Як не поліція з автоматами, так підозра в роботі на чеську розвідку. Із приходом Зе на державний Приват посипалися проблеми

За словами голови правління ПриватБанку, його викликали на допити десять разів.

Глава правління ПриватБанку Петро Крумханзл каже, що з часу зміни влади в Україні тиск на банк почав посилюватися. Про це він розповів в інтерв'ю НВ Бізнес.

За словами Крумханзла, з травня поточного року топ-менеджери ПриватБанку почали отримувати повістки на допити, часто - за формальними і "дуже креативними" підставами, а сам глава банку ходив на допити близько десяти разів, - цитує Ліга.

"Я не хочу спекулювати. Але якщо подивитися на факти, то в той період, коли змінювалася влада в країні, збільшився тиск на банк", - сказав він.

У липні, в той день, коли відбувалося слухання в Апеляційному суді в Лондоні, Національне антикорупційне бюро (НАБУ) отримало рішення суду про примусову виїмку документів, пов'язаних із судовими процесами банку проти колишніх власників як в Україні, так і за кордоном, додав Крумханзл.

"Для нас було очевидно, що це дуже штучний привід, адже було реанімовано кримінальну справу дворічної давнини, а в рішенні суду стверджувалося, що банк збирається знищити всі документи. Ми передали документи слідчим і звернулися з листом до керівництва НАБУ, попросивши забезпечити конфіденційність документів, тому що їх витік може нашкодити захисту інтересів банку в судах. Через місяць ми отримали відповідь, дуже коротку і без гарантій конфіденційності", - говорить він.

Потім у вересні три офіси банку "відвідали" озброєні автоматами підрозділи поліції, щоб вилучити за рішенням суду контракти з рекрутинговими компаніями та іншими консультантами.

"Але це, на нашу думку, був лише привід. Поліція зажадала весь масив документів за кілька років після націоналізації по нашій діяльності в судах, доступи до серверів і систем банку, до всієї корпоративної пошти", - пояснює глава Привату.

"І, звичайно, останнє з того, що відбувається, це тритижнева демонстрація перед нашою штаб-квартирою, як у Дніпрі, так і в Києві. Кілька сотень "співробітників" Нікопольського заводу феросплавів, як я розумію, стверджують, що банк винен їм гроші. У банку немає юридичних відносин, немає ніяких зобов'язань перед цією компанією. У нас є інформація, що пікет триватиме до середини грудня. Сподіваюся, що організатори забезпечать пікетників гарячою їжею і можливістю зігрітися", - сказав Крумханзл.

За його словами, не було ситуацій, щоб телефонували з Офісу президента України.

"Але, наприклад, зареєстровано кримінальне провадження, в якому стверджується, що насправді я шпигун, який разом з іншими співробітниками банку намагається отримати державні секрети і передати їх іноземним урядам. Це, на мій погляд, вимагає великих фантазій. Перш за все, ні у мене, ні у моїх колег в банку немає доступу до державної таємниці. Це абсолютно божевільна ідея", - говорить він.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

банки зеленський коломойський

Знак гривні
Знак гривні