Зе Рада під вечір понаприймала сумнівних законопроєктів за скороченою процедурою

"Межа між більшістю та більшовизмом дуже тонка. Вона у здатності чути інших, а не ігнорувати й протискати", - сказала депутатка від "Голосу" Інна Совсун.

Рада приймає закони за скороченою процедурою, - пише Ярослав Юрчишин:

Закон про реформу в прокуратурі - фактично ручне керівництво офісом прокурора. Так, треба надзвичайні кроки по зміні цього органу, але один раз вже поспішили і за день змінили закон та призначили не юриста Генпрокурором.

Закон про зміни в державній службі. Ми пишалися якісним законом щодо незалежності та професійності держкорпусу, почали робити перші кроки в напрямку професіоналізації держслужби. Зараз подали мікс позитивних і негативних норм. За яким легко можна зняти позитивних гердеректорів, наприклад таких, як Ірина Литовченко в МОЗ. Знову таки, за 7 днів пропонують цей мікс прийняти в цілому.

Закон про обмеження права депутатів на поправку. Якщо раніше кожен депутат мав право на внесення поправки, то тепер це право можливе, якщо є підтримка 150 депутатів. І знову все галопом по Європах.

Адекватна робота тривала недовго. Зрозуміло, що СН потрібно контролювати свою велику фракцію та уряд. І механізми каральні (прокуратура), контрольні (звільнення з посад) та обмежувальні (зменшення повноважень депутатів).

Зелені чоловічки

Народний депутат України від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко назвала своїх колег від "Слуги народу" "зеленими чоловічками".

Вона заявила: "П'ять років тому "зелені чоловічки" заволоділи Кримом. Зараз "зелені чоловічки" захоплюють український парламент. І повністю його перекреслюють", - сказала вона.

Заява Геращенко викликала бурхливу реакцію залу і реакцію спікера Разумкова, який перервав її виступ і різко відповів на її слова.

"Я думаю, не варто порівнювати народних депутатів України з тим, що спостерігали в 2014 році. Це неприпустимо в парламенті нашої держави", - сказав він.

Після цього трибуну оточили представники фракції "Європейська солідарність" і звинуватили Разумкова в переслідуванні Геращенко, вимагаючи надати їй слово.

"Ми бачимо в цій сесійній залі, як Верховна Рада незалежної України перетворюється на парламент АРК Крим. Зараз весь світ бачить, як опозицію спочатку відсадили на "гальорку", потім її закривають і перекрикують, а далі, навіть не прийнявши ще закон із цинічною назвою "щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури", його вже виконують", - додала Геращенко.

Реагуючи на ці слова, депутати почали плескати в долоні. Тоді Геращенко попросила Разумкова "заспокоїти свій югенд".

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

закон Рада узурпація зеленський

Знак гривні
Знак гривні