«Примарний патруль». Зеленському треба щось змінювати у стилі свого спілкування і самому розуміти, про що він говорить

Поки що його не розуміють ні медіа, ні цільові аудиторії. Володимиру Зеленському однозначно треба щось змінювати в стилі своїх комунікацій як з медіа, так і з цільовими аудиторіями. Останній випадок із заявою про нібито спільне патрулювання разом з терористами українського кордону, зробленою ним під час Українського ланчу в Мюнхені, є яскравим тому підтвердженням.

Автор: Петро Тарасенко

Фото пресслужби Президента України

Згідно до повного тексту цитати Зеленського в Мюнхені, яку подає «Укрінформ», він сказав наступне: "Що стосується, хто може упродовж виборів чи підготовки, я б навіть сказав, я б не забігав наперед. Хто може упродовж цієї ситуації забезпечувати безпеку, ми бачимо, що це спільні патрулі. Тобто там будуть як українці, так і представники тимчасово окупованих територій, так і ОБСЄ. І без нагляду ОБСЄ і без того, щоб ОБСЄ сказала, що у нас повністю безпечна ситуація, ніхто не може проводити вибори".

Як бачимо, в цій цитаті справді йде мова про спільні патрулі. Але абсолютно нічого не сказано про спільний контроль кордону. Загалом сама цитата дуже плутана і викликає більше запитань, чим відповідей. В тому числі й про реальність, доцільність та механізми такого патрулювання. Також тут варто нагадати твердження Джоржа Орвелла, яке він висловив у своїй статті про політику й англійську мову, - якщо фраза дуже плутана, то мовець сам її до кінця не розуміє. Здається, тут саме той випадок.

Не дивно, що медіа по-своєму вирішили спростити для зрозумілості читачів слова Президента. Так, на «Європейській правді», яка завжди публікує якісні матеріали, виходить новина під заголовком «Зеленський розповів, як має контролюватися кордон та Донбас для виборів». Цю новину підхоплюють інші медіа, й інформаційна хвиля про спільний контроль кордону накриває український інформаційний простір.

Пізніше «Європейська правда», посилаючись на неназване джерело в українській делегації, заявляє, що «пропозиція щодо спільного контролю стосується патрулювання непідконтрольної території, але не кордону». Свою позицію про «хорватський досвід» озвучує й голова Міністерства закордонних справ Вадим Пристайко. Він не пояснив суті цього досвіду - за нього зробимо це ми, коротко. Не всю територію Хорватії звільнили в 1995 році в результаті стрімкої атаки. Існувала територія, де діяли так звані спільні патрулі. Але окремо формувалася місцева поліція, її навчали міжнародні організації. У нашому випадку це може бути проста зміна шевронів (як це, скоріше за все, бачать росіяни).

Проте це вже ніяк не рятує ситуацію. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков у понеділок зробив заяву, що Києву потрібно домовлятися з "керівництвом невизнаних республік" з приводу питання спільного патрулювання кордону України та Росії. Можна припустити, що в Кремлі мали точну цитату того, що сказав Зеленський в Мюнхені. Проте, вочевидь, вирішили не втрачати можливість, щоб зайвий раз не пошпетити українську сторону.

Певно, висновки з цієї ситуації мають зробити всі, в тому числі й медіа. Але найбільше це стосується українського президента. Ситуація, коли його заплутані слова мають пояснювати якісь урядові чиновники або просто неназвані джерела, є неприпустимою. Тим більше, коли це стосується таких важливих речей, як державна безпека та територіальна цілісність.

донбас війна зеленський

Знак гривні
Знак гривні