Цифра дня: Україна зараз має в підземних сховищах стільки ж газу, скільки на початку минулого опалювального сезону

Компанія «Оператор газотранспортних систем України» оприлюднила оперативну інформацію про запаси газу в підземних сховищах. Згідно з ними, станом на 26 січня в підземках зберігається 17,193 мільярдів кубометрів газу. Прикметно, що точно такі самі обсяги, до третьої цифри дробової частини, були накопичені перед початком опалювального сезону 2018-19 років. І на таких показниках Україна позаторік припинила закачування і розпочала відбір газу з підземок. 17,193 мільярдів кубометрів газу вистачило вистачило на безпроблемне проходження минулої зими.

Стільки ж газу в підземках зараз – через три місяці після початку опалювального сезону 2019-20 років і приблизно за два місяці до його завершення. Тобто, нема підстав хвилюватися, чи вистачить країні газу – таких резервів Україна не мала давно.

Але й це ще не все. Торік Україна припинила відбір природного газу 1 квітня, маючи в підземках 8,78 мільярдів кубометрів. За аналогічний проміжок часу торік (26 січня – 1 квітня 2019 року) було використано 2,8 мільярдів кубометрів газу. Відповідно, можна прогнозувати, що маючи станом на 26 січня 2020 року 17,2 мільярди кубометрів газу, Україна завершить опалювальний сезон з 14,5 млрд куб м в підземках. Втім, імовірно, в 2020-му обсяги споживання будуть нижчими, бо, за прогнозом, погода наприкінці січня - на початку лютого 2020 року буде відчутно тепліша, ніж торік. А отже, в підземках може залишитися близько 15 мільярдів кубометрів.

Досвід п’яти минулих років показав, що 17 мільярдів кубометрів Україні достатньо, аби надійно проходити опалювальний сезон. Більше того, у 2016-му він розпочався з запасами лише в 14,7 мільярдів кубометрів. Тобто, схоже на те, що зимовий сезон 2019-20 років Україна завершить з більшими запасами газу, ніж ті, з якими вона розпочинала зимовий сезон 2016-17-го.

Рекордні запаси газу в підземках відкривають ще одну можливість. Споживання газу в літні місяці – приблизно 1,2 мільярдів кубометрів щомісяця. Власний видобуток України – понад 1,7 мільярдів кубометрів на місяць. Відповідно, є можливість лише за рахунок перевищення видобутку над споживанням накопичити за період з квітня по жовтень 2020-го три з половиною мільярди кубометрів. І вийти в листопаді на «штатні» показники в близько 18 мільярдів кубометрів, взагалі не імпортуючи газ.

Втім, цінова кон’юнктура на європейському ринку може виявитися настільки вдалою для нас, що Україні буде сенс імпортувати для зберігання в підземках «додатковий» газ. За даними Української енергетичної біржі, у січні 2020-го на західноєвропейських хабах ціна газу на другий квартал та літній сезон становила близько 135 дол./ тис. куб. м. Не виключено, що влітку газовий надлишок у Європі обвалить ціни ще нижче. Україна, маючи підземні сховища з активною ємністю понад 30 мільярдів кубометрів, яка зазвичай заповнена максимум на дві третини, має чудові можливості створити потужний газовий резерв з мінімальними витратами.

газ економіка енергетика

Знак гривні
Знак гривні