До України контрабандою ввозять тисячі тонн небезпечних промислових відходів

Начальник (і водночас реформатор) державної митної служби України Максим Нефьодов вже більше місяця веде в своєму фейсбуку рубрику «контрабанда тижня», де регулярно повідомляє про найбільш яскраві факти контрабандної діяльності, виявленої правоохоронцями. Втім, цього тижня контрабанда виявилася дуже незвичною – і дуже небезпечною.

«Ось корабель, везе перші 3600 т «піску» з м. Бієло в Чорногорії, – пише Нефьодов. - До кінця року мали привезти 10 000 т. Пісок? В Україну? По ціні €1.20 за тонну (пісок десь в 100 разів більше коштує)? Нічого не дивує?

Подивіться, як виглядає цей «пісок» – насправді, це відходи піскоструйної обробки кораблів з верфі, яка зачиняється. Тобто, простими словами – небезпечні відходи».

Нефьодов стверджує, що замість переробки забрудненого піску хтось просто хотів використати Україну як сміттєзвалище, імпортувавши відходи на підставну компанію зі статутним капіталом 2 грн. Більше того, подані підробні документи про зобов‘язання щодо захоронення «піскy» (нащо його захоронювати, якщо це пісок?!? – запитує Нефьодов).

За словами Нефьодова, Національна поліція України порушила кримінальну справу з приводу цієї контрабанди. Станом на зараз корабель стоїть, оформлювати такий вантаж Нова митниця не збирається. Нефьодов також подякував тимчасовому виконувачу обов’язків голови Держекоінспекції, екс-депутату Єгору Фірсову – і заявив, що без його втручання всіх місцевих екологів купили б з потрохами.

У цьому контексті можна згадати, що незаконні оборудки з відходами – це давня практика організованої кримінальної злочинності. Так, в Італії мафія через корумпованих представників місцевої влади вигравала «жирні» тендери на утилізацію відходів. А потім це сміття просто вивозили на баржах в море і там топили. Тому не виключено, що зараз хтось організував аналогічну схему, тільки в ній замість Середземного моря фігурує український суходіл.

екологія кримінал

Знак гривні
Знак гривні