Вгадайте, як зростають ціни (гра)

Від початку жовтня курячі яйця влаштували справжнє цінове ралі. Лише за два тижні ціна на них стрімко зросла майже вдвічі — від приблизно 35-40 грн до 60-70 грн за десяток. Причини — сезонний фактор, війна, олігополія на ринку (двоє найбільших постачальників контролюють більшість ринків), а також здорожчання комбікормів через відкриття експорту зерна через порти.

Якщо глянути на цінники й порожні полиці, то складається враження, наче все подорожчало вдвічі — якщо не за останні два тижні, то принаймні від 24 лютого. Хіба ні?

Спробуйте перевірити свої спостереження щодо середнього зростання цін (індекс споживчих цін, або інфляція).

Для цього протягніть мишкою від червоної точки (стартова позиція, коли в лютому, від початку року, інфляція становила ледве понад 1%). Коли будете готовими, тисніть на кнопку.

За даними Укрстату, від початку року, за підсумками вересня, розмір інфляції становив трохи більш ніж 21% (у річному вимірі інфляція пришвидшилася до 24,6%).

Звісно, це немало. Але, наприклад, у Туреччині без війни ціни зросли в понад 4 рази — до 80%.

Зазвичай більшість людей, які проходять цю тест-гру й не підглядають в інтернеті, оцінюють рівень інфляції істотно більше, ніж вона була чи є насправді.

Поширена первина реакція — не вірити офіційному показнику інфляції. В основі цього лежить психологічний фактор. Нам здається, що ціни зростають шалено й постійно, і точно більше, ніж про це повідомляють чиновники.

Чому так відбувається?

ТЕКСТИ раніше писали, що в основі цього — психологічний фактор. Враження від інфляції в населення дуже рідко збігається з обʼєктивними даними. Люди насамперед схильні звертати увагу на ціни, які значно зросли, чи на товари, які вони купують найчастіше. Тому курячі яйця для цього вдалий приклад. Вони належать до трійки найпопулярніших продуктів. Або овочі, які, за офіційною статистикою, від початку року здорожчали майже на 60% (хоча істотне зростання почалося ще до 24 лютого).

Водночас покупці менше помічають продукти, які подорожчали лише на кілька відсотків або навіть утратили в ціні.

Саме тому узагальнену інфляцію вираховують, виходячи зі споживчого набору (кілька тисяч товарів, ціни на які моніторить Укрстат), і вона залежить від регіону. А персональна інфляція — від звичок, споживчих уподобань і статків людей (бідніші більшість зарплати витрачають на їжу, багатші — порівняно менше).

Зазвичай овочі чи яйця становлять більшу частку в раціоні, тому "усереднені" відчуття інфляції тяжіють до тренду перших.

Порахувати власну (персональну) інфляцію можна за допомогою нашого калькулятора, який ми розробили торік.

А як змінювалися ціни за останній рік на інші продукти й послуги — дивіться на графіках нижче (всі дані від Укрстату. Для яєць ще немає оновлених даних за жовтень, тож ми подали приблизний середній рівень ціни зі столичних торгових мереж).

Якщо ви ще сумніваєтеся й вам здається, що Укрстату не можна довіряти, допоможе наше торішнє дослідження. Ми пів року збирали ціни з сайтів супермаркету та з'ясували, що показники інфляції від Держстату коректні – в рамках їхньої методології.

Читайте також:

ціни держстат інфляція

Знак гривні
Знак гривні