Бачили, як горить Австралія? Скоро це очікує на нас усіх

Останні новини: дим від пожеж в Австралії, де мільйонами гектарів вигорають чагарники та ліси, добрався до Південної Америки. Масштаб пожеж настільки великий, що їх неможливо зупинити за допомогою наявних методів пожежогасіння. Австралія зараз - приклад того, якими є наслідки глобальної кліматичної катастрофи.

Однак навіть такі драматичні події, як гігантські пожежі в Австралії, це лише слабенький вступ до справжньої катастрофи. Ми зараз знаходимося на траєкторії, яка може призвести збільшення температури ще на один градус, вже через покоління (за оновленими даними, ми вже досягли 1.5С, а 2 градуси в зоні досяжності у наступних 10 років). До кінця сторіччя температура може збільшитись ще на 3 градуси і більше - а це вже межа, після якої зникне більшість видів життя, і безпосередня загроза для виживання людства, як такого.



Поточний прем'єр-міністр Австралії в 2017 році бігав по парламенту і роздавав шматки вугілля, в рамках реклами цієї "системоутворювальної індустрії", яка є одною із найбільш шкідливих для довкілля. Уряд Австралії не в змозі хоч якось адекватно реагувати на загрози від ситуації, що сталася.



Поки що, під жарти над Гретою Тунберг, під рекламу вугілля, під заперечення людського фактору у кліматичних змінах за підтримки величезних медіа-імперій (Руперт Мердок), під активне поширення цього заперечення з боку таких країн як Бразилія або Росія, під провал останнього кліматичного саміту у Мадриді, ми продовжуємо стрімко і весело наближатися до кліматичного апокаліпсису.

Теплова хвиля, що накрила Австралію

Відео диму від лісових пожеж з супутникових знімків

Трупи сотень загиблих від пожежі тварин, вздовж однієї із доріг в Австралії

За офіційними оцінками, лише в одному штаті Австралії, Південному Новому Велсі, за останніх декілька місяців від пожеж загинуло близько пів мільярда тварин та птахів.


Джерело




Оновлено 5.01.2020 20:59
Графіки, подібні на той що нижче, вводять в оману, тому що теперішні пожежі — небаченого масштабу. Такі графіки часто використовують консервативні коментатори, щоб довести, що пожежі в Австралії типу звична річ. Насправді, кількість загорянь не показує повної картини: пожежі 2019 року по масштабу у три рази більші, ніж рекордний 1974 рік, коли вигоріло 3.5 млн гектарів території (і то їх не можна порівнювати, тоді горіла трава, якої було дуже багато через надмірну кількість опадів на початку сезону, зараз горить ліс і чагарник, через нестачу опадів). Детальний аналіз, чому поточні пожежі в Австралії - це небачена ще катастрофа, можна прочитати у матеріалі від Guardian.

Кількість щоденних "гарячих точок", тобто місць де датчики NASA зафіксували пожежу Австралії. Остнній день на графіці 29.12.2019 Джерело https://fires.globalforestwatch.org/





Зазначимо також, що в Україні 3 млн торфовищ, на місці висушених боліт, котрі легко займаються і дуже важко гасяться. А води для гасіння вже не вистачає.

Про те, як горять і як гасять торфовища під Києвом читайте тут

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

австралія клімат катастрофа пожежа

Знак гривні
Знак гривні