В РФ вважають, що для поверення захоплених кораблів Україна має публічно покаятися

Росія продовжує ігнорувати рішення Міжнародного морського трибуналу, яке передбачає безумовне і негайне повернення українських суден, захоплених 25 листопада 2018 року поблизу Керченської протоки.

Натомість член Ради Федерації Сергій Цеков заявив, що Києву необхідно визнати власну провокацію. Вчинені Україною в 2018 році дії він назвав "злочином". Сенатор назвав затримані кораблі речовими доказами для судового розгляду. За його словами, російська влада вважає поведінку українських моряків у Керченській протоці незаконною, "попри те, що видали їх Києву", - повідомляють російські ЗМІ.

Як не дивно, прагненню Росії перекласти провину на Україну допомагають зусилля українських органів влади: по-перше, це згода президента Зеленського здійснити обмін українських моряків, які перебували в полоні Росії, на російських умовах (у статусі звинувачуваних за кримінальною справою, порушеною в Росії).

Більше того, цьому сприяє діяльність українського Державного Бюро Розслідувань (ДБР). Як стверджує адвокат Ігор Головань, який представляє інтереси Петра Порошенка в низці кримінальних справ, "слідчі ДБР у повній згоді з ФСБ РФ розслідують міфічне "перевищення влади та службових повноважень" українськими військовослужбовцями з явною метою послабити позицію України на міжнародній арені, зокрема, в Міжнародному трибуналі з морського права".

"Директор ДБР Роман Труба, заперечуючи ці очевидні факти, цинічно й нахабно бреше", - заявляє Ігор Головань. І продовжує:

"Брехню свого начальника спростовує слідчий третього слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань Сергєєва А. С. У своєму клопотанні про призначення експертизи вона так і ставить питання:

"Чи були допущені порушення військовослужбовцями, які виконували бойове завдання, Керівництвом ВМС ЗСУ при виконанні документів бойового управління? Чи можуть знаходитись вказані порушення у причинному зв'язку до настання тяжких наслідків, які призвели до полону військовослужбовців ЗСУ, втрати озброєння та військової техніки?", - кінець цитати слідчого, за Ігорем Голованем.

ДБР дійсно розслідує порушення з боку українських військовослужбовців – і справді, у повній згоді з тим, чого хоче Росія.

війна росія керч

Знак гривні
Знак гривні