Як ботоферма відбілювала замголови СБУ Калюжняка (ВІДЕО)

За даними рослідування Слідство.Інфо, ботам дали вказівку залишати позитивні коментарі про замголови СБУ, який раніше став фігурантом розслідування. Боти «відбілювали» його після публікації щодо сумнівних статків чиновника.

Київська ботоферма, на якій під прикриттям працював журналіст Василь Бідун, писала проплачені коментарі на підтримку генерала Служби безпеки України Анатолія Калюжняка. Боти «відбілювали» його після публікації Слідства.Інфо щодо сумнівних статків чиновника.

Про це журналісти дізналися з внутрішньої звітності ботоферми.

У червні генерал-майора Анатолія Калюжняка призначили першим заступником головного управління «К» СБУ. Він уже обіймав аналогічну посаду протягом кількох років — з 2010-го по 2013 рік. А генеральське звання отримав від Віктора Януковича незадовго до подій на Майдані. Після Революції Гідності Калюжняк звільнився й працював помічником народного депутата.

За словами експертів, генерал-майор уникнув люстрації. Також журналісти з’ясували, що родина Калюжняка володіє елітною нерухомістю та автомобілями, які не відповідають доходам.

Після публікації розслідування Анатолій Калюжняк дав інтерв’ю-відповідь виданню theБабель. За його словами, все майно він нібито задекларував і що закон «Про очищення влади» на нього не поширюється.

Ботофермі, де працював журналіст Слідства.Інфо під прикриттям, дали вказівку залишати коментарі під новинами та дописами про Калюжняка. Акцентувати треба було на професійності й досвідченості генерал-майора. Зокрема, коментарі залишав бот Любомир Кукуруза.

Детальніше про те, як працювала столична ботоферма та в інтересах яких політиків боти лишали тисячі хвалебних коментарів, дивіться у фільмі-розслідуванні «Я — бот»:

соцмережі корупція сбу інтернет калюжний

Знак гривні
Знак гривні