Хто виграв місцеві вибори? Вивчайте інтерактивну карту результатів

Якщо не брати до уваги самовисуванців, котрі могли балотуватися в громадах із населенням до 10 тис. мешканців, то найбільше мандатів у громадах взяла «Слуга народу». Але фактично переможцями виборів-2020 є численні місцеві партії. Сумарно вони набрали більше за «слуг».

«Рідне Закарпаття», Всеукраїнське об’єднання «Черкащани», «Блок Кернеса – Успішний Харків!», «Партія вінничан», «Довіряй ділам» (партія міського голови Одеси – Труханова) та інші. Місцеві еліти створили «всеукраїнські» партії і так обійшли хитрий намір київських політиків, котрі хотіли змусити місцевих баронів вибирати, в яку з центральних партій вступати.

Ми зібрали результати місцевих виборів у територіальних громадах, районах та обласних радах в інтерактивну карту. Ви можете обрати партію і подивитися, скільки депутатських місць вона дістала в різних ОТГ.

Обирайте партію і дивіться, скільки відсотків вона отримала в різних ОТГ, райрадах й областях

Карта інтерактивна. У списку, що випадає, оберіть партію, щоб подивитись її результати. Якщо навести на ОТГ, район чи область, випливуть результати по цій території.

Хто переміг:
Самовисуванці
Слуга народу
Європейська солідарність
Батьківщина
ОПЗЖ
За майбутнє
Кілька партій
Інші партії
Немає даних
Завантаження...

Дані ЦВК. У деяких адмінодиницях результати виборів станом на момент публікації не оголошені. На карті вони білі. Ми заповнюватимемо прогалини у міру надходження результатів.

Хто пройшов у міські ради великих міст

У столичну раду потрапили представники сімох партій, першість поділили між собою УДАР та «Європейська солідарність». У Дніпровській і Житомирській міських радах більшість депутатських місць здобула партія міського голови Дніпра Бориса Філатова – «Пропозиція», у Вінниці більшість взяла партія експремʼєра Володимира Гройсмана, в Харкові – партія переобраного мера Геннадія Кернеса, в Одесі – Геннадія Труханова. Гортайте слайдер і дивіться на склад рад в обласних центрах.

міська рада. Кількість депутатів від партій

Гортайте слайдер

Даних ще немає

На місцевих виборах явка виборців завжди нижча, ніж на парламентських. Тому на графіку ми порівняли відсотки, які набрали основні загальноукраїнські партії на цих виборах і минулих парламентських. «Слуги» багато втратили й у відсотковому значенні, й у кількості голосів. ОПЗЖ втратила у кількості голосів, але у відсотках їхній показник зріс. Така сама історія і з ЄС.

Слуга народу. Від парламентських до місцевих

Слуга народу
Європейська солідарність
ОПЗЖ
Батьківщина

Порівняння відсотку голосів за партію в обласні ради з парламентськими виборами. Наведіть на червону точку, щоб побачити різницю в кількості голосів.

Більшість – це скільки?

У 346 місцевих радах більшість взяла одна партія (всього рад 1577, дані виборів на момент публікації оприлюднили 1533), це переважно ради ОТГ, із них лише 17 міськрад і дві райради (Вінницька та Волноваська).

У 10 радах (9 міських і одній селищній) склад настільки строкатий, що для більшості потрібно зібрати представників пʼяти партій.

На графіку нижче ми показуємо, у скількох міських радах потрібно буде створювати коаліції.

Зметикуємо на трьох

Скільки партій потрібно для створення більшості у міськрадах

Наприклад, в Івано-Франківську («Свобода»), Ізмаїлі («Слуга народу») та Чернігові (місцева партія «Рідний Дім») мають більшість. Водночас у Кропивницькому щонайменше чотирьом партіям потрібно домовитися, щоб проголосувати за будь-яке рішення. Це дві загальнонаціональні політсили (ЄС та СН) і дві місцеві партії («Пропозиція» та «Перспектива міста»). Цікавий результат у Сумах, там найбільше депутатів отримала Батьківщина — 13, а за нею йдуть ЄС та ОПЗЖ з дев'ятьма депутатами кожна. Ще в п'ятьох обласних центрах для коаліції потрібно щонайменше три партії.

Зважаючи на такі результати виборів, нас чекають несподівані союзи та довгі місцеві коаліціади. А оскільки немає формальної вимоги до утворення місцевих коаліцій, багато рад можуть піти шляхом ситуативних голосувань та залаштункових перемовин.

Статичні карти з результатами по великих партіях

цвк громади вибори місцеві вибори

Знак гривні
Знак гривні