Експерти закликають не вживати термін “Мінські угоди”, бо таких не існує

Представникам української влади та громадянського суспільства необхідно відмовитися від використання терміну «Мінські домовленості» та почати вживати назву “Мінські консультації”, адже протоколи, підписані в результаті переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську, не є міжнародно-правовим договором. Тож вживані поняття «домовленості» та «угоди» вводять в оману суспільство та міжнародних партнерів щодо природи цих документів та можливих правових наслідків їх виконання.

Леонід Кучма - представник від України на Мінських консультаціях

Про це йдеться в спільному відкритому зверненні низки громадських організацій, що спеціалізуються на вивченні гібридної війни.

Фахівці вважають, що введення та популяризація назв «Мінські домовленості» та «Мінські угоди» містить ознаки гібридної операції по стратегічному деізфнормуванню світової спільноти щодо правової природи підписаних документів.

«Попри те, що абсолютна більшість політиків, дипломатів, експертів та журналістів останнім часом використовують для назви цього документу терміни «Мінські домовленості», або «Мінські угоди», протокол консультацій Тристоронньої контактної групи не є міжнародно-правовим договором, ані відповідно до міжнародного права, ані відповідно до національних законодавств. Це означає, що він не створює ані прав, ані обов’язків для жодної з сторін, зокрема для України та Російської Федерації.

Запровадження та популяризація використання назв «Мінські домовленості» та «Мінські угоди» містять ознаки гібридної операції по стратегічному деізфнормуванню як громадськості, так, і, на жаль, професійних політиків, щодо справжньої природи цього документа та його нібито обов’язковості для сторін», – йдеться в зверненні. Підписанти наголошують, що Мінський протокол не є міжнародно-правовим договором і навіть повне виконання Україною його пунктів не призведе до виникнення жодних зобов’язань з боку Росії або ОБСЄ.

«Враховуючи той факт, що Мінський протокол не є міжнародно-правовим договором, навіть повне виконання пунктів цього протоколу Україною, не призведе до виникнення жодних зобов’язань у Російської Федерації або у ОБСЄ», – підкреслюють експерти. Натомість, щоб не вводити суспільство в оману, спеціалісти пропонують використовувати терміни «Мінські протоколи» та «Мінські консультації».

«З метою уникнення неправильного трактування природи цього документу, що є винятково протоколом політичних консультацій, та щоб не вводити в оману суспільство, експертів, журналістів, дипломатів та політиків щодо міжнародно-правових наслідків його виконання Україною, просимо використовувати для скороченої назви цього документу винятково Мінський протокол або Мінські консультації, не вживаючи терміни “угоди” та “домовленості”», – завважують фахівці.

ЗВЕРНЕННЯ ПІДПИСАЛИ:
Проект Texty.org.ua – Кульчинський Р.М.
Центр оборонних реформ – Данилюк О.В.
Euromaidan Press – Аля Шандра.
Інформаційна агенція Guildhall – Галактіонов І.С.
ГО «Інститут суспільних інновацій» – Мокляк Т.В.
ГО «Західний Вектор» – Шкряда С.М.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

донеччина тероризм росія луганщина сепаратизм агресія змі війна білорусь

Знак гривні
Знак гривні