні
Знак гривні