Вкотре: чому неможливо заперечувати людські чинники в глобальних змінах клімату (ГРАФІКИ, ВІДЕО)

Багато начебто розумних людей досі не вірять в антропогенні причини глобального потепління. The Economist пояснює математично, чому вони помиляються.

Рівень вуглекислого газу в атмосфері в попередніх міжльодовикових періодах - і зараз

Середній рівень вуглекислого газу в міжльодовикові періоди в 1,45 рази більший, ніж в найхолодніші періоди льодовикових періодів. Однак нинішній рівень, у свою чергу, в 1,45 рази вищий, ніж у середньому в міжльодовикові періоди.

По-простому, нині ми, за кількасот років від початку промислової революції, настільки ж далеко відійшли від вісімнадцятого століття - як вісімнадцяте століття від льодовикового періоду.

Математика і спостереження

Дехто вірить у глобальну теорію змови вчених і заявляє, наче потепління - це "просто природній цикл". Але математика показує, що ні, не "просто".

Тільки моделі, які включають людський чинник, збігаються з фактичними спостереженнями щодо температури. Синім - моделі з природними чинниками, червоним - моделі з природними плюс людськими чинниками, жирна лінія - фактичні температури.

Хто і чим забруднює атмосферу

Нагадаємо з попереднього матеріалу ТЕКСТІВ: людство викидає в атмосферу 30 млрд тонн СО2 на рік. Таку кількість важко уявити. Виглядає це приблизно так: якщо ви спалите 100 кг листя, то отримаєте умовно 5 кг попелу, а інші 95 кг полетять в атмосферу. Тобто все, що викопується і спалюється - з надр Землі перекидається в атмосферу.

Як рухаються викиди вуглекислого газу

"Ґоддард центр" NASA показав модель викидів діоксиду вуглецю у вигляді "диму" на планетою. Для створення анімованої інфографіки були використані дані супутника NASA "OCO-2" - літаючої обсерваторії зі спостереження за вуглецем.

Кольорова шкала - від блакитного (низького рівня викидів) CO2 у 390 ppm (часток на мільйон) до високого у 408 ppm. Грубо, все що більше від 400, прискорює кліматичну катастрофу.

400 ppm - це приблизно 400 міліграм (0.4 грами) на 1.3 кубічних метра повітря.

Шкала висоти на відео збільшена у порівнянні зі справжньою висотою у сорок разів (тому гори такі неприродно великі).

Детальніше у статті The Economist (англійською)

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

екологія інфографіка катастрофа абзац

Знак гривні
Знак гривні