Західні партнери розкритикували пропоновані Зеленським зміни до Конституції як недемократичні

Зокрема, посольство Канади в Україні занепокоєне законопроєктом №2598 про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади і закликає провести громадські консультації. На думку посольства, запромоновані зміни обмежують демократичні процеси.

"Канада поділяє занепокоєння багатьох голів місцевої влади, представників громадянського суспільства та експертів стосовно законопроєкту № 2598, який обмежує демократичні процеси. Ми закликаємо до інклюзивних громадських консультацій стосовно змін і узгодження з принципами ECLSG (Європейська хартія місцевого самоврядування. - Ред.)", - йдеться у заяві.

У посольстві Німеччини в Україні також вважають, що законопроєкт про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади не зміцнює права громад.

"Зміни в Конституції щодо децентралізації мають зміцнити права громад! Новий проєкт не відповідає цій вимозі. Якість і консенсус важливіші, ніж швидкість!" - йдеться в заяві.

13 грудня президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Раді законопроєкт №2598 про внесення змін до Конституції України про децентралізацію влади, - нагадує Цензор.

Законопроєкт пропонує ввести новий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. При цьому громада визначається як первинний суб'єкт місцевого самоврядування та юридична особа.

Для адміністративного нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснення нагляду за дотриманням ними Конституції та законів пропонується ввести інститут префектів.

18 грудня парламентський комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді включити до порядку денного сесії і направити до Конституційного суду законопроєкт №2598 про внесення змін до Конституції України про децентралізацію влади на предмет відповідності його статтям 157 і 158 Основного закону. 28 грудня Зеленський відкликав попередній варіант і направив у Раду нову редакцію законопроєкту про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

німеччина канада зеленський конституція регіони

Знак гривні
Знак гривні