Країні бракує зварювальників, слюсарів, квалікованих робітників - їм готові платити. А от менеджерів і юристів забагато (ІНФОГРАФІКА)

Результати дослідження компанії з пошуку роботи й робітників Head Hunters показують, що в Україні на одну вакансію в сфері "робітники" в середньому припадає одне резюме - і не більше. Хоча платити кваліфікованим робітникам-спеціалістам готові конкурентно. Для порівняння, охочих бути юристами - до десятка на одну вакансію.

При цьому МОН продовжив прийом заяв на професійно-технічні спеціальності до 1 жовтня - тому що охочих немає, - повідомляє Економічна правда.

"Недобір спостерігається за багатьма напрямами, частина з яких входить до переліку спеціальностей державного значення. Слюсарі, машиністи, зварники, токарі тощо. Брак робітничого персоналу вже давно на порядку денному", - йдеться у результатах дослідження.

Навіть ті освічені, кваліфіковані робітники, які є - мігрують за кордон, де їм пропонують більше.

Скільки дають в Україні

Зварники: від 15 500 до 31 000 гривень, а кожна п'ята вакансія - від 31 200 до 42 900 грн.

Суднобудівники: від 50 000 грн. Але це вам не чорнороб: вимагають досвід роботи збирачем КМС не менше 3 років, наявність навичок роботи газовим різанням, уміння працювати з техдокументацією, у тому числі читати креслення, наявність посвідчення з газорізання і зварювання.

Слюсарі: від 8 600 до 13 400 пропонувалось у половині вакансій, ще у 28% - від 13 400 до 18 300 грн.

Найбільші зарплати фігурували у вакансіях автомобільної галузі. Роботодавці, які шукали автослюсарів з досвідом роботи із автомобілями бізнес-класу і преміум-сегменту від 3 років, пропонували зарплату від 25 000 грн.

А кого забагато, особливо якщо це "диплом за гроші"?

"Юриспруденція", "Мистецтво, медіа" - 8-10 резюме на одну вакансію.

Для порівняння, співвідношення резюме на вакансію:
1,2 серед зварювальників,
0,6 - серед слюсарів,
0,9 - серед машиністів
0,7 - серед токарів.

Але ніхто, здається, особливо не хоче працювати - всі хочуть керувати чи творити.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

інфографіка робота суспільство

Знак гривні
Знак гривні