Що таке формула Штайнмаєра? Фактична капітуляція

"Формула Штайнмаєра" один із варіантів виконання Мінських угод. Її запропонував колишній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Формула передбачає виведення російських військ iз ОРДЛО і передачу контролю над кордоном лише після проведення виборів на окупованій території і закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції. Це фактично означає створення на території України двох "автономних республік" зі своїми судами та силовими структурами (які контролюватимуться Росією), непідконтрольними центральній владі. А це загрожує встановленням контролю Кремля над усією Україною.

Зеленський вчора ввечері анонсував обговорення "формули Штайнмаєра" на зустрічі лідерів держав "нормандської четвірки".

Україна за президентства Порошенка наполягала на іншому порядку дій. Спочатку ми встановлюємо контроль над своїм кордоном, потім на звільнених територіях проводяться вибори, і їм надається автономія (про останнє минула влада не говорила, оскільки мало хто вірив, що Росія піде з Донбасу). І це логічна позиція, якої варто дотримуватися.

Зараз відчувається, що Захід налаштований примусити до миру Україну будь-якою ціною. Може виявитися, що ціною існування України. Зараз західні лідери можуть давати різні гарантії і обіцянки на кшталт того, що Росія не втручатиметься у справи Києва і т.п. Але ми знаємо, що після того, як підемо на поступки, цим гарантіям гріш буде ціна. Будапештським меморандумом доведено.

Цілком імовірно, що якщо Зеленський піде на капітуляцію і погодиться на формулу Штайнмаєра, Росія не зупиниться на досягнутому і продовжить відривати від України інші частини.

Зеленський підозріло наполегливо обіцяє мир — і ніколи не говорить про його ціну.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

донбас зеленський капітуляція переговори зрада

Знак гривні
Знак гривні