АМКУ примусово розділив монополію Фірташа. Це лише другий такий випадок в історії України

Антимонопольний комітет (АМКУ) вперше з 1995 року прийняв рішення про примусовий поділ монополіста - йдеться про активи азотної хімічної групи Group DF олігарха Дмитра Фірташа.

Відповідне рішення АМКУ ухвалив на засіданні 5 вересня, передає БізнесЦензор із посиланням на Наші гроші.

Зокрема, Комітет визнав, що ПАТ "Азот", ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", ПАТ "Рівнеазот", ТОВ "НФ Трейдінг Україна" зайняли монопольне (домінуюче) становище на ринку первинної реалізації мінеральних азотних добрив в 2014-2017 роках, а також зловживали своїм монопольним становищем шляхом продажу добрив за завищеною вартістю і створення штучного дефіциту їх на ринку в 2017 році.

За вказані дії на компанію "НФ Трейдінг Україна" накладено максимально можливий штраф в розмірі 107 млн ​​грн.

Також до групи компаній "Азот" (ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", ПАТ "Азот", ПАТ "Рівнеазот") застосовано захід впливу, яку АМКУ вперше і востаннє застосовував у своїй практиці в 1995 році - примусове розділення.

Як уточнив глава АМКУ Юрій Терентьєв, примусове розділення активів групи повинно бути здійснене протягом дев'яти місяців з дня отримання рішення.

За словами Терентьєва, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції визнана систематична перепродаж всередині групи за завищеними цінами природного газу, що є основною сировиною при виробництві добрив, що призвело до встановлення необґрунтованої собівартості їх виробництва і, як наслідок, до завищення вартості реалізації добрив.

Іншим порушенням, за словами глави АМКУ, є зупинка заводами з березня по червень 2017 року (сезон весняно-польових робіт) виробництва азотних мінеральних добрив, що призвело до недопоставки товару аграріям.

"Підставою" для зупинки заводів стало свідоме непроведення розрахунків за поставки газу і навіть невитребування вже оплаченого групою газу зі сховищ. У той же час, із покупців була взята передплата за виробництво добрив", - зазначив Терентьєв.

"АМКУ вважає, що якби три основних вітчизняних заводи-виробники азотних мінеральних добрив конкурували між собою, а не діяли як один суб'єкт - група Ostchem, встановлені зловживання були б неможливими", - підкреслив Терентьєв.

У свою чергу, в Group DF Дмитра Фірташа заявили про свою незгоду з рішенням Антимонопольного комітету.

"Group DF, безумовно, буде оскаржувати це рішення в судах усіх рівнів", - заявили в компанії.

Рішення АМКУ має на увазі, що відповідачі по справі в двомісячний термін з дня отримання рішення вправі його оскаржити в Господарському суді Києва. При цьому початок судового провадження зупиняє виконання рішення АМКУ до винесення вироку.

При цьому, споживачі добрив зазначених компаній за цей період (2014 - 2017 роки) можуть звернутися до суду щодо відшкодування збитків, заподіяних зловживаннями монопольним становищем, в подвійному розмірі.

Нагадаємо, раніше Антимонопольний комітет визнав холдинг Group DF Дмитра Фірташа монополістом на ринку реалізації азотних добрив.

Активи азотної хімії Group DF консолідує група Ostchem, яка включає в себе підприємства з виробництва азотних добрив ПАТ "Азот" (Черкаси), ПАТ "Рівнеазот", ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" (Луганська обл.), та ПрАТ "Концерн Стирол" (Донецька обл., контроль над цим підприємством втрачено через окупацію частини Донбасу).

В 2017 році у "НФ Трейдінг Україна", торгової компанії, що здійснює поставки продукції Ostchem, була заборгованість у розмірі 1,8 млрд грн. Станом на липень 2019 року вона скоротилася до 400 млн грн.

"Розслідування АМКУ встановило, що учасники групи, займаючи монопольне становище на ринку в 2014-2017 роках, зловживали ним", - повідомляв АМКУ.

За даними Комітету, група зазначених підприємств проводила перепродаж газу всередині групи, що могло призвести до завищення ціни добрив в 2014-2015 роках.

"Зупинка виробництва добрив заводами ПАТ "Азот", ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", ПАТ "Рівнеазот" в березні 2017 року, хоча ТОВ "НФ Трейдінг Україна" отримало передоплату за них. Також групою протягом 4 місяців не здійснено дій для відновлення виробництва й забезпечення добривами аграріїв в період весняно-польових робіт", - повідомляє АМКУ.

бізнес кримінал фірташ

Знак гривні
Знак гривні