240 “чорних вдів” на 60 квадратах: сапери “Півночі” ліквідували мінне поле біля Оріхового

Група розмінування під час здійснення чергової інженерної розвідки поблизу населеного пункту Оріхове, поруч із присадибними ділянками місцевих жителів та дорогою загального призначення, виявила щільно замінований район.

Про це повідомили у пресгрупі оперативно-тактичного угруповання “Північ”, - передає Новинарня.

“Під час детального огляду території знайдено 240 протипіхотних мін зразка ПМН-2, які були встановлені на площі 60 квадратних метрів, тобто, зі щільністю по 4 міни на 1 метр. Окупанти навмисно створили непрохідну зону поблизу дороги саме на ділянці, де прокладені комунікаційні вузли. На військовому сленгу міна ПМН-2 має назву “Чорна вдова”. Така міна не має механізму самоліквідації та механізму переводу з бойового положення у безпечне”, – коментує пресофіцер ОТУ “Північ” Віталій Кирилов.

Військові сапери стверджують, що з огляду на стан мінного загородження та стан зовнішнього трав’яного покриву, встановлене воно ще влітку.

“Дивом ніхто з мирного населення не отримав ушкоджень і не зазнав травмувань, адже щільність розташування мін, а це 30 сантиметрів одна від одної, не залишили б жодного шансу людині. Такі міни спрацьовують при зусиллі натиску від 8 до 25 кг. І можуть спрацювати навіть для маленької дитини. Зазвичай постраждалому відриває стопу, можливі пошкодження іншої ноги й опіки тіла”, – розповідає особливості смертоносної “знахідки” пресофіцер Кирилов.

Група інженерної розвідки вчасно виявила мінні загородження: ніхто з цивільних жителів не постраждав.

Довідка:
ПМН-2, протипіхотна фугасна міна натискної дії. Виготовлялась в СРСР і, до недавнього часу, в Росії, на Брянському хімічному заводі і на заводі імені Чапаєва в Чебоксарах.

ПМН-2 заборонена Оттавською конвенцією 1997 року, підписаною, ратифікованою і виконаною в Україні. З 2005 року в Збройних Силах України відсутні міни даного зразка.

Росія до Оттавської конвенції не приєдналася і з озброєння їх не зняла.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

війна донеччина луганщина

Знак гривні
Знак гривні