Дослідження математично показало: Кілька стратегічно розміщених ботів можуть вплинути на результати виборів

Є дедалі більше доказів, що невелика кількість ботів у соцмережах може впливати на дії виборців, які не визначились, - пише Nature. У випадку невеликого відриву між кандидатами або партіями, це матиме вплив на результати виборів.

Дослідження стосується зв'язків у соціальних мережах, якими можна маніпулювати так, що дуже невелика кількість ботів у "стратегічних" місцях мережі впливає на думку великої кількості людей.

Ось посилання на науковий матеріал: (A. J. Stewart et al. Nature 573, 117–118; 2019).

Дослідники, яких очолює математичний біолог А. Стюарт із університету Г'юстона, показали результати, які викликають занепокоєння.

Стюарт із колегами проаналізували онлайн-гру, в якій гравці довільно приєднувался до жовтої або пурпурової "партії" й отримували очки залежно від результатів цієї партії.

При цьому, за перемогу іншої партії очки також нараховувались, а за нічию - ні. Це було зроблено для заохочення політичних компромісів - копія справжніх сценаріїв, коли доводиться поступатись опонентам, наприклад, щоб погодити бюджети. Без компромісів уряд не працюватиме.

Гравцям показували дані соцопитувань щодо намірів протилежної партії.

Потім ввели невеличку кількість ботів - з метою впливати на рішення протилежної сторони.

Ці боти - кодова назва "фанатики" - були запрограмовані відкидати компроміси.

Швидко виявилося, що боти-"фанатики" впливали на свою партію з руйнівною силою.

Наприклад, кілька жовтих "фанатиків", розміщених серед гравців, які коливаються, однак надають перевагу пурпуровій партії - могли переконати цих непевних перейти на бік жовтої партії.

Законодавці по всьому світу обговорюють, як відповідати на загрози цифрових маніпуляцій виборами - тобто, саме вибором людей.

Ця робота ще раз показує, що на виборців справді можна впливати, маніпулюючи їхніми рішеннями.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

соцмережі вибори технології

Знак гривні
Знак гривні