І знов репресії й заручники. В чому кримські окупанти звинувачують проукраїнського активіста Приходька?

У Криму затримали й заарештували на два місяці 60-річного жителя Сакського району, проукраїнського активіста Олега Приходька. Оперативники ФСБ начебто знайшли в його гаражі тротилові шашки та звинуватили його в підготовці підриву Сакської адміністрації.

Олег Приходько до російської анексії Криму займався політикою, був членом ВО «Свобода», брав активну участь в Євромайдані в Києві. Після кримських подій 2014 припинив політичну діяльність, переїхав з квартири в Саках в село Оріхове Сакського району і зайнявся домашнім господарством. На життя заробляв ковальським ремеслом, художньою ковкою.

Олег Приходько відкрито дотримується проукраїнських поглядів, через що вже потрапляв в поле зору російських силовиків. Цього разу він став фігурантом кримінальної справи, яку теж пов'язує зі своєю проукраїнською позицією. Правозахисники вже назвали його «другим Володимиром Балухом».

ФСБшники ввірвалися в дім, повели Приходька нібито оглядати гаражі - й забрали в чому був. Затримали також дружину. Після допиту її відпустили. Викликали в ФСБ Приходька й раніше, і неодноразово.

Дізнатися про місце перебування Олега Приходько вдалося лише на наступний день, коли його пошуками зайнявся адвокат. З'ясувалося, що активіст перебуває в кримському главку ФСБ Росії в Сімферополі.

Ленура Енгулатова повідомила, що співробітники ФСБ під час обшуку вилучили у Олега Приходька кримськотатарський прапор, сувенірні тамгу, а також патрон і червоно-чорний прапор.

За словами Олега Приходька, вибухові речовини були йому підкинуті співробітниками ФСБ. Побічно підтверджує це те, що обшук і затримання здійснювали за відсутності адвоката.

Тому спершу навіть говорили про "викрадення". Що, по суті, й сталося - позазаконне затримання, яке оформили "заднім числом".

Слідство стверджує, що Олег Приходько начебто готував підрив будівлі адміністрації міста Саки «з метою вплинути на органи місцевої влади, щоб вони прийняли рішення про входження Криму до складу України». Дане формулювання викриває сфабрикованість і абсурдність підозр в цій справі і підкреслює політичне забарвлення справи. Сам Олег Приходько каже, що це переслідування є вінцем його переслідувань за проукраїнську позицію і активізм.

Детальніше на Крим.Реалії (російською)

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

Приходько крим окупація агресія анексія репресії

Знак гривні
Знак гривні