Пашинський у 2014 наказав вибити Гіркіна з-під Ізюма. Нині його пробує посадити ДБР за раніше закритою справою

Пашинський у 2014-му дав наказ атакувати Гіркіна і став ворогом Путіна. Історія про те, як "Вега" вибила гіркінців із-під Ізюма в 2014 році, - прецедент, який став переломним для психології українських військових.

Про це написала в блозі на Цензор народний депутат ВР VIII скликання Тетяна Чорновол. За її словами, в 2014 році Сергій Пашинський отримав повноваження від Олександра Турчинова і вирушив "розібратися, що відбувається" в Краматорську. До його "бойової групи" входили він сам, Степан Полторак і двоє охоронців. Зі зброї - пістолети.

В Ізюмі "бойова група" побачила деморалізованих, неозброєних і голодних військових. Відразу за Ізюмом на трасі на Слов'янськ вже розташовувався блокпост "із нахабними і впевненими бойовиками Гіркіна".

"У Краматорську на базі спецназу, куди Пашинського і Полторака відразу після Ізюма доставив вертоліт, навпаки, цілковита розслабуха і всі радощі життя: весна, сонце, на молодій травичці "лежбище котиків" - понад сто спецназівців розляглися.

Пашинський не стримує роздратування, коли бачить командира АТЦ Крутова, у якого теж все добре: "Чого розвалилися, мать вашу! Ви не в курсі, що пост Гіркіна вже, вважай, в Харківській області за 8 км під Ізюмом? Чому допустили?" - запитує Пашинський.

- А що? Там же мирні люди, - вальяжно відповідає Крутов.

- Так це мирні люди озброєні до зубів? - запитує Пашинський, і додає, що це наказ: послати спецназ і звільнити дорогу. Крутов відмовляється брати на себе відповідальність і віддавати такий наказ. На що Пашинський вимагає від Крутова надрукувати письмовий бойовий наказ.

За годину Пашинському приносять папірець, на якому зверху надруковано: "Бойовий наказ №1".

Пашинський бере і підписує - в.о. глави Адміністрації Президента України С.В. Пашинський.

Ось так вийшло, що це був перший бойовий наказ на Донбасі. Його було підписано і ... виконано (про це пізніше).

Через цей бойовий наказ №1 для Путіна Пашинський - особистий ворог, адже, виходить, саме він почав проти агресора визвольну війну на Донбасі", - пише Чорновол.

Вона зазначає, що за військовим званням Пашинський лише старший сержант, "значить, перший бойовий наказ був підписаний сержантом".

Виконувати наказ спецназівці не поспішали, і Полторак, за словами Чорновол, припустив, що їх здали Гіркіну. Проте вдалося покинути базу спецназу, і вони зупинилися в "Семи вітрах" в Ізюмі.

"Тоді, в 2014 році, тут планувалося виконання першого бойового наказу. Після "бази спецназу" опускалися руки, і Пашинський поставив просте запитання: "Чи є в усіх українських силах нацбезпеки і оборони хоч один бойовий підрозділ?" Це запитання всіх загнало в повний ступор. Але ситуацію раптово врятував Юрій Аллеров (один із командирів у Національній гвардії), який зауважив, що є один бойовий підрозділ, який може виконати наказ. "Вега", - сказав Аллеров.

Що таке "Вега"? Україна - велика країна. Коли "покопатися", завжди можна щось знайти. Так сталося і в цьому випадку. "Вега" - маленький, але елітний підрозділ спецназу, який "відкопали" в охороні президенської резиденції Януковича в… Карпатах. Це був реально спецназ! Вони могли з легкістю пробігти 40 км горами. А ще він був найідейнішим. Проти Майдану цих хлопців не кидали, а ще на Івано-Франківщині вони достатньо "обандерились". І, на щастя, за "Вегою" не треба було посилати на Франківщину. Їх відшукали тут таки, на базі в Крутова, на тому самому "лежбищі морських котиків".

Але спецназівці висунули свої вимоги: їм потрібні були "очі" (тепловізори або приціли нічного бачення). У квітні 2014 року це була суцільна "екзотика". Це зараз навіть діти знають, що таке тепловізор. А тоді, на початку 2014-го, в "Семи вітрах" запала тиша. І хто б міг подумати - зірки неочікувано зійшлися - тут же виявилося, що власник "Семи вітрів" торгує оптикою, а Пашинський про всяк випадок перед поїздкою згріб із дому всю готівку, що лежала там із часів Майдану (щоб дружині було за що тікати, якщо його раптом уб’ють), і взяв із собою чималу суму.

Всі гроші пішли на оптику. Впевнена, що переплатив він удвічі, але за терміновість... Увечері "очі" у спецназівців уже були. А вранці дорога з Ізюма до самого Слов'янська була вільна. Цю першу спецоперацію очолив син Аллерова - Владислав.

Ось така вона, історія першого бойового наказу. Нічого особливого, нічого особливо героїчного. Але це був прецедент, який став переломним для психології військових. Історія про вдалу спецоперацію поширилася, як лісова пожежа. Якщо змогли одні, то почали спроби й інші. І від того маленького поштовху система раптом запрацювала, Збройні сили почали воювати", - пише Чорновол.

Народний депутат ВР VIII скликання Ігор Луценко на своїй сторінці у фейсбуці зазначив, що написана Чорновол історія - правда.

"Я переконаний, що є за що постати перед судом. Але суд цей має бути наш, а не ворогів. Написана Тетяною Чорновол історія - правда. Звичайно, крім Пашинського, були інші люди, які, не чекаючи нічийого наказу, пішли атакою на інший блокпост, але це не так важливо", - зазначив Луценко.

Він також уточнив, що запитання щодо бойового підрозділу звучало дещо конкретніше: "Чи є у нас хоч один бойовий підрозділ, котрий здатен вбивати гіркінців?" І підкреслив, що героїзм - не індульгенція від злочинів.

Помста Портнова руками ДБР?

Пашинський називає поновлення кримінальної справи щодо нього "помстою" екс-заступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова, - передає УП.

"ДБР вручили мені підозру у старій справі - "справі Хімікуса", вирішується питання щодо взяття мене під варту. Переконаний, що реанімація справи та спроба посадити мене до в’язниці – це помста Портнова.

…Ми стояли по різні сторони барикади. І саме мене екс-юрист Януковича вважає ледь не головною причиною своїх бід та обрав як мішень для помсти. Сьогодні Портнов знову отримав можливість впливати на правоохоронну та судову систем - фабрикувати справи, підминати під себе право і закон, переслідувати і зводити особисті рахунки".

Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань повідомили про підозру Пашинському в заподіянні громадянину тяжкого тілесного ушкодження. Слідчі мають намір клопотати в суді про арешт.

31 грудня 2016 року Пашинський на дорозі біля Василькова Київської області поранив із пістолета громадянина Хімікуса. Депутат заявив, що напав саме Хімікус, хоча той стверджував зворотне.

26 липня 2017 року Генпрокуратура закрила справу про стрілянину за участю Пашинського, заявляючи, що не виявила в його діях складу злочину.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

репресії пашинський дбр

Знак гривні
Знак гривні