Є й позитив. Митниця по-сучасному співпрацюватиме з силовиками

Вчора Кабмін ухвалив рішення про пілот нової модель взаємодії Нової митниці із силовими структурами.

Про це повідомляє очільник митниці Макс Нефьодов.

ЩО Є ЗАРАЗ?

Окремо на національному і окремо на регіональному рівні різні правоохорнні структури - СБУ, НацПоліція, Прокуратура і т.д. надсилають повідомлення про можливі ризики. Інколи це «без нас не випускайте вантаж». Інколи «в вантажі є ризик порушення, який - не знаємо». Інколи «перевіряти всі машини, на яких їздять Іванови». За багато років накопичилось 80 000 таких електронних «стопів» (і ще є трохи в паперовому вигляді), навіть не зрозуміло, чи працюють ще люди, які їх колись ставили.

ЧОМУ ЦЕ ПОГАНО?

По перше, ніхто не знає що там. По друге, наявні шалені корупційні ризики всіх залучених в процес. По третє, неможливо поміряти ефективність ніяк. Уявіть - працівник СБУ К в умовних Чернівцях пише свому другу на митницю цидулку «Василь можливо щось порушив». Далі митник ставить стоп на Василя, і той кожного разу має проблеми при оформленні. Вірогідно, з‘являється ціна на вирішення проблем.

ЩО БУДЕ?

Виключно централізований і електронний обмін інформацією. На основі iDoc розроблена система, через яку тільки через центральні апарати відповідних держорганів будуть надсилатись повідомлення встановленого зразка. Немає обгрунтувань «стопу» - вибачте. На контроль суб‘єкта можуть ставити лише на 3 місяці - це не може бути позасудовим методом покарань чи затримок зовнішньоекономічної діяльності. Буде повний реєстр і обрахунок ефективності цих повідомлень - і ніякої самодіяльності. Для початку система буде працювати напівавтоматично, аби пересвідчитись, що всі працюють коректно, потім буде переведена в режим виключно пакетів, підписаних ЕЦП/КЕП.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

митниця реформи

Знак гривні
Знак гривні