Закон про перезапуск ДБР, підписаний Зеленським, не відповідає Конституції та потребує негайних змін, - Європейська Солідарність

Фракція "Європейська Солідарність" подасть зміни в щойно підписаний Володимиром Зеленським закон, який передбачає внесення змін до закону про Держбюро розслідувань.

"Поки зазначений закон у турборежимі проштовхувався через парламент, а потім припадав пилом в Офісі Президента, Конституційний Суд України визнав неконституційним право президента призначати директора ДБР, - цитує Цензор повідомлення пресслужби "Європейської Солідарності".

Суд дійшов такого висновку, розглядаючи один із проектів змін до Конституції, ініційованих паном Зеленським з метою концентрації повноважень у руках Глави держави.

Конституційний Суд зазначив, що однобічне, незбалансоване розширення повноважень президента суперечить засадничим положенням Конституції України. Воно "може створити ризики безпідставного втручання в діяльність органів виконавчої влади, порушення конституційного принципу поділу державної влади, послаблення конституційних гарантій забезпечення прав і свобод людини і громадянина".

Чорним по білому – призначення президентом керівництва ДБР є неконституційним.

Якщо виходити з букви і духу закону, Володимир Зеленський мав би заветувати ініційований ним же закон і самостійно запропонувати депутатам формулу його приведення у відповідність до Конституції. Але з очевидної логіки політичного переслідування своїх опонентів – він підписав цей завідомо антиконституційний документ.

Цю свідому прогалину в роботі Офісу Президента бере на себе "Європейська Солідарність". Фракція днями зареєструє відповідний законопроєкт і буде наполегливо домагатися його ухвалення.

Також "Європейська Солідарність", яка ініціює створення в парламенті Тимчасової слідчої комісії з розслідування протиправних злочинних розмов Труби, Богдана, Смирнова та інших високопосадовців, буде наполягати на тому, щоб ця комісія розслідувала й справу про так звані "плівки судді Вовка". Вони – в розпорядженні Національного антикорупційного бюро України й ретельно приховуються від громадськості. Ці записи свідчать про кримінальне втручання керівника Офісу президента України в роботу судової гілки влади, яке, до речі, триває й тепер.

Ми також вимагаємо від НАБУ порушення кримінального провадження проти Труби та інших фігурантів цієї розмови і призначення негайної голосової експертизи учасників цих розмов. Вважаємо, що для НАБУ це критично важливий шанс довести свою незалежність від Зеленського та його Офісу", - зазначається в повідомленні.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

конституція закон корупція

Знак гривні
Знак гривні