Звільнена з полону найманців РФ пенсіонерка Терещенко до арешту передавала інформацію Україні

Мешканка окупованого Донецька 67-річна Галина Терещенко була затримана в серпні 2017 року. Терористи звинувачували її у "шпигунстві".

Звільнена в результаті обміну утримуваними особами між Україною й ОРДЛО мешканка окупованого Донецька Галина Терещенко в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповіла про своє перебування в полоні у найманців РФ.

У Донецьку вона працювала поруч із будівлею "МДБ ДНР", і про побачене там розповідала українським спецслужбам. Її справу терористи розглядали на "військовому трибуналі ДНР".

Жінка розповіла, що не могла змиритися з тим, що трапилося у 2014 році, а тому хотіла допомогти Україні.

"У Донецьку я живу в Калінінському районі, і я працювала поруч із "МДБ". Там розташований шкірно-венерологічний диспансер. Це таке місце – військова частина в одному будинку з "МДБ". І поруч – магазин, куди часто приходили люди зі зброєю. У моєму полі зору були ці три будівлі, я щодня бачила, що там коїться. Я все це бачила і могла дати інформацію. І я її передала... Ця інформація не така вже й держтаємниця. Це машини з українськими номерами, вони під'їжджали до цих будівель, із них виходили військові. Ось і все. А як вони дізналися... Мені треба було мовчати на роботі, мене здали колеги", – зазначила Терещенко.

За її словами, "МДБ" до неї фізичного насильства не застосовувало, однак у в'язниці та СІЗО жінка стикалася з ним із боку ув'язнених, "тому що політичні сиділи разом із кримінальними злочинцями".

"Найстрашніше, від чого я не могла відійти, – коли мене привезли на роботу в наручниках, провели демонстративно дорогою. Повискакували наші співробітники й хворі, з сусідньої лікарні теж прийшли, дуже багато людей, і слідом мені кричали: "Фашистка! Маячки ставила! Наших дітей повбивала!" Ось це я страшно переживала, це було важко. Краще б мене в підвалі вбили... Потім протягом року тривало слідство, 26 серпня 2017 року мене заарештували, а в ув'язнення я потрапила 20 серпня 2018 року. Вирок – 12 років за шпигунство без права на оскарження", – зазначила Терещенко.

Жінка висловила думку, що на окупованій території більше прихильників "ДНР" і президента РФ Володимира Путіна.

"Коли я сказала: "Кремлівський клоун дав автомати вашим дітям", вони мене мало не зжерли. Але водночас прихильники України там рідко щось привселюдно говорять. Просто, з огляду на свій вік, я знала, що мені це зійде з рук, що я можу гостре слівце сказати... Самі військові, коли розмовляли зі мною, ділилися: "Тут такі овочі живуть. Це не народ, це овочі". Я кажу: "А що, у вас в Росії немає овочів?" – "Так повно, – кажуть, – але тут вони всюди", – додала Терещенко.

Переклад: Цензор

донеччина репресії росія

Знак гривні
Знак гривні