У Зеленського готові міняти Конституцію після Нормандських переговорів

Команда президента України має готовність провести конституційну реформу за підсумками саміту в "Нормандському форматі", але обіцяє обмежити ці зміни питаннями децентралізації, в тому числі щодо ОРДЛО.

Про це заявив помічник президента України Андрій Єрмак на зустрічі в Лондоні, організованій Chatham House та "Українською призмою", повідомляє кореспондент "Європейської правди", що бере у ній участь.

За словами Єрмака, ця вимога буде виконана, оскільки вона передбачена Мінськими домовленостями.

"Україна готова виконати положення "мінських домовленостей", яке передбачає проведення конституційної реформи в частині децентралізації", – заявив він. "Про жодну федералізацію не йдеться", – додав помічник президента.

Єрмак пояснив, що зміни до Конституції, про які йдеться, будуть стосуватися передачі частини повноважень на місця, але будуть також певні положення, які стосуються ОРДЛО.

"Окремі райони Донецької та Луганської області можуть отримати додаткові повноваження. Але це ніколи не означатиме, що це буде федералізація чи якась автономія", – додав він.

Єрмак також висловив впевненість, що це не нестиме загрози цілісності України.

У президента Зеленського також будуть просувати ідею про розширення або заміну представників ОРДЛО, які "представляють Донбас" у складі Тристоронньої контактної групи на Донбасі.

Єрмак нагадав, що "Мінські протоколи", які має виконати Україна та Росія для врегулювання конфлікту на Донбасі, передбачають консультації з "представниками територій".

"Раніше на цих територіях (у Донецькій та Луганській областях – ЄП) жило 6 мільйонів людей, зараз (у ОРДЛО) лишилося 1,5 мільйони. Інші поїхали", – наголосив він, додавши, що багато переселенців живе на підконтрольній території України.

На думку Києва, мають бути внесені зміни у ТКГ таким чином, щоби відбити позицію переселенців.

"Ми хочемо, щоб представниками територій були люди, які мають зв’язок, мають місцеву реєстрацію, нерухомість – тобто, мають юридичну прив’язку щодо того, що вони можуть представляти ці території", – пояснив він.

"Ми хочемо, щоби це були люди, добре відомі на Донбасі", – розповів Єрмак.

Він повідомив, що це нова ідея, і не став уточняти, чи вона обговорювалася із іншими учасниками ТКГ.

Європравда, УП

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

конституція донеччина війна луганщина

Знак гривні
Знак гривні