Мрія про мільйон фермерів. Як селяни ведуть дрібний бізнес, здаючи паї в оренду (ТОЧКА ЗОРУ)

Реальний приклад. Є сім'я в невеликому селі на Поділлі. Їм у спадок від батьків перейшло 5 га землі. І вони переїхали в село з містечка, у якому не стало роботи. Що за такі паї можна отримати? 20 тисяч гривень на рік, а можна взяти натурою - зерном, цукром. Вони беруть натурою. На отриманому зерні плюс пасовище - годують двоє корів, від яких отримують молоко, але яке не продають, і свиноматку, яку не ріжуть на м'ясо. Молоко переробляється в сметану та масло, а свиня народжує поросят на продаж. Сметана та масло також не продається. Цукор, отриманий на пай, масло і сметана, плюс борошно - змелене з місцевого зерна - йдуть на випічку тортів, тістечок і т.п. для урочистостей, які люди мають у навколишніх селах. Так, це велика праця, але це й висока додана вартість, яка дозволяє нормально жити.

Такий приклад наводить Анатолій Ткачук, відомий експерт з децентралізації.

Якщо орендар чи якийсь інший охочий таки змусить їх продати свої паї, вони виручать за них якихось 5 тисяч доларів, не більше. Це точно менше, ніж дохід від їхнього маленького господарства за рік! За ці кошти нічого принципово кращого зробити не вийде. Але за рік після продажу доведеться їхати з села, оскільки вони уже не зможуть вести свій маленький сімейний бізнес, як зараз. А куди їхати і за які гроші? Звичайно, можна сказати, що нехай не продають. Напевне, будуть триматись, але як довго? Ми ж знаємо, як скуповували Закриті акціонерні товариства. Тут буде ще гірше, оскільки юридичного захисту продаців ухвалені закони не передбачають.

Таких різних прикладів, як люди будують свої малі господарства, використвуючи оренду, напевне, є багато.

Що тепер слід робити? Спочатку думати. До запровадження того ринку потрібно повністю змінити підходи до стимулювання фермерства. Всі, хто має понад 300 га - має платити всі податки, і жодної державної підтримки. І так має бути принаймні 10 років.

Створивши в сільських територіях мільйон фермерів, ми вирішимо проблему збереження сільських територій і утримаємо демографію.

Від Текстів додамо, що мета земельної реформи має полягаи в тому, щоб саме такі господарства ставали сильними, конкурентноспроможними і їх була багато.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

аграрії опініон суспільство

Знак гривні
Знак гривні