Що відбувається у Слузі народу? Після дивного голосування Зеленський вимагає у власних депутатів пройти детектор брехні

Президент Володимир Зеленський вимагає, щоб депутати фракції "Слуга народу", а саме члени фінансового комітету, пройшли детектор брехні. Суть справи, коротко: деяким "слугам" не сподобалося, що комітет зусиллями президентської фракції на чолі з Олександром Дубинським завалив антикорупційний законопроєкт. Екс-нардеп Сергій Лещенко навіть заявив, що за провал законопроекту депутати СН могли отримати до 30 тисяч доларів кожен. Що сталося на фінансовому комітеті, чи будуть покарані винні та які настрої у фракції у зв'язку з цією історією, - розповідає LIGA.

Олександр Дубинський

ЩО ТРАПИЛОСЯ. 18 жовтня відбулося засідання парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому, зокрема, розглядався законопроект №2047-д про скасування корупційної схеми при оформленні угод з нерухомістю. Йдеться про скасування необхідності платити приватним електронним майданчикам за доступ до єдиної бази даних звітів про оцінку. За даними Bihus.info, монополістом на ринку електронних майданчиків є нардеп Антон Яценко, якого пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Як повідомив глава комітету Данило Гетманцев, за підтримку законопроекту проголосували лише п'ять з 16 "слуг народу".

"Вважаю це рішення помилкою, яку складно пояснити", - написав Гетманцев в Facebook.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Фактично депутати від Слуги народу стали на захист корупційної схеми, вважає екс-держуповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська. "Слуги народу" вирішили зберегти схему з майданчиками-прокладками між державною базою ФДМ і громадянином, яка за рахунок такого паразитування витягує з наших кишень 1 млн гривень в день", - написала вона в Facebook.

"Наша фракція проходить випробування, які не кожному депутату пройти під силу", - зазначив Гетманцев, додавши, що спілкувався з цього приводу з головою фракції Давидом Арахамією.

Співрозмовник в керівництві СН повідомив "Лізі", що саме Арахамія запропонував Зеленському ідею з поліграфом.

"А ідея зайшла президенту", - відзначило джерело. За його словами, всю цю історію почав саме Гетманцев, звернувшись до керівництва фракції й Офісу президента.

Дубинський підтвердив, що Офіс президента наполягає на тому, щоб всі депутати партії в фінансовому комітеті Ради пройшли детектор брехні. Він заявив, що готовий пройти поліграф і закликає зробити те саме й співробітників ОПУ з депутатами, які, на думку Дубинського, є авторами сумнівних корупційних законопроектів.

Ще одне джерело "Ліги" в керівництві СН визнає, що думки виключити Дубинського з фракції є.

"Але якщо ми виключимо його, вийдуть ще п'ятеро. При цьому мандат вони не втратять. Ми не хочемо показувати приклад іншим мажоритарникам", - заявив один із керівників фракції.

ЩО БУДЕ ДАЛІ. Керівництво "Слуги народу" має намір зустрітися зі своїми депутатами, які входять у фінансовий комітет.

"Остаточне рішення щодо використання поліграфа буде прийнято після консультацій із психологами і криміналістами. Ми повинні розуміти, чи можливо коректне використання такого обладнання в цій ситуації", - повідомила в Facebook заступник голови фракції Євгенія Кравчук.

"Тим більше, частина депутатів почала риторику, що вони не розібралися, вони не проти законопроекту, але Гетманцев їм не пояснив і так далі", - розповідає "Лізі" співрозмовник у керівництві СН.

Водночас, за його словами, перевірка можливого факту політичної корупції буде проведена, в тому числі за допомогою правоохоронних органів.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

Рада скандал корупція зеленський

Знак гривні
Знак гривні