Бойовики «ЛНР» у російському камуфляжі зайняли сотню метрів української території у Станиці

Вже кілька місяців, як представники так званої "ЛНР" перейшли міст у Станиці Луганській й під виглядом СЦКК чергують фактично на підконтрольному Україні березі. Вони без зброї, але в російському камуфляжі, роблять зауваження й знімають тих, хто переходить міст.

ЛНРівці на укаїнському боці моста

Про це йдеться в репортажі В'чеслава Шрамовича, ВВС Україна.

Репортер нагадує, що лінія розмежування тут проходить через середину річки Сіверський Донець, а відповідно - і через середину мосту.

Зеленський під час відкриття відбудованої частини моста

Відремонтована секція перебуває ще над українським берегом. Влітку, коли від мосту відвели війська й він став нейтральною територією, на ньому залишилися офіцери з української частини СЦКК (Спільного центру з контролю та координації припинення вогню).

Паралельно залишилися там і представники самопроголошеної "ЛНР" - під виглядом тієї ж СЦКК. Однак Україна не визнає її "ЛНРівську" частину з грудня 2017 року, коли звідти вийшли російські офіцери.

Утім, це не зупиняє "представників ЛНР у СЦКК" від того, щоб проводити огляд на нейтральній частині мосту.

Навіть більше, перебувають вони не в центрі мосту, а одразу біля відремонтованої ділянки, яка знаходиться на правому, "українському" березі.

Таким чином "ЛНР" фактично пересунули лінію розмежування десь на 100 метрів і мають символічну присутність на іншому березі Сіверського Дінця.

Людей у камуфляжі російського зразка й синіх касках "СЦКК" справді можна побачити біля нової ділянки мосту. Зброї, принаймні видимої, у них немає.

Але вони спостерігають за потоком людей й час від часу щось говорять у рації:

Фактично, це передовий пост спостереження.

"Зсув" лінії розмежування по мосту в український бік власне і зробив можливим ситуацію з "викраденням лавки", яка насправді просто впала через вітер з "ЛНРівської" частини на підконтрольний українській владі берег.


Детальніше - у довгому репортажі ВВС

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

війна луганщина

Знак гривні
Знак гривні