Стартував Open Data Challenge – конкурс із розвитку ІТ-проєктів на основі відкритих даних із призовим фондом у 3,5 мільйони гривень

Розпочався четвертий набір на Open Data Challenge – найбільший національний конкурс у сфері відкритих даних. Конкурс має на меті популяризувати розробку сервісів і продуктів на основі відкритих даних, які сприятимуть боротьбі з корупцією, матимуть суспільне значення та бізнес-потенціал.

Конкурс відбудеться в кілька етапів. Після приймання заявок буде проведене інтерв’ю з кандидатами, після якого учасники пройдуть інкубаційну програму тривалістю в чотири місяці. Після закінчення інкубації відбудеться визначення переможців. Вони розділять між собою 3,5 мільйони гривень на розвиток своїх проєктів.

Цей призовий фонд став найбільшим за всю історію існування конкурсу. Крім того, цьогоріч учасникам допомагатимуть дата-ангели – представники міст і міністерств, які стануть менторами проектів та сприятимуть у відкритті наборів даних, що досі не відкриті. Окремо передбачений приз за проєкт із найбільшим антикорупційним ефектом, а також суперприз у розмірі півтора мільйони гривень для фіналістів минулих років конкурсу.

Організатори підкреслюють, що конкурс – це не лише шанс виграти призовий фонд, а й можливість розвинути свою ідею, здобути нові знання, налагодити контакти з однодумцями під час інкубаційної програми.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, уряд має на меті зробити так, аби Україна увійшла до ТОП-3 країн у сфері відкритих даних у світі. «У боротьбі з корупцією та прийнятті обґрунтованих рішень, у вирішенні нагальних суспільних питань – відкриття даних надзвичайно цінне. Окрім того, ми розуміємо необхідність використання цих даних суспільством, саме тому підтримка конкурсу Open Data Challenge для нас є вкрай важливою», – каже міністр.

«Дані не працюють самі собою. Щоб мати ефект, з одного боку, держава має забезпечити доступ до актуальних, якісних даних; але не менш важливо, щоб громадянське суспільство вміло і використовувало ці дані з метою створення рішень для громадян і бізнесу, для моніторингу роботи державних органів», – додає Петро Матіяшек, керівник проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Дізнатися більше про умови участі та особливості четвертого циклу конкурсу можна на сайті ODC.IN.UA. Приймання заявок на конкурс – від 12 лютого до 25 березня 2020 року.

Організатори конкурсу – Міністерство цифрової трансформації України та USAID/UK aid проєкт «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Знак гривні
Знак гривні