Позитивні новини: Рада заборонила імпорт електрики з Росії й надала статус УБД добровольцям

Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №2045-1 про надання статусу та соціальних гарантій добровольцям, які брали участь в антитерористичній операції.

За словами доповідача з питання, члена комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка, проєкт закону передбачає надання статусу учасників бойових дій добровольцям, які добровільно захищали та захищають територіальну цілісність України і виконували та виконують бойові завдання в зоні АТО та в зоні ООС.

Мова йде про надання статусу УБД добровольцям, які брали активну участь у бойових діях не менше ніж 30 календарних днів (незалежно від перерв).

Рада заборонила імпорт електрики з Росії за двосторонніми договорами

Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №2233 про зміни до закону про ринок електроенергії, який, зокрема, забороняє імпорт електроенергії із РФ за двосторонніми договорами.

За відповідне рішення проголосували 274 нардепи.

Законопроєктом передбачається заборона продажу та/або постачання електричної енергії, імпортованої з Російської Федерації, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку.

Зазначається, що Кабмін з метою уникнення надзвичайної ситуації в об'єднаній енергетичній системі України має право скасувати заборону та визначити термін поновлення її дії.

Окрім цього, метою законопроєкту є недопущення неконтрольованого зростання цін на електроенергію. Зокрема, Нацкомісії з тарифів дозволять встановити граничний розмір ціни на електрику на ринку "на добу вперед" та внутрішньодобовому ринку.

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 вересня схвалила правку народного депутата Андрія Геруса до закону України "Про ринок електроенергії", дозволивши купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами європейського Енергетичного Співтовариства.

Герус пояснював необхідність своєї правки поліпшенням конкуренції на електроенергетичному ринку країни, що може привести до зниження ціни на електроенергію для промислових споживачів.

За матеріалами Української правди, тут і тут

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

закон Рада війна енергетика

Знак гривні
Знак гривні