У новорічній промові Зеленський згадав 30 чоловічих персонажів і один раз домогосподарку

2019 рік приніс Україні багато важливих змін. Одна з яких - остаточне затвердження Кабміном нового українського правопису, а з ним і вживання фемінітивів. Ця "дрібниця" насправді на декілька великих кроків наблизила нас до гендерної рівності. Бо адвокатка чи директорка в українській мові поступово знищують стереотипи про "серйозні, а одже неодмінно чоловічі" професії.

Авторка: Юлія Дукач

Тому під час новорічної промови президента я рахувала. Рахувала, скількох жінок він згадає в своєму умовному переліку таких різних українців. А назвав він чимало. Адвокат, сангвінік, той, хто сплачує податки, агроном... - всього близько 30 персонажів. Всі такі різні і такі... чоловіки. І серед них лише одна жінка. І знаєте хто вона? "Звичайна домогосподарка".

Я би закрила на це очі і вирішила, що Володимир Зеленський просто не полюбив ще фемінітиви. А кажучи "той, хто сплачує податки", просто мав на увазі і чоловіків, і жінок. Проте навіщо тоді в своїй промові двічі (!) дискримінувати чоловіків, що не мають постійної роботи і ведуть домашнє господарство? І навіщо згадувати жінок лише як домогосподарок?

Тут можна багато писати про сексизм в українських гумористичних шоу, який чинний президент до 2019 року неодноразово сам поширював. Можна згадувати цьогорічні висловлювання про жінок і "туристичний бренд" України. Але зараз хочеться лише одного: нагадати чинному президентові, що відсоток жінок в Україні значно вищий за відсоток акторок в шоу 95 Квартал. І що українські жінки так само, як і чоловіки, мають фах і політичну позицію. А з кінця травня і повне право чути маленькі суфікси в назвах своїх професій.

Замість післямови: ми “однаково радіємо народженню первістка. І не важливо, хлопчика чи дівчинки”. І не важливо, чоловік ти, чи жінка, ти хочеш знати, що існуєш для чинного президента країни не лише в ролі домогосподаря(-ки).

Реакція активістів на слова Президента, що жінки це "бренд України", яку він зробив ще влітку

генедер жінки зеленський

Знак гривні
Знак гривні