Суд розблокував запровадження нової системи харчування в армії

16 грудня міністерство оборони повідомило про скасування апеляційним судом постанови Окружного адмінсуду міста Києва, який улітку заблокував запровадження нової системи харчування у Збройних Силах України. Таким чином, спроба відновити корупційні схеми з «освоєння» коштів на продовольче забезпечення війська зупинена – принаймні, поки що.

Нагадаємо, з 2016-го року розпочався перехід на систему продовольчого забезпечення військовослужбовців за каталогом продуктів. Він, зокрема, передбачав скасування застарілих продуктових нормативів, розроблених ще в 1960-ті для Радянської армії. Натомість запроваджувалася система розрахунків продуктів за калорійністю, а не за вагою, а їх номенклатура зросла з 35 позицій до 419.

Крім цього, збройні сили відмовилися від введеної в 2008-му з ініціативи тогочасного міністра оборони Анатолія Гриценка системи аутсорсингу. Він полягав у тому, що харчування війська забезпечували зовнішні фірми. Це призвело до того, що чотири фірми-аутсорсери фактично поділили між собою ринок обслуговування військових частин і монополізували його. Це створювало простір для масштабних зловживань і розкрадань.

Нова система натомість передбачала самостійне приготування їжі у військових частинах (хоча залучення зовнішніх фірм теж є можливим). Тендери на закупівлю продуктів проводять через систему Prozorro. Втім, у 2019-році один з учасників такого тендера оскаржив його результати в суді. А як запобіжний захід цього позову Окружний адмінсуд Києва взагалі призупинив дію наказу Міноборони про запровадження нової моделі харчування.

Перед тим на нову систему перейшли 73 військові частини Збройних Сил України. Решта, а саме 285 військових частин, мали перейти на неї на підставі наказу, дію якого було зупинено. Зараз же суд відновив його дію.

армія

Знак гривні
Знак гривні