Перед останнім загостренням на Донбасі бойовики перевозили через житлові райони зброю

Загострення на Донбасі 24 січня 2020 було сплановане російськими гібридними військами і готувалося за декілька днів. Такий висновок зробили волонтери міжнародної спільноти InformNapalm на основі розвідки та аналізу відкритих джерел. Напередодні атаки, 22-23 січня, бойовики перекидали великокаліберні артилерійські системи, в тому числі й через житлові райони окупованих населених пунктів на Донбасі.

В новому звіті СММ ОБСЄ №19/2020 за 24 січня вказувалось, що спостерігачі зафіксували переміщення 3 одиниць самохідних артилерійських гармат 2С9 «Нона-С», 120 мм, які прямували на захід у житловому масиві Київського району міста Донецьк.

Збираючи дані в інших джерелах, можна співставити, що вже на наступну добу ці артилерійські гармати були застосовані для обстрілів позицій ЗСУ.
Судячи з коментарів місцевих жителів Донецька у соцмережах від 24 січня, ці гармати не просто переміщувались, але й активно “працювали”. І вже ввечері 24 січня російські терористичні війська обстрілювали з артилерії попозиції ЗСУ в тому числі і з 2С9 “Нона-С”, 120 мм. На сайті видання Obozrevatel опубліковані скріншоти коментарів.

Дані звіту ООС
Ці дані підтверджуються і якщо порівнювати їх із ранковим зведенням ООС станом на 25 січня 2020. Підкреслимо особливо цікаві деталі, які корелюються із попереднім зведенням СММ ОБСЄ про переміщення артилерії бойовиків.

“24 січня збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм…

– … два рази в районі населеного пункту Опитне – зі 120-мм міномету противник випустив 14 мін.

– … поруч з Оріховим – з артилерійських систем калібру 122 мм – 9 снарядів“.

Зазначимо, що ООС вже не перший день пише про обстріли з артилерійських систем “поруч з Оріхове”. Щоб було більш наочно, нагадаємо, що це населений пункт лише за 3 км від місця відведення сил у н.п.Золоте.

А тепер повернемось до звіту СММ ОБСЄ, де вказано переміщення поблизу н.п.Перевальськ Луганської області 22 січня 3 гаубиць Д-30 (при цьому вони забули дописати у звіті, що ці гаубиці калібру 122 мм, а це важлива деталь, бо, як бачите із звіту ООС, саме з артилерійських систем 122 калібру було обстріляне Оріхове (поруч з Золотим).

Висновок

Аналізуючи звіти ОБСЄ, в яких зібрані дані за 22-23 січня, та співставивши їх із даними відкритих джерел, волонтери InformNapalm дослідили, що російські гібридні війська заздалегіть перекидали важкі артилерійські системи для ескалації напруження і обстрілів позицій ЗСУ 24 січня на Донбасі, в тому числі й поряд із зонами відведення українських військ поблизу населенного пункту Золоте. Не виключено, що ці обстріли з боку російських гібридних військ були також приурочені до 5-ї річниці обстрілу Маріуполя, яким керували російські офіцери 24 січня 2015 року, пізніше деякі з них отримали підвищення та генеральські звання за наказом президента Росії Володимира Путіна.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

донеччина путін луганщина агресія війна

Знак гривні
Знак гривні